Dispar casele vechi din Maramures

Nu este vorba de un spectacol de magie, in care dispar si apar case. Ce se intampla in Maramures e pe bune, casele dispar si nu mai apar. Este vorba de casele vechi din lemn, care sunt demolate, rase de pe fata pamantului. Iar in locul acestora apar alte case cu arhitectura care mai de care dar fara nici o legatura cu arhitectura traditionala maramuresana.

Ce se intampla cu casele vechi din Maramures


In cele mai multe din cazuri casele sunt demontate si vandute ca material lemnos in Germania si Spania. Cumparatorii transforma lemnul in pardoseli sau il folosesc la restaurat mobila sau alte cladiri. Mai exista situatii cand casele vechi sunt vandute pentru a fi relocate pastrand arhitectura si toate cele. Relocarea se face atat in tara dar mai sunt duse si afara. Cert este ca oricum am studia problema, concluzia e una singura: casele vechi din Maramures dispar. Daca ati fost in urma cu ceva ani in Maramures, s-ar putea sa nu mai recunoasteti locurile, sa nu vorbim de cee ce era acum zece ani. Practic lucrurile se misca in directia nepotrivita cu viteza luminii.Nu stiu ce ar putea opri aceasta ,, defrisare”, situatia e destul de clara si de simpla… Maramuresenii nu le mai vor, ma refer la generatia tanara. Acestea prefera modelele de case vazute in Grecia, Spania, Belgia, Italia. Mult beton, sticla si ,, fermecatorul” inox, nelipsit la nicio casa noua.

Exista si persoane care incearca sa salveze casele vechi, iar casele salvate sa nu paraseasca Maramuresul. Casa din imaginile de mai sus este un exemplu. Daca aveti o casa veche de vanzare si doriti ca ea sa ramana in Maramures, postati aici un mesaj si o sa va contacteze cineva.

One comment

  1. Da, peste tot este așa, in Bucovina, zona Olteniei unde mai erau case vechi, istorice. Toți demolează si făuresc hardughi din beton cu inox si multă sticla.. așa e moda , probabil peste 500 de ani si acestea o sa devină clădiri istorice :).

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.