Boala hemoroidală, mai precis prezența hemoroizilor, reprezintă un diagnostic pus de către un medic specialist. Proctologia este o ramură a chirurgiei colorectale care are scopul de a studia, diagnostica, trata şi preveni bolile canalului anal, ale anusului şi ale regiunii perianale. Proctologul va pune un astfel de diagnostic în urma unui set de examinări proctologice, iar mai apoi va stabili o schemă de tratament în funcţie de stadiul bolii.
Este important să menţionăm faptul că hemoroizii sunt acele vene situate la nivelul rectului şi al anusului, care, din cauza unor factori, precum constipaţia, sarcina, regimul alimentar sărac în fibre, consumul exagerat de alimente picante, alcool, obezitatea, moştenirea genetică, se inflamează. Hemoroizii sunt de mai multe tipuri, iar fiecare tip are particularităţile sale, mai precis: hemoroizi interni, externi, micşti, trombozaţi, prolabați.
Hemoroizii interni sunt situaţi în interiorul anusului, nu pot fi simţiţi şi de cele mai multe ori nu produc niciun fel de disconfort. Singurul indiciu pe care îl pot oferi este reprezentat de prezenţa sângelui în scaun sau pe hârtia igienică.
Spre deosebire de hemoroizii interni, hemoroizii externi poti fi extrem de dureroşi. Motivul este reprezentat chiar de localizarea lor – în exteriorul rectului unde regăsim o serie de nervi extrem de sensibili la durere.
Hemoroizii micști sunt reprezentaţi de hemoroizii interni în stadii mai avansate care confluează cu cei externi.
Hemoroizii trombozaţi sunt acei hemoroizi externi in interiorul cărora s-au dezvoltat nişte cheaguri de sânge. Aceste cheaguri de sânge vor schimba culoarea hemoroidului în albastru sau chiar violet.
Hemoroizii prolabaţi sunt acei hemoroizi interni care coboară în exteriorului rectului în timpul defecaţiei.
Remedii pentru hemoroizi
Este important să menţionăm faptul că tratamentul hemoroizilor va fi individualizat, de aceea este extrem de important să consulţi un medic specialist care să realizeze un set de analize şi care să îţi prezinte o schemă de tratament în funcţie de particularităţile cazului tău.
Un tratament pentru hemoroizi poate fi compus din:
Medicamente – medicul specialist îţi poate recomanda pe lângă analgezice pentru durere și anumite medicamente cu administrare locală, precum procto glyvenol supozitoare, care să te ajute să scapi de disconfortul creat de prezenţa hemoroizilor.
Tratament curativ – Acest tip de tratament are scopul de a usca sau chiar distruge hemoroizii. Putem vorbi aici de proceduri, precum: crioterapia şi scleroterapia.
Tratamente minim invazive – în această categorie putem integra: ligaturarea cu benzi de cauciuc, tratamente cu radiofrecvenţă şi fototermocoagularea în spectru cu infraroşu.
Chirurgia – acest tratament este recomandat în cazurile avansate de boală în care hemoroizii provoacă un disconfort extrem de mare.
Alte tipuri de tratament: băile călduțe de şezut, comprese, cataplasme şi aşa mai departe.
Este important să menţionăm că tratamentele de mai sus pot fi combinate între ele, iar un tratament complet împotriva bolii hemoroidale este compus din:
- Tratament prescris de un medic proctolog;
- Adoptarea unui stil de viaţă sănătos: alimentație adecvată, hidratare corespunzătoare, activitate fizică,
- Igiena intimă corectă după fiecare scaun;
- Eliminarea factorilor care au condus la apariţia hemoroizilor;
Cum poţi preveni apariţia hemoroizilor?
O parte importantă în tratarea hemoroizilor este reprezentată de prevenţie. Mai precis, ar trebui să eviţi statul prelungit pe scaun, consumul excesiv de alcool, alimentele picante sau condimentate, să eviţi să ridici greutăţi pentru o perioadă îndelungată de timp, să eviţi folosirea hârtiei igienice parfumate şi să renunţi la folosirea şervetelor umede ce conţin parfum şi alcool, să nu amâni vizitele la toaletă. De asemenea, este important să consumi alimente bogate în fibre, să consumi cel puţin 6-8 pahare de lichide zilnic şi să te prezinţi la medicul specialist imediat ce remarci primele simptome asociate cu boala hemoroidală.
Nu uita că hemoroizii sunt o afecţiune ce în timp poate provoca anumite complicaţii care îţi pot pune în pericol viaţa.