zambesc.com RSS Feed

Reteta cas de casa – Specialitate pentru cosul de Pasti

Nu prea povestesc eu pe blog despre retete culinare, insa astazi am decis ca este cazul sa scriu o reteta a unui produs care mie imi aduce aminte de copilaria petrecuta in Maramures. Este vorba de reteta pentru cas de casa cu ou, un produs care nu lipseste din cosul de Paste in anumite zone ale Maramuresului. Probabil o sa va intrebati care e diferenta intre casul din piata si cel despre care vorbesc eu, pai diferenta este una foarte mare. Atat la capitolul gust cat si raport lapte folosit si produs obtinut. In fine gata cu lauda, sa ii dam drumul la reteta.

Reteta cas de casa :

Ingrediente :

– 4 litri de lapte nefiert
– 8 galbenusuri de ou

Cum procedam :

Separam albusul de galbenus dupa care amestecam foarte bine galbenusul, iar ulterior il turnam peste cei 4 litri de lapte. Vom lasa laptele circa doua zile pana se prinde, in general dureaza doua zile. Vasul trebuie lasat intr-un spatiu racoros, dar nu la frigider, un loc nici prea cald, nici prea rece. Dupa ce s-a prins vom amesteca cu o furcutita de sus in jos. Dupa aceasta procedura vom turna apa fierbinte peste continut. Iar dupa cateva minute vom trece continutul printr-o strecuratoare, de fapt vom lasa casul sa se scurga bine. In final acesta va lua forma strecuratoarei, adica perfect de pus pe masa, in cosul de Paste sau invers.

Mai exista si o reteta rapida pentru cas de casa, adica varianta in care eliminam cele doua zile de asteptare. Cu alte cuvinte fortam laptele sa se prinda cu ajutorul otetului, sau putem folosi sare de lamaie in loc de otet. In aceasta situatie procedura e in rest la fel, eventual putem adauga o lingurita de zahar pentru a contracara gustul de otet.

Se pastreaza la rece si in general se recomanda servit in perioada imediat urmatoare.

Update:
Varianta cu otet nu prea functioneaza ( am incercat eu ). Deci daca va doriti un cas de casa delicios e nevoie de 2 zile pentru a fi desavarsit casul.

, , , , , ,

Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*