Nu prea povestesc eu pe blog despre retete culinare, insa astazi am decis ca este cazul sa scriu o reteta a unui produs care mie imi aduce aminte de copilaria petrecuta in Maramures. Este vorba de reteta pentru cas de casa cu ou, un produs care nu lipseste din cosul de Paste in anumite zone ale Maramuresului. Probabil o sa va intrebati care e diferenta intre casul din piata si cel despre care vorbesc eu, pai diferenta este una foarte mare. Atat la capitolul gust cat si raport lapte folosit si produs obtinut. In fine gata cu lauda, sa ii dam drumul la reteta.
Reteta cas de casa :
Ingrediente :
– 4 litri de lapte nefiert
– 8 galbenusuri de ou
Cum procedam :
Separam albusul de galbenus dupa care amestecam foarte bine galbenusul, iar ulterior il turnam peste cei 4 litri de lapte. Vom lasa laptele circa doua zile pana se prinde, in general dureaza doua zile. Vasul trebuie lasat intr-un spatiu racoros, dar nu la frigider, un loc nici prea cald, nici prea rece. Dupa ce s-a prins vom amesteca cu o furcutita de sus in jos. Dupa aceasta procedura vom turna apa fierbinte peste continut. Iar dupa cateva minute vom trece continutul printr-o strecuratoare, de fapt vom lasa casul sa se scurga bine. In final acesta va lua forma strecuratoarei, adica perfect de pus pe masa, in cosul de Paste sau invers.
Mai exista si o reteta rapida pentru cas de casa, adica varianta in care eliminam cele doua zile de asteptare. Cu alte cuvinte fortam laptele sa se prinda cu ajutorul otetului, sau putem folosi sare de lamaie in loc de otet. In aceasta situatie procedura e in rest la fel, eventual putem adauga o lingurita de zahar pentru a contracara gustul de otet.
Se pastreaza la rece si in general se recomanda servit in perioada imediat urmatoare.
Update:
Varianta cu otet nu prea functioneaza ( am incercat eu ). Deci daca va doriti un cas de casa delicios e nevoie de 2 zile pentru a fi desavarsit casul.
După ce am experimentat ambele variante ale rețetei de cas de casă, trebuie să recunosc că nimic nu se compară cu metoda tradițională, care necesită răbdare și timp. Chiar dacă varianta rapidă cu oțet poate părea tentantă, rezultatul nu este în niciun caz la fel de satisfăcător. Aici este vorba mai mult decât despre un simplu produs final; procesul în sine, acele două zile de așteptare, te conectează la rădăcini și tradiții, oferind un sentiment autentic de împlinire. Așadar, în era vitezei, a acorda timp și atenție acestor rețete tradiționale poate fi o lecție importantă despre importanța răbdării și a respectului pentru simplitate.