tari straine unde poti face conturi in valuta

Optimizare pentru WordPress – Mic ghid SEO

Ce inseamna aceasta optimizare, SEO in engleza, pentru WordPress ? Sunt anumite „trucuri” care , aplicate unui blog ce foloseste WordPress, il vor face mult mai „atractiv” pentru Google cat si pentru vizitatori. Ceea ce va duce la cresterea numarului de cititori si eventual, daca exista o monetizare a blogului, cresterea castigurilor.

Optimizari de baza
Permalinks
Optimizarea titlurilor
Optimizarea descrierilor
Optimizarea imaginilor
Optimizarea template-ului
Bara de navigatie
Headings
Curatati codul
Mariti viteza de incarcare
Reganditi Sidebar-ul
Optimizari avansate
Noindex, follow pentru paginile din arhiva
Dezactivati arhivele care nu sunt necesare
Paginatie
Nofollow pentru linkurile neimportante
Modificati structura blogului pentru a obtine rezultate si mai bune
Pagini in locul postarilor
Folositi articolele valoroase
Realizati linkuri intre postarile pe aceasi tema
Optimizati conversia cititorilor
Optimizati comentariile
Cum sa atrageti persoanele sa comenteze
Apropiati-va de cei care comenteaza
Antrenati oamenii in conversatie
Off Site SEO
Vizitati-i pe cei care comenteaza
Folositi Twitter
Gasiti bloguri asemanatoare
Concluzii

Optimizari de baza

WordPress este o platforma destul de optimizata pentru motoarele de cautare cat si pentru cititori. Insa mai sunt destule modificari ce pot fi aduse pentru a obtine un rezultat cat mai bun.

1.1 Permalinks

Prima data dupa ce instalati WordPress-ul, inainte sa va apucati de postat, ar trebui sa schimbati structura linkurilor. Iar pentru aceasta mergeti la Settings -> Permalinks.
Wordpress afiseaza linkurile de forma ?p= insa eu prefer sa folosesc /numele-articolului/
Pentru a schimba modul de afisare selectati Custom Structure si alegeti /%postname%/
Eventual puteti alege si alte variante, in functie de preferinte.

Daca pana acum ati avut pe blog o alta structura a linkurilor, atunci cand faceti schimbarea instalati si un plugin pentru redirectare iar in setarile sale activati optiunea „Create 301 when post slug changes”. Astfel veti putea realiza modificarea fara sa va ingrijorati de posibile consecinte negative.

Cu www sau fara www
De asemenea,daca tot sunteti prin setarile pluginului de redirectare, ar fi bine sa va hotarati asupa unei variante: cu sau fara www.

1.2 Optimizarea titlurilor

WordPress este setat sa afiseze titlul unei postari de forma : „Titlul blogului » Arhiva Blogului » Titlul postarii”.
Pentru a avea mai mult trafic, structura titlului ar trebui modificata deoarce:
– motoarele de cautare atribuie o valoare mai mare cuvintelor de la inceputul titlului si astfel, daca cuvintele cheie pentru care doriti optimizarea se afla la inceputul titlului, veti obtine rezultate mai bune
– cand utilizatorii se uita pe o pagina rezultata in urma unei anumite cautarii, in general, le sar in ochi primele cuvinte ale titlului. Si astfel aveti mai multe sanse sa va viziteze pagina.

Pentru optimizarea titlurilor aveti nevoie de pluginul All in One Seo Pack. Dupa ce il instalati, la setarile sale faceti urmatoarele modificari:
Post Title Format: %post_title% | %blog_title%
Page Title Format: %page_title% | %blog_title%
Category Title Format: %category_title% | %blog_title%
Tag Title Format: %tag% | %blog_title%
Si astfel veti avea titluri mult mai folositoare.

Vezi si:  Horezu - Ceramica Pietraru, sau cum sa faci oale de lut

1.3 Optimizarea descrierilor

Pentru optimizarea descrierilor veti avea nevoie de All in One Seo Pack (daca nu l-ati instalat pana acum). Acest plugin va genera automat o descriere, folosind prima fraza a postarii. Insa, pentru a avea rezultate mult mai bune, este indicat ca pentru fiecare articol in parte sa scrieti voi descrierea. Pentru asta, sub fereastra unde scrieti efectiv articolul, gasiti meniul pluginului All in One SEO Pack unde puteti adauga titlul, descrierea si cuvintele cheie pentru postarea respectiva.

