Ce lipseşte sistemului de carduri de la RATB

La RATB au fost introduse, de ceva timp, cardurile de călătorie. Iar în curând vor dispărea în totalitate biletele de hârtie. Până aici totul e ok, adică mi se pare un lucru foarte bun cardul având multe avantaje faţă de biletele clasice. :-bd
Totuşi lipseşte ceva.

Lipseşte posibilitatea de a vedea câţi bani mai ai pe card. 🙁 Posibilitatea practică, nu teoretică.
Da, în teorie te poţi duce la un ghişeu, înmânezi cardul şi rogi să ţi se comunice câţi bani mai ai pe el. Asta în teorie.

În practică se întâmplă ca să nu existe ghişeu în fiecare staţie RATB. Sau chiar dacă există să fie coadă, închis sau mai ştiu eu ce. Când se foloseau bilete era simplu, te uitai în buzunar şi vedeai dacă mai ai bilet sau nu.
Acum, dacă ai card, nu poţi verifica dacă ai bani pe card sau nu. Te urci în autobuz la noroc. :-ss

Normal ar fi fost ca în toate staţiile RATB să existe cititoare de carduri. Apropii cardul de el vezi dacă mai ai bani pe el sau nu.
Vi se pare prea absurd? 😕

10 comments

 1. Dar fara card nu merge sa te plimbi cu tramvaiul? Eu ma plimbam fara bilet si am vazut persoane care foloseau si cardul, deci ma plimbam si fara card in „epoca” in care exista carduri de RATB.

 2. Biletele nu vor disparea. Calatorii „ocazionali” trebuie sa aiba o alternativa la acel card. Si in Timisoara au fost bagate de ceva timp. Mie, cel putin, mi se par foarte utile. Nu-ti faci griji ca nu ai de unde sa cumperi bilet la 7 dimineata. Mai trebuie doar sa introduca pe site-ul lor o modalitate de verificare/incarcare a creditului.
  Cititoarele de carduri ar insemna costuri suplimentare, care probabil se vor reflecta in pretul calatoriei. Nu-i o idee prea buna.

 3. Eu am intrebat la un chiosc RATB, de curiozitate. Mi s-a spus ca bilete nu se mai printeaza, momentan mai sunt pe piata doar cele care erau in stoc. Cand se termina stocul vor disparea complet si toata lumea va fi obligata sa foloseasca sistemul cu card.

 4. Se poate verifica si in tramvai sau in autobuz creditul care il ai pe cardul RATB. pe viitor nu ar strica sa te informezi si pe siteul RATB:
  http://card.ratb.ro/web/static/intrebari_raspunsuri.html#9
  intrebarea 16: 16. Cum se poate afla care este soldul detinut in portofelul electronic sau care este perioada de valabilitate a abonamentului incarcat pe card (CONSULTAREA CARDULUI)?

  Daca nu mai sunteti in posesia chitantei eliberate de la centrul de emitere si incarcare carduri cu ocazia achizitionarii titlului de calatorie solicitat, sistemul va ofera posibilitatea verificarii datelor inscrise pe card (valabilitatea acestuia, tipul abonamentului incarcat, suma ramasa in portofelul electronic, etc.) prin una din cele doua modalitati: – in vehiculele RATB dotate cu validatoare in stare de functionare sau in statiile METROREX; – la oricare centru emitent de carduri din reteaua comerciala a RATB. Operatiunea de consultare a cardului in mijlocul de transport consta in apasarea butonului 1 pana la aparitia mesajului „Consultare”, dupa care cardul trebuie imediat atins de validator si mentinut in zona marcata cu disc negru pana la derularea pe display a tuturor informatiilor inscrise pe card. Operatiunea se incheie in momentul aparitiei mesajului „Retrageti cardul”.

 5. Marius, stiu ca se poate verifica si in autobuz dar tu nu ai incercat deloc sa intelegi ce am scris eu mai sus. 😛

  Exemplu: eu am card pe care am o suma de bani. Nu stiu exact cat pentru ca in statie nu pot verifica. Ma urc in autobuz si verific. Dupa verificare descoper ca de fapt nu mai aveam nici un ban pe card. Nici nu pot da pun bani pe card, ca doar sunt in autobuz deja.
  Vine controlul, imi da amenda.

  Deci? Cu ce ma ajuta ca pot verifica in autobuz, unde daca descoper ca nu mai am bani pe card nu pot face nimic in privinat asta? 😕

  Pe viitor nu ar strica sa citesti cu atentie. 😉

 6. Tu ai foarte mare dreptate. Daca ai portofel electronic sau chiar abonament pe cardul de plastic poti verifica doar dupa ce te-ai urcat. Si daca nu ai bani sau valabilitate esti contravenient.
  Cel mai ciudat este la cardurile de hartie: acolo incarci calatorii sau abonament de o zi. Ti se cere in plus fata de contravaloarea calatoriilor si costul cardului de hartie. Dupa aceea acesta nu mai poate fi reincarcat, trebuie cumparat altul. La fel trebuie sa tii minte de cate ori ai validat ca sa nu fii contravenient.
  Sistemul asta e gandit in stil romanesc, sa ai atatea griji pentru un card de rahat.
  Daca puneau niste automate de unde sa iei bilete, carduri era prea simplu…

 7. Mai este o chestie la care nu s-au gandit…eu sunt din provincie….si s-a intamplat sa vin cu trenul la 8 seara in Gara de Nord. 3 tonete, 3 inchise…De unde luam bilete? De unde luam carduri?
  Noroc ca era comun traseul cu cel de la metrou…ca altfel…

 8. Mai cumperi unul din carton si te urci in autobuz. Oricum nu expira calatoriile. La gradul de vandalism de la noi eu cred ca este o investitie riscanta. Priveste cum „socializeaza” romanii cu cosurile de gunoi.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.