zambesc.com RSS Feed

Ruscova Maramures – Craciun dupa rit vechi

Am avut norocul sa petrec cateva Sarbatori de Craciun intr-o locatiea fantastica, atat ca si peisaj dar mai ales ca traditie. In general Maramuresul e un izvor nesecat de traditie, insa exista o parte a Maramuresului mai putin cunoscuta. O zona in care locuiesc etnicii ucraineni, desi in opinia mea nu prea au mare legatura cu ceea ce inseamna ucrainenii din Ucraina, sunt 99% maramureseni si 1% ucraineni.

Am simtit sa fac aceasta precizare pentru cei care ,, clasifica” zona ca fiind una exclusiv ,, rusa”. Traditia din aceasta zona este uneori mult mai bine pastrata decat in alte zone cunoscute ale Maramuresului. Practic Valea Ruscovei care cuprinde cateva localitati de etnici ucraineni este in sarbatoare ceva mai tarziu decat restul Maramuresului.

Iata cateva poze de prin partile locului :


Foto : Facebook

Craciunul dupa rit vechi petrecut in Ruscova mi s-a parut tot timpul mai profund decat Craciunul pe care il sarbatorim majoritatea dintre noi. Aceasta si din cauza traditiilor pastrate si respectate de comunitatea din aceasta zona a tarii. Daca vreti sa colindati si sa fiti rasplatiti cu nuci, cozonac adevarat, mere sau chiar un pahar de horinca, acum aveti ocazia.

Sau daca ati ,, ratat” ceva la Craciunul care tocmai a trecut, mai exista o sansa: ajunul Craciunului dupa rit vechi este in aceasta seara. Obiceiurile din zona sunt greu de descris, totul pare desprins parca dintr-un basm al Fratilor Grimm, amestecat cu poezia lui Cosbuc. Daca aveti ocazia unui Craciun dupa rit vechi va recomand sa nu ratati evenimentul.


Foto: Facebook

Pacat ca sunt la distanta de Maramures, Ruscova in acest moment, dar la anul sper sa colind si in ajunul Craciunului dupa rit vechi happy .

Celor care sarbatoresc Craciunul nu pot sa le spun decat Craciun fericit,..oriunde v-ati afla.

, , , , , ,
7 Comentarii
 1. Alina :

  A zis pe data de 6 ianuarie, 2013

  Foarte frumos. Sper ca o sa am si eu ocazia sa merg in maramures pentru cateva zile de odihna.

 2. Razwy :

  A zis pe data de 7 ianuarie, 2013

  Poate anul acesta happy)

 3. Ana- :

  A zis pe data de 7 ianuarie, 2013

  Cam mohorate totusi pozele, ar fi mers un filtru de polarizare…

 4. dePop :

  A zis pe data de 7 ianuarie, 2013

  Ana @

  Sunt de pe Facebook, nu le-am facut eu, la anul fac un ,,portofoliu’’..happy

 5. petru sauca :

  A zis pe data de 13 ianuarie, 2013

  trebuie sa vezi continutul pozei ,nicidecum nuanta ..

 6. petru sauca :

  A zis pe data de 13 ianuarie, 2013

  sau calitatea aparatului de fotografiat

 7. Craciun pe stil vechi | Zambesc :

  A zis pe data de 5 ianuarie, 2014

  […] Viseului, Bistra, Poienile de sub Munte sunt alte localitati unde merita sa iti petreci Craciunul pe stil vechi. Cu siguranta nu mai e ceea ce a fost acum ceva ani, dar sigur e mult mai mult decat in alte zone […]


Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*