Pokerul este unul dintre cele mai îndrăgite jocuri din întreaga lume, ba chiar este cel mai iubit joc de cărți din toate timpurile. Deși regulile pot părea dificile la început, de fapt nici pe departe nu sunt. Puteți citi în rândurile de mai jos regulile standard de poker, dar și cele ale cele mai cunoscute variante de Poker, Texas Hold’em.
Dacă v-a tentat vreodată să vă încercați norocul la poker și sunteți începător, atunci ați dat peste articolul potrivit. În paragrafele de mai jos, explicăm simplu și concis cum se joacă de fapt acest joc de cărți, care sunt mâinile câștigătoare și cum se joacă Texas Hold’em. Ne vom axa mai mult pe ultima variantă de joc, care a fost propulsată de popularitatea pokerului televizat.
În primul rând, în pokerul standard, fiecărui jucător îi sunt date cinci cărți și urmează o rundă de pariere. Un jucător are posibilitatea de a da la schimb trei cărți, pe care le are în mână, cu alte trei cărți de la dealer. Câștigătorul este cel care are cea mai bună mână.
Diferența dintre poker-ul standard și Texas Hold’em este că jucătorul primește în loc de cinci cărți… două cărți de joc. Alte trei sunt expuse jos, pe masa de joc. După ce își consultă cărțile, fiecare jucător are opțiunea de a plusa, adică de a paria mai mult. Poate însă să parieze și dacă are o mână puternică și dacă nu. Dacă nu are și totuși pariază înseamnă că blufează, adică încearcă să le dea impresia celorlalți că totuși are cărți mari, doar ca să îi inducă în eroare. De aceea, fiecare jucător de Texas Hold’em trebuie să își stabiliească niște strategii de joc ca să își crească șansele de câștig.
Care sunt mâinile câștigătoare în poker vă întrebați… Ei bine, vi le prezentăm de la cea mai slabă la cea mai puternică. Cea mai mică combinație pe care o puteți avea este “o pereche”, adică două cărți de același rang, alături de alte trei cărți de ranguri diferite. Dacă există doi jucători cu această mână, câștigătorul va fi cel care are perechea cea mai mare. Următoarea mână ce poate fi câștigătoare este ”două perechi”, adică, așa cum îi spune numele, două cărți de același rang, plus alte două cărți de alt rang. Următoarea mână mai puternică este numită “trei de-un fel”, adică trei cărți de același rang și alte două diferite.
Urmează “chinta” care înseamnă o succesiune de cinci cărți consecutive și, în caz de aceeași mână, câștigă chinta cea mai mare. Următoarea mână care ar bate o chintă este cea numită “culoare”, adică atunci când ai toate cele cinci cărți de aceeași culoare. În caz de egalitate, câștigă cel care are cartea maximă cea mai mare.
O mână foarte puternică în poker este “full-ul” – trei cărți de același rang și alte două de alt rang, dar egale între ele. Peste “full”, urmează “careul”. Ca să faceți un “careu”, trebuie să aveți patru cărți de același rang și o a cincea carte adițională – sau “kicker” cum se mai numește aceasta.
Și acum urmează cea mai puternică mână și aceea este “chinta de culoare”. Aici trebuie să aveți cinci cărți în ordine numerică, dar toate trebuie să fie de aceeași culoare. În caz de egalitate, se aplică aceeași regulă ca celor de mai sus: câștigă chinta de culoare cu cartea maximă cea mai mare. Există și un termen special pentru cea mai mare chintă de culoare și aceea este “chintă roială” și pornește de la as, popă, damă, valet și decar. Oricine are această mână este ca și cum a câștigat deoarece chinta roială este o mână imbatabilă.
Dacă sunteți începător, acestea ar fi regulile de bază pe care ar trebui să le urmați. Bineînțeles, sunt multe alte detalii de care trebuie să țineți cont: când începeți să pariați sau când să faceți “fold” – adică să renunțați să jucați o anumită partidă. Dacă sunteți la nivel intermediar, probabil aveți deja strategia dvs. deja aplicată. Oricum ar fi, poker-ul este un joc de cărți care a prins în întreaga lume și poate fi jucat atât din pură pasiune, ca un hobby, dar și la nivel profesionist.
Texas Hold’em, una dintre cele mai populare variante de poker, poate părea intimidantă la prima vedere, dar este, de fapt, o aventură strategică fascinantă. După ce am experimentat personal jocul de câteva ori, am realizat că nu este doar despre noroc, ci și despre înțelegerea subtilităților psihologice și adoptarea unor strategii bine gândite. Am fost surprins să constat cât de bine poate acest joc să îmbunătățească capacitatea de a lua decizii rapide și să dezvolte o mai bună înțelegere a comportamentului uman. Practicând regulile și strategiile Texas Hold’em, dobândim abilități valoroase, precum răbdarea și puterea de a citi situațiile și oamenii, calități de neprețuit și în afara mesei de poker.