1.4 Optimizarea imaginilor

De multe ori optimizarea imaginilor este trecuta cu vederea, insa si de aici mai puteti obtine putin trafic.
In primul rand , cand folositi o imagine, asigurati-va sa aiba un nume cat mai sugestiv. Spre exemplu, in loc de „DSC85157.jpg” ar trebui sa se cheme „poza-cu-o-masina-de-curse.jpg”. Apoi, cand inserati o imagine intr-un articol, asigurati-va sa completati campul rezervat pentru Description cu un text cat mai sugestiv pentru poza respectiva.
Eventual puteti sa instalati pluginul SEO Friendly Images care va genera si adauga automat descrierile pentru imagini pe baza titlului articolului

Optimizarea template-ului

Template-ul unui blog trebuie sa aibe un aspect grafic placut, sa contina elemente utile pentru cititor si sa ajute intr-o oarecare masura la o mai buna optimizare.

2.1 Bara de navigatie

O bara de navigatie este reprezentata de catre linkurile ce se gasesc de obicei deasupra titlului postarii si care sunt de genul:
„Pagina Principala > Categorie > Titlul articolului”
Puteti adauga o bara de navigatie pentru a facilita navigarea prin site dar si pentru a ajuta motoarele de cautare sa determine mult mai bine structura blogului.
Pentru a avea o bara de navigatie folositi unul din urmatoarele pluginuri.

2.2 Headings

Pentru o optimizare cat mai buna a blogului aveti grija ca titlul postarii, si doar el, sa fie de tipul h1. Numele blogului ar trebui sa fie h1 doar pe pagina principala iar pe celelalte paginii h3.

2.3 Curatati codul

Curatati codul de elemente CSS si javascript si mutati-le in fisiere externe. De asemena lucrati la cod pana ajunge sa fie valid din punct de vedere html.

2.4 Mariti viteza de incarcare a blogului

Un factor important pentru motoarele de cautare care „viziteaza” blogul in fiecare zi, in vederea indexarii, il constituie viteza cu care acesta se incarca.
Pentru a mari viteza de incarcare in primul rand reduceti la minim interogarile catre baza de date. Apoi instalati un plugin pentru cache. Daca nu gasiti solutii alternative WP-Super-Cache pare o optiune destul de buna.
Si nu in ultimul rand, aveti grija la ce firma alegeti sa gazduiti blogul. Pentru ca degeaba realizati un blog de succes, daca hostingul ales nu poate face zecilor de mii de vizitatori pe zi.

2.5 Reganditi sidebarul

Blogroll-ul este intalnit pe orice blog, insa oare e chiar atat de bine sa fie afisat pe toate paginile? Sau e de ajuns sa fie afisat pe prima pagina? Pentru ca daca este afisat pe toate paginile blogului, invitati cititorii sa dea click pe unul din ele, in loc sa navigheze in continuare pe blogu-ul vostru.
De asemenea, daca ne referim la pagina unei postari, linkurile din sidebar probabil ca nu au legatura cu subiectul discutat si astfel nu va ajuta cu nimic in problema optimizarii pentru motoarele de
cautare.
Din pacate momentan nu exista nici un plugin care sa faca acest lucru asa ca va trebui sa editati manual templateul pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Optimizari avansate

Dupa ce ati realizat optimizarile de baza urmeaza sa va confruntati cu o alta problema, continutul duplicat pe care il realizeaza WordPress-ul.
Astfel, in WordPress, acelasi articol poate fi gasit in diverse locuri, catalogat in functie de categorie, data sau tag.

Vezi si:  Publitim.ro sau Publi24.ro - anunturi fantoma

3.1 Noindex, follow pentru paginile din arhiva

Instalati pluginul Robots Meta si bifati ce nu doriti sa fie indexat. Aici insa parerile sunt impartite fata de ceea ce ar trebui sa fie indexat si ce ar trebui sa fie blocat.
Eu personal consider ca nu e asa de rau daca permiteti sa fie indexate categorile si tag-urile.

