Cervicalgiile se referă la durerile de gât, care pot apărea din diverse cauze și pot afecta calitatea vieții persoanelor care le experimentează.
Coloana cervicală, cel mai scurt segment al coloanei vertebrale, este o zonă de suprasolicitare dinamică permanentă.
Tot mai mulţi pacienţi se adresează medicului de recuperare medicală pentru dureri în această zonă a coloanei vertebrale. Ele apar deseori, ca o consecinţă a modificării stilului de viaţă şi activitate. Majoritatea pacientilor îşi petrec mai mult de jumătate din zi pe scaun în faţa calculatorului, având în permanenţă o pozitie vicioasă a întregii coloane vertebrale. In timp, la nivelul coloanei cervicale apar modificări de poziţie cu consecinţe nu tocmai bune asupra musculaturii paravertebrale cervicale sşi a circulaţiei sanguine.
Cervicalgiile acute sau cronice pot apărea ca urmare a unei suprasolicitări mecanice de tip static sau dinamic, modificare degenerativă progresivă sau a unui traumatism (mai rar).
Vârsta de apariţie a acestor dureri nu pare a reprezenta vreo importanţă deoarece depinde în special de tipul de activitate.
La vârstele tinere cauzele durerii sunt predominant musculare dar pot avea ca substrat şi o hernie de disc cervicală sau un fond neuropsihic. Odata cu înaintarea în vârsta creşte frecvenţa suferinţelor cervicale pe fondul modificărilor degenerative. Astfel apare diminuarea canalului spinal cervical cu compresie directă asupra rădăcinii nervoase sau a arterei vertebrale, care asigură nutriţia rădăcinii. Apariţia artrozelor limitează în grade diferite mobilitatea coloanei cervicale.
Durerile de coloana cervicală pot iradia în cap, umăr sau în întreg membrul superior. Pacienţii se prezintă pentru dureri cervicale apărute de cele mai multe ori insidios, cu agravare în timp. Iniţial sunt intermitente dar ulterior capătă un caracter constant şi iradiază pe zone din ce în ce mai întinse.
Coloana cervicală poate fi modificată (hiperlordoză sau, mai frecvent întâlnită rectitudinea coloanei cervicale de profil) iar la palpare se identifică contracturi musculare dureroase situate la nivelul musculaturaii paravertebrale cervicale.
Mobilitatea coloanei cervicale poate fi limitată în anumite planuri, în funcţie de musculatura afectată sau gradul modificărilor degenerative. Este necesar un tratament de recuperare medicală pentru corecţie.
Uneori cervicalgiile sunt însoţite de ameţeli. Mai rar, pot apărea diminuarea reflexelor osteotendinoase şi scăderea forţei musculare. In cazul apariţiei unui deficit motor se stabileşte necesitatea unei intervenţii neurochirurgicale sau tratamentul conservator medicamentos şi de recuperare medicală.
Sanconfind oferă o gamă largă de servicii multidisciplinare pentru investigarea cazurilor de cervicalgie. Examenul clinic se completeză cu investigaţii imagistice (radiografie, RMN coloana cervicala) sau în cazurile cu deficit neurologic, explorare EMG a teritoriului radicular afectat pentru depistarea precoce a semnelor de denervare.
Investigatiile radiologice oferă informaţii doar despre modificările de statică vertebrală şi/sau modificările degenerative.
Rezonanţa magnetică nucleară ofera informaţii în plus despre măduva spinării, rădăcinile nervoase şi vascularizaţia lor. De asemenea ajută medicul de recuperare medicală de la Sanconfind să vizualizeze diagnosticul în timp scurt şi să dea un plan de tratament cât mai adecvat pacientului.
In cazul în care durerea iradiază pe membrul superior, nevralgie cervico-brahială, trebuie investigată obligatoriu cauza prin RMN şi/sau EMG. Aceasta poate fi o hernie de disc cervicală sau un osteofit dezvoltat posterior. Apariţia paresteziilor la nivelul membrului superior indică o afectare radiculară mai severă şi dă informaţii precise asupra localizării rădăcinii afectate.
Evoluţia cervicalgiilor însoţite sau nu de neuropatii cervico-brahiale este lungă, pacientul necesită un examen clinic şi eventual imagistic amănunţit, un program fizicalkinetic stabilit în funcţie de stadiul acut sau cronic, modificarea stilului de viată.
Cel mai important aspect al recuperării medicale este educarea pacientului pentru a mentine şi corecta permanent poziţia de la serviciu (în special poziţia de la birou), ridicarea şi purtarea corecta a greutăţilor.