Unii de ras, altii de plans

Astazi am realizat ca am o factura neachitata, iar scadenta ar fi duminica, fiind vorba de serviciul de hosting pentru cateva site-uri. M-am grabit de dimineata sa ajung la agentia BRD din incinta Kaufland, aceasta fiind singura deschisa sambata. Ajung in banca, ma pun la coada, in fata mea era o doamna cu doi copii, unul in brate altul de mana. Ajunsa la ghiseu aceasta a ridicat suma de 20 euro trimisa de sotul ei care lucra in Spania; am dedus eu. Am fost oarecum surprins sa vad pe cineva care primeste o suma atat de mica, cred ca taxa de trimitere e cam tot pe atat…… vremuri grele.

Intre timp au mai intrat doi domni mai bronzati din nastere, cu voci care parca rezonau intr-un butoi. Amandoi parca erau scosi dintr-o cutie second-hand, parfumati cu un parfum de firma fabricat undeva intr-un sat bulgaresc, pantofi de lac, iar ceea ce mi-a atras atentia era parul, parca era pulverizat cu ulei de prima presa. Cum au intrat in incinta au si interpelat pe batranelul de la serviciu de paza pentru un ajutor. Acestia trebuiau sa ridice suma de 40 euro iar aceasta venea din Franta.

Paznicul le-a dat un formular si le-a cerut sa completeze prenumele si numele persoanei de la care primesc banii.
– Pai nu stim ”pronumele” raspunse unul dintre cei doi
– Atunci nu puteti ridica, le spuse paznicul
Revoltat unul dintre ei zice…- Pai cum nu pot sa imi ridic banii de la nevasta ?
– Cum o cheama, intreaba paznicul.
– Rodica Stanescu.
– Pai scrie.

In sfarsit au realizat cei doi care e povestea cu prenumele. Intre mine si ei mai era un tanar, l-au abordat imediat daca se poate sa ii lase in fata ca merg la spital. Eram 99% convins ca vor incerca sa treaca in fata, iar acesta e motivul cel mai des uzat de catre conlocuitorii nostri rromi…nu fac diferenta intre bal sau spital.

8 comments

  1. Astea se intampla peste tot, nu doar in banca. Magazine, farmacii, diverse agentii publice, peste tot ei se simt ca ‘acasa’ si fac ce vor. Ca sa mai zica acesti rromi ca sunt desconsiderati ­čÖé

  2. Hehe, nu e nimic de mirare, asta se intampla peste tot, desi sunt impotriva rasismului in general, am inceput sa imi schimb parerea, cel putin in privinta „astora”, pacat ca nu se poate face nimic…

  3. acesti oameni ne fac de ras oriunde..din cauza lor suntem vazuti atat de rau in europa.a-ti vazut ce a iesit in bulgaria intre romi si bulgari?..la noi cand o fi o sa iasa razboi civil pe strazile din romania…

  4. Aleg sa trec peste aspectul trist si chiar tragic al saraciei incredibile cu care se confrunta unii, al inculturii, agramarii, lipsa de educatie etc. si sa ma axez pe latura amuzanta a articolului tau. Cu siguranta asa se inspira si Caragiale: din situatiile astea penibile pe care le poti privi cu detasare, umor si ironie. In fond..cel mai destept lucru e sa poti vedea ceva comic din ceva tragic si sa treci mai departe cu zambet:)

  5. De vina e statul, care le ofera prea multe drepturi, doar ca sa dea bine in exterior. Oare ei nu vad ca cei discriminati suntem noi, romanii, in tara noastra?

  6. Eu nu pot sa vad doar situatia tragica, adica tot dialogul asta dintre paznic si cel in cauza nu are cum sa nu ma amuze; cum a confundat el pronumele cu prenumele, revolta sincera’ca el nu poate sa ridice banii’, etc. toate acestea fac parte dintr-o comedie si exact cum se spune: in orice comedie se ascunde o tragedie.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.