3.2 Dezactivati arhivele care nu sunt necesare

Daca considerati ca nu aveti nevoie de arhive, si probabil nu aveti nevoie, dezactivati-le folosind pluginu Robots Meta. Si aici ma refer atat la arhivele in functie de data cat si la arhivele in functie de autor.

3.3 Paginatie

Paginatia este importanta atat pentru cititori cat si pentru motoarele de cautare. Pentru ca daca la o categorie sau un tag exista multe postari , robotul care va indexeaza paginile le va descoperi cu usurinta pe toate. Iar cititorii vor putea naviga mult mai usor prin blog.
Eu folosesc pluginul wp-page-numbers pentru paginatie si isi face treaba destul de bine.

3.4 Nofollow pentru linkurile neimportante

Un lucru destul de important dar peste care multa lume trece cu vederea este inlaturarea wiget-ului Meta sau marcarea linkurilor de acolo cu atributul Nofollow. La fel, trebuie adaugat nofollow si la alte linkuri care mai exista pe site gen: RSS Feed, Abonarea la email, etc..

Modificati structura blogului pentru a obtine rezultate si mai bune

Structura platformei WordPress este destul de bine optimizata insa exista un factor care poate interveni in mod negativ cand vine vorba de optimizarea unui anumit articol pentru motoarele de cautare: comentariile.

4.1 Pagini in locul postarilor

Cand scrieti un articol si ganditi o anumita densitate a cuvintelor cheie pentru o optimizare cat mai buna, trebuie sa luati in calcul si comentariile. Pentru ca acestea va pot strica toata structura textului. Pentru a scapa de aceasta problema, transformati postarea intr-o pagina desine statatoare.

4.2 Folositi articolele valoroase

Daca un articol a devenit destul de popular, puteti sa va folositi de el astfel:
– creati o noua pagina cu un continut superior si mult mai valoros
– shimbati adresa vechii postarii in ceva de genul postare-vechiul-nume
– publicati noua pagina cu adresa vechii postari
Totusi nu abuzati de aceasta tehnica

4.3 Realizati linkuri intre postarile pe aceasi tema

O metoda simpla pentru a facilita accesul motoarelor de cautare la postarile mai vechi este folosirea unui plugin denumit Related post. De asemenea, in interiorul unei postari, puteti include linkuri relevante catre postarile mai vechi.

Optimizati conversia cititorilor pentru a avea cati mai multi abonati

In primul rand trebuie sa aveti un buton de abonare la RSS si(sau) e-mail cat mai vizibil. Unii au ales butoate destul de mari insa conteaza si cum se integreaza in designul blogului. Deci alegerea butoanelor ramane la latitudinea voastra, nu conteaza neaparat marimea ci vizibilitatea lui.
Apropo, daca nu ati vazut inca butonul meu de RSS, va putei abona acum.

Apoi, trebuie sa analizati cand cititorii s-ar putea abona la blogul vostru. Spre exemplu, daca ati scris un articol foarte bun, cei care il citesc ar putea fi atrasi sa se aboneze la blogul vostru pentru a urmari ce publicati. Astfel, la sfarsitul postarii, puteti adauga un text de genul :”V-a placut aceasta postare? Abonati-va prin RSS sau e-mail pentru a putea urmari in continuare acest blog”.

Vezi si:  Cum sa verifici daca sitetul e online ?

O ultima solutie, insa putin cam disperata, ar fi instatalea pluginului comment relish. Acesta trimite un email tuturor celor care posteaza prima data pe blogul vostru.

Optimizati comentariile

Comntariile sunt foarte importante pentru un blog. Fie ca primesti cuvinte de lauda, injuraturi sau indicatii, ele arata ca lumea citeste blogul tau si ii atrage intr-o oarecare masura. Pasul urmator este sa le raspunzi la comentarii.

6.1 Cum sa atrageti persoanele sa comenteze

Multa lume se gandeste cum sa atraga persoanele sa comenteze pe blog.
O prima idee ar fi sa le cereti parerea despre un anumit subiect. Scrieti un articol interesant si apoi invitati cititorii sa isi spuna parerea despre subiectul in cauza.

