Vrei sa investesti in arta ? Atentie, mai mult de jumatate din tablourile oferite la vanzare sunt false

Piata de arta este in contiuna crestere in Romania. Aceasta nu tine cont de criza sau alte aspecte, mai tot timpul vor exista clienti. Insa spre deosebire de acum douazeci de ani clientii sunt de doua feluri. Cei pasionati, cunoscatorii si clientii care prin achizitia unor obiecte de arta doresc sa isi ,, cumpere” un anume statut. Iar numarul celor din urma este tot mai mare si in crestere de la o zi la alta. In general acestia nu sunt interesati de autori contemporani, de foarte multe ori primeaza mai mult vechimea si autorul, nu ceea ce reprezinta lucrarea. Cu alte cuvinte majoritatea clientilor cumpara cu ochii ,, inchisi „.

Iar cum romanul este intreprinzator in orice domeniu, in acest moment piata este plina de falsuri. Si nu ma refer doar la lucrarile vandute la mica publicitate. Nu, falsurile sunt strecurate inclusiv prin intermediul licitatiilor. Multi colectionari pasionati, au renuntat in a mai achizitiona lucrari ai unor autori romani, cumpara doar autori straini si acestia doar de afara.

Exista foarte multe exemple, situatii, care au stirbit increderea celor care se voiau a fi case de licitatii serioase. De exemplu, lucrare adusa de afara, un tablou nesemna, vandut pe Olx, apare la o licitatie ca avand semnatura, autor cotat, etc. Altcineva care a licitat online pentru un tablou al carui autor a murit in urma cu peste 60 de ani, a primit o lucrare proaspat pictata, miros, culori, fara patina, etc. Aceste doua exemple sunt exemple de falsuri grosolane, tablouri care se vand cu 1000 – 2000 de euro. Insa exista si ,, experti”, iar acestia lucreaza ceva mai cu grija.

Procedura e urmatoarea, se procura panza veche, se cumpara tablouri fara autor de prin targurile de antichitati din Belgia, Franta, etc. Costa uneori 50-100 euro tablou marime mare. Iar peste aceasta se ,, naste” o noua lucrare, un anume stil, evident autor de nivel 2. Nici prea batator la ochi dar nici prea ieftin. Iar o astfel de lucrare dupa ce este ,, invechita” ajunge la cateva zeci de mii uneori.

Cam asa stau lucrurile, nu e vorba de o situatie izolata. Mecanismul functioneaza bine, se scot tablouri pe banda rulanta…,,Cultura” pe paine si pe bani multi.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.