zambesc.com RSS Feed

Tie iti place numele tau, dar prenumele ?

Despre nume haioase, caraghioase am mai scris pe aici. Numele de familie ar trebui sa fie un lucru cu care sa ne mandrim, indiferent daca ne cheama Pacala, Tandala, Stricafier, Pasarica sau mai stiu eu ce nume care pot fi o povara in copilarie. Cand vine vorba insa de prenume, acesta nu mai poate fi aruncat in ,, spatele” originii noastre. Ci pur si simplu e vorba de inspiratia, sau neinspiratia parintilor nostri, moda si alte influente. Da si moda poate avea oarece influente, nu ma refer la o defilare pe podium ci la ceea ce au facut telenovelele printre gospodine. In fine nu discut gusturile nimanui, nici a celor care si-au botezat copilul Mercedes si nici pe cei care au o Isaura in familie.

Si totusi unora le este rusine de cum ii cheama.

Zilele acestea m-am intalnit cu o cunostinta veche, un prieten din copilarie pe care nu l-am mai vazut de cel putin 5 ani. Acesta era insotit de o alta persoana, am facut cunostinta. Intre timp mie imi suna telefonul si raspund. Prietenul meu imi face semn ca dispare o secunda, eu ramanand cu telefonul si noua cunostinta. Termin convesatia telefonica si dupa cateva minute intreb unde este Ionut. Persoana care il insotea pe prietenul meu face niste ochi de parca privea un nebun. Ii repet unde a plecat Ionut, Ionuc, cum ii mai spuneam sau Ion ca de fapt acesta este prenumele lui. Imi raspunde ca nu cunoaste pe nimeni cu acest nume, iar persoana cu care am dat eu mana mai inainte se numeste Marcel.

Am ramas paf, eram sigur ca cel cu care schimbasem cateva vorbe cu 5 minute inainte era Ionuc, coleg de generala, prieten din copilarie, etc. In fine revine dupa cateva minute Ionuc sau Marcel. Duduia care il insotea ii spune ce s-a intamplat, acesta o linisteste spunand ca are doua prenume, iar in copilarie era strigat Ionut, iar acum Marcel.

Pe naiba mi-am spus eu in sinea mea. Nici vorba de un al doilea prenume, ci doar jena, rusine de faptul ca prenumele lui este Ion. Personal nu vad nicio problema daca prenumele sau numele cuiva suna in vreun fel, mai ales daca acesta e pur romanesc. Pana la urma atat numele cat si prenumele il face persoana care il poarta.

, , ,
4 Comentarii
 1. Daniel :

  A zis pe data de 30 decembrie, 2014

  Numele de familie nu poti sa il schimbe nici parintii, dar cand aleg prenumele unii nu sunt foarte inspirati. La fel au fost si parintii mei, mi-au pus Daniel, care mi se pare un nume ok. Dar de ce au mai pus si Simion nu ii intelex??? Nu ca nu ar fi fost destule variante, gen Alexandru, Stefan….

 2. dePop :

  A zis pe data de 30 decembrie, 2014

  Poti sa iti schimbi numele de familie, e o procedura un pic complicata dar se poate.

 3. ize :

  A zis pe data de 3 ianuarie, 2015

  imi place numele meu, chit ca inseamna o unealta, Ciocan, dar nu ma deranjeaza deloc

 4. Dan :

  A zis pe data de 9 ianuarie, 2015

  Numele de familie nu-l poate schimba parintii, dar exista posibilitatea la casatorie.. In schimb, prenumele trebuie ales cu grija pentru ca te va „urmarii” toata viata.


Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*