6.2 Apropiati-va de cei care comenteaza

O idee ar fi sa le multumiti celor care comenteaza la voi pe blog. Insa nu de fiecare data,pentru ca devine stresant. Cea mai buna ocazie ar fi cand cineva lasa primul comentariul pe blogul vostru.
Pentru asta ati putea alege varianta cu pluginul Comment Relish, iar acesta va trimite un email persoanei care a comentat pentru prima oara pe blog. Daca varianta asta vi se pare prea stresanta pentru cititor, puteti alege pluginul urmator, care, va redirecta cititorul pe o „pagina de multumire”, imediat dupa ce a postat primul comentariu.

6.3 Antrenati oamenii in conversatie

Dupa ce oamenii au inceput sa posteze pe blog, aveti grija sa nu ii pierdeti. Pentru asta instalati pluginul subscribe to comments care le va trimite cate un e-mail de cate ori apare un nou comentariul la subiectul pentru care s-au abonat. Astfel vor fi la curent cu ce se discuta si poate vor fi tentati sa revina cu un nou raspuns, un nou punct de vedere.

Off Site SEO

Daca ati urmat toti pasii de mai sus aveti toate sansele sa deveniti un blogger de succes dar si sa va optimizati blogul pentru motoarele de cautare, in special Google.
Acum urmeaza ultimul pas, socializarea online.

7.1 Vizitati-i pe cei care comenteaza

Dupa ce un vizitator v-a lasat un comentariu, mergeti pe blogul sau (daca are) si lasati un comentariu la unul din articolele sale. Insa aveti grija sa fie un comentariu pertinent, valoros. Astfel veti castiga mai mult respect.
Puteti de asemenea sa instalati pluginul nofollow-free pentru a recompensa pe cei care comnteaza la voi pe blog.

7.2 Folositi Twitter

Twitter este un instrument la moda pentru bloggeri. Si destul de usor de folosit.
Mergeti acolo si lasati-i sa afle ultimele postari de la voi de pe blog. Astfel puteti obtine cativa cititori in plus. Ideea e sa aveti cat mai multe persoane care sa va urmareasca pe Twitter.

7.3 Gasiti bloguri asemanatoare

Daca aveti un blog pe o anumita nisa si doriti sa va situati cat mai bine in motoarele de cautare pentru anumite cuvinte cheie folositi Google Blogsearch pentru a identifica blogurile cu un specific asemanator. Cititi-le si apoi lasati comentarii pertinente. Identificati postarile lor valoroase si apoi dedicati-le un articol la voi pe blog(fara a uita sa adaugati un link catre articolul original)

Concluzii

Acest mic ghid va ofera o multime de informatii referitoare la optimizarea unui blog ce foloseste platforma WordPress. Insa daca vreti sa aveti succes va trebui sa le aplicati pe majoritatea si cel mai important , sa oferiti continut valoros cititorilor vostri.

Cu toate ca aveam eu unele idei despre ce insemna optimizarea unui blog, unele dintre ele puse deja in practica, acest articol a fost realizat cu ajutorul ideilor oferite de WordPress Seo.

43 comments

  1. Foarte bun „tutorialul” . Pentru incepatori e perfect ! Multumim !

  2. E foarte interesant postul, cel putin pentru incepatori e perfect. Multumim pentru el 😉

  3. salut.imi place siteul tau e interesant…chiar ff interesant.am vazut k te pricepi la multe lucruri legate de net..programe…si am vrut sa te intreb..poate stii…..de ce nu mere site ul…www.blogulmeu.ro..mi am facut blog acolo si de vreo 3 sapt aproape nu mere….MERSI MULT.

  4. Pai…e domeniul tau si vrei sa instalezi WordPress MU acolo sau pur si simplu ti-ai facut un cont acolo si nu merge?

  5. Atunci nu ai ce sa faci, problema e de la cei care detin siteul.

    Eventual cauta o alternativa aici, pentru ca mai sunt si alte siteuri din Romania care ofera gazduire gratis. 😉

  6. Destul de folositor acest tutorial de baza, totusi la optimizarile de baza ultimele nu sunt chiar de baza.

  7. Super articol, merci pentru el 🙂 am urmat unele din sfaturile date de tine…urmeaza sa le aplic si pe celelalte in timp.

