Toti cei care fac scoala de soferi se gandesc ca imediat ce vor avea permisul de conducere in buzunar vor fi stapani pe propriile reflexe si vor putea controla in totalitate masina. Din pacate, de cele mai multe ori nu este asa. Chiar si cei care fac scoli de soferi foarte bune, recunoscute la nivel national pentru eficienta de care dau dovada ( cum este scoala de soferi Brasov – Instructorultau), soferii incepatori sunt supusi riscului de a face greseli.
Atunci cand esti pentru primele dati la volanul masinii risti sa nu iti amintesti toate sfaturile primite la scoala de soferi si sa faci greseli. De asemenea, risti sa fii in situatii in care nu ai mai fost niciodata si pur si simplu sa nu stii ce sa faci.
Sfaturi care te ajuta sa fii un sofer bun, chiar daca esti incepator
Evident, primul sfat este unul de baza: atentie maxima la toate detaliile! Trebuie sa fii atent la indicatoarele rutiere, sa te asiguri foarte bine atunci cand esti in intersectii, sa nu depasesti viteza legala si sa nu faci greseli mari, cum ar fi nerespectarea semaforului sau depasirea pe linie continua.
Pe langa aceste sfaturi de baza, este bine sa le respecti si pe urmatoarele:
- Invata tot ceea ce face masina, inainte de a porni la drum! Masina pe care o conduci dupa ce ai luat permisul de conducere s-ar putea sa fie diferita de masina pe care o conduci la scoala de soferi. Este bine sa iti iei timp pentru a invata cum functioneaza si care sunt micile ei secrete.
- Nu invarti de volan atunci cand masina este stationata! Este o greseala facuta de foarte multi incepatori. Din pacate, un astfel de obicei poate fi foarte daunator, ducand la deteriorarea anvelopelor, a rulmentilor de la roata si a altor componente interne. Cel mai bine este sa rotesti de volan doar dupa ce masina a plecat de pe loc;
- Nu brusca volanul! Chiar si in situatiile in care trebuie sa tragi brusc de volan este bine sa eviti bruscarea lui. O manevra mult prea brusca duce la aruncarea masinii de pe traiectorie. Acest lucru se poate intampla chiar si atunci cand masina este dotata cu sisteme de siguranta precum ESP. Este bine sa stii ca, desi sunt eficiente, niciunul dintre sistemele moderne de siguranta nu te vor salva de legile fizicii.
- Este mai bine sa franezi decat sa virezi brusc. Daca iti apare un obstacol in fata ( o groapa, un animal sau orice alt obstacol), cea mai sigura solutie pe care o ai la indemana este sa franezi. Daca virezi brusc, riscul de accident creste considerabil. Lucrurile pot sa difere destul de mult daca masina ruleaza pe un carosabil ud sau pe gheata. In astfel de conditii, este bine sa folosesti frana de motor si sa apesi usor pe pedala de frana;
- Incetineste intotdeauna atunci cand trebuie sa treci printr-o balta! De foarte multe ori este imposibil sa eviti baltile. Cea mai buna solutie pe care o ai la indemana atunci cand vezi o balta este sa incetinesti. In felul acesta vei evita fenomenul de acvaplanare, nu ii vei stropi pe ceilalti participanti la trafic, eviti riscul de a intra apa la motor si nu ii vei stropi pe pietonii de pe trotuar;
- Urmareste ce fac masinile de mare tonaj. Atunci cand esti in trafic, masinile de mare tonaj pot fi un punct de reper pentru tine. Acestea sunt inalte, ceea ce le ofera o vizibilitate mai mare soferilor.
- Niciodata sa nu depasesti o masina care incetineste, nici macar atunci cand te afli pe un drum cu doua benzi pe sens! De cele mai multe ori, incetinirea are un motiv justificat: un pieton care trece strada, un animal care trece strada sau alta masina care schimba banda brusc, fara sa se asigure. Oricare ar fi cazul, daca depasesti risti sa provoci un accident.
Exista multe situatii de care te vei lovi ca sofer incepator si cu siguranta vei face greseli. Ceea ce este foarte important este sa nu faci greseli care sa puna viata cuiva in pericol si sa inveti din fiecare greseala pe care o faci.