Cand spunem Maramures automat majoritatea dintre noi ne gandim la obiceiuri si traditii, pana la urma asa si este. Indiferent de sarbatoare, Maramuresul este aparte, personal am copilarit in aceasta zona mirifica, astfel am avut parte de cateva sarbatori pline de magie. Un lucru foarte important de stiut, daca ati fost de paste sau cu ocazia unei alte sarbatori in Maramures, asta nu inseamna ca deja puteti spune : ,, stiu cum e in Maramures de Paste, de sarbatori’’. Obiceiurile difera de la o localitate la alta, uneori exista diferente semnificative de la un sat la altul. Insa toate obiceiurile sunt frumoase si merita cunoscute.
Pastele in Ruscova acum cativa ani
Ruscova este o localitate din Maramures care se invecineaza cu orasul Viseu, practic daca am urca mai mult cu mocanita peste munti am ajunge undeva in zona localitatii Ruscova sau mai bine spus Valea Ruscovei. O localitatea frumoasa marginita de dealuri si munti, asa cum ii sta bine unei localitati din Maramures. In aceste locuri obiceiul de Paste in urma cu ceva ani era cam in felul urmator :
Perioada premergatoare invierii era una de post, in general majoritatea oamenilor tineau acest post, in marea lor parte tineau post negru. Cu toate astea nimeni nu se vaita ca nu mai poate sau sa se laude ca tine post. Pregatirile de paste erau identice in fiecare casa, mai pe toti ii vedeai ca fac curat, iar dupa coc pasca, vopesesc oua, toate se intamplau in acelasi timp aproximativ peste tot. Aveai impresia ca gospodinele se vorbeau intre ele..dar nu era asa.
Totul parca reinvia dintr-o data. Spre deosebire de prezent, in acea perioada nu se mergea la miezul noptii la biserica, lumina si sfintirea cosului de Paste se facea dimineata.
Iata o poza veche din ,,arhiva familiei’’, pe cand parintii erau inca copii :
Noaptea dinspre sambata spre duminca era cea mai lunga, de abia asteptam sa vina dimineata si sa mergem la biserica. Dimineata toti oamenii satului imbracati in haine noi obligatoriu, si cu un cos plin de bucate veneau in curtea bisericii la sfintit. Cosul de Paste era plin de bunatati, toate erau facute in casa.
Elementul central din cosul de Paste era evident pasca, oua rosii vopsite cu coji de ceapa, o bucata de carnat fiert, un jambon fiert, un cas facut special, o sticla de vin, o sticla de sirop, usturoi verde. Fara miel, fara alte dulciuri de marca sau mai stiu eu ce. La atat se rezuma cosul de Paste.
Toate acestea erau sfintite dupa slujba, ulterior se gusta un pic din sticla de vin sau sirop dupa caz, iar dupa aceea fiecare familie lua drumul spre acasa, unii peste dealuri si munti, altii ceva mai aproape….dar toti acasa unde se intindea o masa mare, nu inainte de-a tamaia casa. Era frumos, gustos si sanatos.
Traditia inca se pastreaza in aceste locuri, asa ca daca aveti ocazia nu ratati momentul, e greu de creionat in cuvinte magia momentului. Adica e mult mai frumos decat poate explica, descrie cineva.
Intr-adevar sunt foarte magice sarbatorile care le sarbatorim conform traditilor.
Maramuresul e o altfel de lume…O lume intr-o lume, in care timpul parca s-a oprit…e superb!
Nu am fost niciodata in Maramures, dar am auzit ca e superb. Cand o sa am timp am sa il vizitez. Mai ales de sarbatori sper
Frumos, acum sunt rare zonele unde Sărbătorile Pascale, Pastele sa fie sărbătorit ca in trecut.