  8. multumim pentru post!
    se vede ca l-ai optimizat ca la carte odata ce l-am gasit pe gogle printre primele situri 🙂

  9. Te-am trecut la capitolul detectivi 🙂

    Daca citeai pana la sfarsit era specificat linkul de unde am luat tutorialul. 😉

  10. Nu citesc pana la sfarsit cand vad ca tu copiezi toata structura si aproape cuvant cu cuvant. Ai permisiunea lui Joost de Valk sa faci asa? Pentru ca una e sa te inspiri si alta e sa traduci. E chestie de bun simt.

  11. am si eu o mica intrebare..mi-am facut de curand un blog insa nu stiu ce subiecte sa abordez..imi puteti da ceva idei? 😀

  12. tudi, esti cam „inchis” tu asa de fel?
    nu intelegi care-i diferenta intre a plagia (si a nu da credite, adica specificarea sursei, in principiu, de unde ai pus textul „sub ghilimele”, la tine pe sait sau oriunde) sau a cita, si in limba in care iti gasesti vorbitorii mai usor, adica a traduce cuvintele ORIGINALE? si, bineinteles, cu precizarea sursei, cum a facut si domnul de fata. pentru aia, n-ai nevoie de permisiunea la nimeni ba =)) …

    sunt bune ideile, cateva chiar nu le stiam. mersi Andrei.

  13. Am si eu o problemea cu permalinks-urile. Chiar da ca nu am scris nici un ariticol, am schimbat permalinks si daca vreau sa adaug un comentariu la un articol(articolul l-am scris dupa setarea permalinksurilor) imi aparea eroarea „404” . Cum pot rezovla problema asta?

  14. Chiar daca e o traducere si nu este ceva original, articolul tot este folositor, de exemplu celor care nu stiu limba engleza.

  15. Foarte interesant tutorialul… Si mi-e mi-ar place sa fac ceea ce faci tu. Eu ma pricep la design. Photoshopul e specialitatea mea. As vrea sa fac si eu un site…dar nu stiu prea mult. Timpul nu ma lasa sa ma documentez. Pana acum n-am facut decat designul pentru site-ul de bijuterii http://all-bijoux.ro, skin personalizat la hi cinci http://redmihu.hi5.com insa vreau sa fac ceva ca tine. Te admir pentru munca pe care ai depuso. Felicitari! PS.Daca crezi ca ar fi ceva de mine si crezi ca as putea sa fac sau sa facem ceva impreuna as fi incantat… Multumesc anticipat.

  16. Am citit, am bagat la cap esentialul. Din pacate pentru a le pune in practica trebuie sa ai ceva cunostiinte in plus de .CSS si sa ai blogul pe Word Press.
    Super articol. Bvo

  17. Super tutorial! Chiar util, si usor de parcurs. O sa-l pun si eu in practica cu viitorul meu blog. Mersi!

  18. Venind vorba de all in one Seo, Additional Post Headers, Additional Page Headers, Additional Home Headers, in acele 3 spatii ar fi bine sa adaugi ceva ?

  19. ma poti ajuta cu mai multe detalii despre „“Create 301 when post slug changes”” nu inteleg deloc cum safac setarea aia la acel plugin. Multumesc

  20. Am incercat Wp super cache dar W3 Total Cache mi se pare mai bun si diferenta s-a vazut instantaneu ( reducerea timpului de incarcare la jumatate)

  21. Salut
    Ma intereseza foarte tare metode de optimizare inpagina postarii
    Daca scriu un articol Steaua -Dinamo in cele mai multe cazuri gasesc articolele in pagina 2 sau 3.
    Mai vreau sa stiu cum fac cu titlul blogului care se afla in header si are h1 ok pana aici dar in pagina unei postari daca pun cum spui tu titlul postarii h1 automat si in header h1 numele blogului.
    Deci cum fac sa nu am 2 h1 respectiv in single.php sa -mi faca h1 pe titlu articol si h2 pe titlu blog ?
    Ai vrun plugin pt asa ceva ?

  22. W3 Total Cache este mai bun decat Super cache si Yoast Seo mi se pare mai bun decat All in One Seo

  23. Din ’08 pana acum, cred ca All in one seo pack a fost depasit cu mult de YOAST. Stiu ca n-are sens sa treci de la un plugin la altul, mai ales ca ai sute de articole, insa pentru cei noi, care isi fac acum un blog si vor o optimizare mai complexa, eu recomand YOAST.

  24. Pingback: Zapping Blogosferic 25 - D - Petre

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.