zambesc.com RSS Feed

Cat costa un pomelnic ?

Nu prea obisnuiesc sa intreb in biserica cat cost un pomelnic sau alt serviciu oferit de biserica. Insa duminica ce tocmai a trecut am avut prilejul sa aflu ca biserica, preotul, nu pomeneste numele daca nu platesti ,,pretul corect”, adica 5 lei de nume. Daca nu ai suficienti bani nu exista compromis, pur si simplu se taie din nume….

Fiecare zona are obiceiurile ei, in zona Banatului in prima duminica dupa Pasti sunt sarbatoriti mortii, un Paste al mortilor. Astfel ca la aceasta sarbatoare se pomenesc mortii si se face pomana. Personal am fost undeva in apropierea orasului Timisoara si la fel ca si in alte dati am plecat cu un gust amar dupa cele intamplate la cimitir.

Pretul impus 5 lei de nume pomenit mi s-a parut o chestie mai apropiata de cealalta tabara decat de biserica, in primul rand pentru ca e ceva impus, esti obligat..daca vrei iertare trebuie sa platesti…nasol e ca unii chiar cred asta.. Biserica si toate serviciile ar trebui sa fie la indemna tuturor indiferent daca platesc 2, 3 sau 6 lei per nume pomenit….penibila situatie.

Banii nu ar trebui sa aiba legatura cu credinta..da stiu fara bani nu se poate. Dar enoriasul ar trebui lasat sa decida cat poate da pentru un pomelnic…cat il lasa inima, buzunarul… Au fost multi batrani la cimitir si sigur multi dintre ei cu taxa pentru 5-6 nume si-ar fi acoperit cheltuielile pe 2 saptamani.

Ma intreb cine si dupa ce criterii face aceste preturi, Dumnezeu sigur nu cere bani. Iar daca preotului i se pare o munca fantastica cititul unor nume, ar trebui sa ne multumim ca nu avem un preot rarait…altfel am fi platit si ,,spor de dificultate in exprimare”…. Nu mai reusesc sa vad unde e legatura bisericii cu credinta, avem biserici care functioneaza doar ca niste srl-uri de succes. Si nu orice srl-uri ci unele care nu platesc taxe..

, , , ,
10 Comentarii
 1. Ana- :

  A zis pe data de 14 mai, 2013

  scump, totul e scump in tara asta, si sa mori e scump

 2. alin :

  A zis pe data de 14 mai, 2013

  Ma, iara tot despre asta vorbim ?! Prieteni, n-ati inteles nici a mia oara ca tara asta te distruge zilnic ?! N-ati inteles, chiar daca unii sunteti bogati, ca in tara asta nu se cheama ca traiesti, ci doar existi si atat ?! Unii doar supravietuiesc de azi pe maine ! Tara asta n-are viitor, ne ducem pe p… pe zi ce trece, trebe sa ne carabanim daca vrem sa traim macar putin, pana acum nu am trait !!!

 3. dePop :

  A zis pe data de 14 mai, 2013

  Alin@

  Noi cei tineri emigram..dar cei batrani ce fac ?

 4. alin :

  A zis pe data de 14 mai, 2013

  Da-i in p… mea, din cauza lor posibilitatile mele sunt aproape zeo, fiindca au votat ca retardatii pentru 1 kil de ulei si unu de zahar happy Atat valoreaza viata ta ?!

  Acuma na, ca is naivi…nu pot sa ii omor pentru asta, asa-s batranii….problema e ca au profitat de acest lucru hotii si nemernicii care ne amarasc viata, de la „centru”…

 5. visi :

  A zis pe data de 14 mai, 2013

  mi se pare cea mai mare prostie sa platesti ca sa te „citeasca”…. de asta nici nu trec pe la biserica … peste tot se cere bani…

 6. Ionut :

  A zis pe data de 15 mai, 2013

  Ala e pretul standard din cate observ. E o aberatie insa chiar nu dau inapoi, trebuie sa platesti daca vrei sa ‘strige’ numele dorite.

 7. Diana :

  A zis pe data de 15 mai, 2013

  Un pomelnic costa fara numar. Cat te tine buzunarul. La fel ca la lautari big grin

 8. Bogdan :

  A zis pe data de 15 mai, 2013

  E o mare prostie sa impui un pret. Omul da cat are dupa posibilitati. Oricum preotii sunt niste hoti. Nu toti. Ce fac ei este o meserie, nimic altceva. Toti suntem egali nu e nici o diferenta. Nu sunt sfinti.

 9. alin :

  A zis pe data de 15 mai, 2013

  Bogdan, explica-le asta batranilor ! Ei sunt convisnbi ca popa ii da sms-uri lui D-zeu, are linie directa cu el. Asta cred astia. Nu ai cum sa ii convingi ca ii fraiereste cum vrea, fiindca sunt prosti gramada…

 10. Carci :

  A zis pe data de 15 mai, 2013

  Cat vrea sefu’, partea mai urata e ca nu au si promotii sau abonamente…


Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*