Ruscova Maramures – Craciun dupa rit vechi

Am avut norocul sa petrec cateva Sarbatori de Craciun intr-o locatiea fantastica, atat ca si peisaj dar mai ales ca traditie. In general Maramuresul e un izvor nesecat de traditie, insa exista o parte a Maramuresului mai putin cunoscuta. O zona in care locuiesc etnicii ucraineni, desi in opinia mea nu prea au mare legatura cu ceea ce inseamna ucrainenii din Ucraina, sunt 99% maramureseni si 1% ucraineni.

Am simtit sa fac aceasta precizare pentru cei care ,, clasifica” zona ca fiind una exclusiv ,, rusa”. Traditia din aceasta zona este uneori mult mai bine pastrata decat in alte zone cunoscute ale Maramuresului. Practic Valea Ruscovei care cuprinde cateva localitati de etnici ucraineni este in sarbatoare ceva mai tarziu decat restul Maramuresului.

Iata cateva poze de prin partile locului :


Foto : Facebook

Craciunul dupa rit vechi petrecut in Ruscova mi s-a parut tot timpul mai profund decat Craciunul pe care il sarbatorim majoritatea dintre noi. Aceasta si din cauza traditiilor pastrate si respectate de comunitatea din aceasta zona a tarii. Daca vreti sa colindati si sa fiti rasplatiti cu nuci, cozonac adevarat, mere sau chiar un pahar de horinca, acum aveti ocazia.

Sau daca ati ,, ratat” ceva la Craciunul care tocmai a trecut, mai exista o sansa: ajunul Craciunului dupa rit vechi este in aceasta seara. Obiceiurile din zona sunt greu de descris, totul pare desprins parca dintr-un basm al Fratilor Grimm, amestecat cu poezia lui Cosbuc. Daca aveti ocazia unui Craciun dupa rit vechi va recomand sa nu ratati evenimentul.


Foto: Facebook

Pacat ca sunt la distanta de Maramures, Ruscova in acest moment, dar la anul sper sa colind si in ajunul Craciunului dupa rit vechi 🙂 .

Celor care sarbatoresc Craciunul nu pot sa le spun decat Craciun fericit,..oriunde v-ati afla.

7 comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.