Cat de bio sunt unele produse bio ?

ASAT Jivu ofera cosul cu legume bio, cu alte cuvinte legume proaspete fara chimicale, pentru un stil de viata sanatos. Oare o fi asa pana la capat ?

M-am bucurat extrem de mult sa aflu ca exista aproape de Timisoara agricultori care cultiva si vand produse bio. Eram 100% convins sa devin abonat la cosul saptamanal de produse bio, am dat o cautare pe net unde totul e super ok. ASAT Jivu parea o varianta perfecta, in poze totul este spectaculos, natural. Mai peste tot pe site slogane care vrei sa le auzi, sanatos, natural, proaspat si fara chimicale nedorite. Ultimul slogan mi-a dat un pic de gandit. Asta dupa ce zilele trecute fiind pe drumul ce leaga Timisoara de Lugoj am zarit pe marginea drumului una din gradinile unde se cultivau produsele bio. Locatia ce apartine ASAT Jivu este la circa trei metri de sosea, de-a lungul soselei.

cosul cu legume bioASAT jivu legume

Adica o parcela de circa 50-60 metri lungime si vreo 5- 6 metri latime. Pana aici nimic grav, doar ca pe drumul cu pricina trec non – stop aproape masini bara la bara. Oricat de bio am cultiva legumele din respectiva parcela sigur vor fi mai toxice de la esapamentul masinilor decat o cultura tratata cu chimicale. Dar probabil noxele de la esapament sunt chimicale dorite, daca ar fi sa ma iau dupa sloganul de mai sus.

Nu vreau sa fiu rau si nici sa descurajez pe cineva. Dar nu poti sa cultivi bio, daca nu gandesti ,, bio” si asta pana la capat. Nu poti planta legume la 3 metri de cea mai poluata sosea din vestul tarii. Nu stiu ce este plantat acolo, dar din ce am vazut era o mica portiune de leustean, ma intreb ce miros si gust o fi avand ? Probabil o aroma de motorina cu un usor parfum de benzina.

In concluzie as sugera celor de la ASAT Jivu sa nu cultive legume acolo, stiu ca e o locatie vizibila pentru publicitate, insa are efect invers. Poate daca era terenul perpendicular pe sosea mai mergea, dar pe o ,, panglica” de 5 – 6 metri latime paralela cu soseaua sunt sigur ca nu va scapa nicio varza fara sa fie pulverizata cu noxele de la esapamentul masinilor.

6 comments

  1. Oare sunt singurii? Se vor descoperi tot mai multi d-astia in timp.
    Oricum ar fi, odata cu UE mancam tot mai prost, din ce in ce mai prost!

  2. Sunt constient ca nu e o situatie unica, dar nu pot sa inteleg pe cineva care face o astfel de activitate si o face ok pe alte 5 parcele, dar da cu batul in balta pe o parcela. Lucru care ma face sa nu am incredere, inainte sa cultivi legume bio, trebuie sa gandesti ,, bio’.

  3. Nimic nu mai e bio in ziua de azi. Uite de exemplu, eu stau la tara si nu pot sa zic ca mananc bio pentru ca si la porumbul pe care il cultivam ii dam cu erbicid, ingasamant etc. Nu mai zic ca la pui le dam concentrate si etc. Plus ca in ultimi 2-3 ani aud foarte multe persoane ca s-au imbolanvit de o boala foarte grava cum ar fi cancerul !

  4. iuli @

    Ideea e sa nu se foloseasca chimicale si nici concentrate. Sunt persoane care fac acest lucru.

  5. DePop si sa nu fi trecut nici o masina pe langa acea parcela, atata timp cat nu este acoperit locul, cat nu este aproape la nivel de laborator, nu poti sa consideri nici un produs bio. Gandeste-te numai la chestia ca …PLOUA, si noi toti stim ce inseamna plaoia in ziua de azi, si ce substante intrain pamant odata cu picatura de apa. Deci produsele bio sunt o utopie prieteni…

  6. Nu putem compara o ploaie acida cu o varza sau rosie care a ,, respirat ” doar noxe de la esapamentul masinilor.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.