Casuta Trifan din Valeapai – Un proiect frumos

Am spus-o de mai multe ori pe acest blog, imi place tot ce tine de istorie, de trecut. Mai ales lucrurile care sunt readuse la viata atunci cand nimeni nu le mai da o sansa. Casuta Trifan din Valeapai este un exemplu perfect in acest sens. O casuta veche de prin 1800 a fost renovata si insufletita peste ,, noapte”. Sigur nu peste noapte, dar pe acolo, daca ar fi sa ne gandim la cat a ,,asteptat” casuta :).


Sursa foto : Facebook ,,Casuta Trifan din Valeapai”

Ne intoarcem la sat ?

Nu stiu daca ne intoarcem la sat, insa romanii au inceput sa ii duca dorul satului. Un dor mai degraba de viata simpla, de natura si de ceea ce a fost satul candva. Daca ar fi sa ii intrebam pe cei din jurul nostru, mai toti ar spune ca isi doresc si un loc al lor la sat. Insa tot timpul se pune problema financiara.

E gresit sa privim astfel lucrurile, iar Casuta Trifan din Valeapai este un exemplu in acest sens. Dorinta, pasiune, efort si lucrurile prind viata..Din pacate sunt putine astfel de exemple, in fiecare zi se pierde cate ceva care nu o sa fie recuperat niciodata. Cat priveste Casuta Trifan din Valeapai va recomand sa ii cautati pe facebook, puteti viziona povestea mai bine decat as putea sa o descriu eu.

Cu ce se deosebeste Casuta din Valeapai de alte astfel de proiecte ?

Dincolo de farmecul aparte al casutei si a zonei, acest proiect mai are un ,,plus”” care pe mine m-a impresionat. Iar acest plus este insusi ceea ce in trecut ,,lega”satul romanesc. E vorba de implicare nemotivata, sprijin, si de lucru facut ad-hoc, lucru facut aproape din nimic. Din pacate acest lucru s-a pierdut in mai toate satele romanesti. Astazi mai degraba vin oamenii de la oras sau din alte tari dornici sa ajute. Pe vremuri nu era asa, banii nu aveau valoare, iar oamenii se ajutau intre ei fara nicio pretentie. Nu stiu daca vom ,, recuperea” astfel de lucruri, insa cateva astfel de ,, colturi ” prind viata, incet, incet.

3 comments

  1. Multumim pentru cuvintele frumoase! Mult curaj tuturor celor care isi doresc sa intreprnda ceva similar dar nu facut-o pana acum! Merita!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.