Optimizarea blogului. Atat SEO cat si pentru cititori

Toata lumea vorbeste despre optimizarea blogului, despre SEO. Dar in general se cam repeta aceleasi idei.
Mai m-am uitat peste prezentarile diversilor „experti” ce participa la diverse evenimente si de fiecare data gasesc aceleasi chestii. Si niciunul nu vine cu nimic nou.
Asa ca, daca sunteti interesati de acest aspect (optimizarea SEO a blogului) probabil ca ati citit deja lucrurile de baza.
Insa se mai pot face atat de multe lucruri. Chiar daca unele poate nu au un aport asa de mare, insa orice pas, oricat de mic, conteaza.

In continuare am sa va povestesc ce am mai facut eu pe blogul meu.

Cel mai important, si subliniez, cel mai important e ca atunci cand te chinui sa optimizezi pentru un anumit cuvant trebuie sa oferi si continut de calitate pentru acel cuvant. Nu tu sa optimizezi pentru cine stie ce expresie si cand ajunge vizitatorul la tine pe site sa gaseasca vreo prostie. O inutilitate. NU!

Spre exemplu, cand am incercat sa optimizez o pagina pentru generator de numere aleatoare pentru loto, in pagina respectiva chiar am realizat un generator de numere aleatoare. Ceva simplut, dar care face exact ce zice.

Dar sa revin, ca trec la alte povesti.

Cand m-am apucat de optimizat blogul unul din factorii la care m-am gandit a fost viteza de incarcare a blogului. Din doua motive:

1. Oricine isi doreste ca pagina pe care o acceseaza sa se incarce cat mai repede pentru a „ajunge” la continut. Iar daca aceasta se incarca greu sunt sanse ca individul sa nu aibe rabdare si sa inchida pagina inainte de a se fi incarcat complet

2. Eu merg pe ideea ca Google, intr-o oarecare masura, tine cont de viteza de incarare a siteului. Iar in timp acest factor va avea o si mai mare influenta.

Deci ar trebui imbunatatita viteza de incarcare a blogului. Sa vedem si cum se poate realiza asta.
Sunt mai multi pasi, nu stiu exact daca au neaparat o ordine, asa ca, in ordine aleatoare:

– css-ul trebuie sa fie in head-ul paginii. Normal linkul catre fisierul css este generat dinamic. Eu l-am adaugat manual in fisierul header.php al temei. Atentie, daca modificati tema modificati si adresa css-ului.

– mutati tot css-ul din pagina in fisiere externe. Tot ce e css, toate atributele le mutati in fisierul css.

– optimizati fisierele css. Intai prin validarea lor iar apoi prin comprimarea lor.

– incarcati javascript-ul dupa css. Iar ce nu e nevoie sa fie incarcat de la inceput, mutati-l la sfarsitul paginii.

– optimizati imaginile si specificati pentru fiecare in parte dimensiunile. Editati imaginile incat sa aibe o dimensiune scazuta iar calitatea sa ramana aproape la fel. De asemenea specificati pentru toate pozele width, hight astfel incat browserul sa nu mai fie nevoit sa astepte cateva fractiuni de secunda pentru a le „afla”.

disable hot-linking

– folositi gzip compression

– curatati, validati si reduceti codul html. Eliminati toate comentariile html si reduceti spatiile dintre randuri.

– eliminati, unde este posibil, afisarea dinamica (ce foloseste PHP-ul) a diversilor „parametrii”.

– eliminati orice widget-uri si pluginuri inutile. Fara calendar, ceas sau alte tampenii. De asemenea ceea ce obtineti folosind anumite pluginuri se poate realiza si prin unele mici modificari in cod-ul wordpress-ului. Daca nu stiti cum, intrebati.

– instalati un plugin de cache. Eu folosesc Hyper Cache

In episodul urmator, alte sugestii si mici trucuri.

8 comments

  1. am fost stresat sa vada cit de incompetenti sunt cei de la Guvern ma-m plictisit sa tot butonezi telecomanda si atunci cautam ceva mai simpatica am dat de zambesc.com dar numele site-ul nu are legatura cu continutului nu cumva taxeaza si google asata ? eu vazand cuvantul zambesc ma-ma gandit chiar sa inspir pentru ceva material pentru http://www.oraderecreatie.rol

  2. Eu am postat pe blog o carte numita „SEO – Tehnici si Unelte” e destul de ok cartea si are cam tot ce trebuie si nu is decat 5 capitole 🙂

  3. Ce ai tu acolo sunt chestiile generale, pe care le gasesti peste tot. Eu incercam sa prezint si alte chestii, pe care le-am mai experimentat de-a lungul timpului.

  4. Conținutul la care ajunge vizitatorul trebuie sa fie relevat pentru căutarea pe care a aterizat pe site, altfel acesta va decola destul de repede. Scrierea de conținut relevant un factor vital în optimizare. Desigur oricat de relevant este continutul, vizitatorul se plictiseste deja dupa 7 secunde (daca nu mai devreme), trebuiesc optimizati si timpii de incarcare – prin metode pe care le prezinti foarte bine.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.