Despre cum organizeaza Nokia concursuri

Pentru cine se plictiseste, o mica povestioara despre cum organizeaza Nokia concursuri.

Prin decembrie au avut un concurs la finalul caruia au trebuit sa vina cu raspunsuri oficiale, precizari si scuze.
Iar la final s-a tras o concluzie.

concursuri Nokia

Sa vedem ce au invatat din asta…

In septembrie au lansat un concurs destul de interesant „Developers Challenge – Competiţia dezvoltatorilor de aplicaţii mobile”. Pe scurt, din regulament:

REGULAMENTUL CONCURSULUI
” Developers Challenge – Competiţia dezvoltatorilor de aplicaţii mobile” al companiei NOKIA România SRL

SECŢIUNEA 1. ORGANIZATORUL CONCURSULUI.
Organizatorul concursului ” Developers Challenge – Competiţia dezvoltatorilor de aplicaţii mobile” este Nokia România SRL, cu sediul în Bucureşti, Str. Grigore Alexandrescu, nr. 59, Clădirea HQ Victoriei, etaj 5, sector 1, având C.U.I. J12/1544/2004, RO 16367144, cu sprijinul agenţiei de publicitate Partnership SRL, în calitate de împuternicit.
Decizia de derulare a acestui concurs, conform regulilor din prezentul regulament este finală şi obligatorie pentru participanţi. Organizatorul îşi rezervă dreptul de a modifica sau schimba regulamentul, dar nu înainte de a anunţa despre acest fapt publicul.

SECŢIUNEA 2. LOCUL ŞI DURATA DESFĂŞURĂRII CONCURSULUI.
Concursul ” Developers Challenge – Competiţia dezvoltatorilor de aplicaţii mobile” se va desfăşura în perioada 22 septembrie – 31 decembrie 2010, urmând a fi organizat şi desfăşurat pe teritoriul României, pe site-ul www.nokia.ro/developers_challenge.
Organizatorul îşi rezervă dreptul de a prelungi perioada concursului pe parcursul derulării acestuia, dar nu înainte de a anunţa acest lucru public pe site-ul concursului.
Jurizarea aplicaţiilor înscrise în cadrul concursului se va desfăşura începând cu data de 6 ianuarie 2011. Câştigătorul concursului va fi anunţat oficial pe data de 20 ianuarie 2011.

SECŢIUNEA 3. DREPTUL DE PARTICIPARE.
Concursul ” Developers Challenge – Competiţia dezvoltatorilor de aplicaţii mobile” este accesibil tuturor persoanelor fizice cu adresă de reşedinţă în România, care au împlinit vârsta de 18 ani şi sunt dezvoltatori de aplicaţii mobile, posesori ai unui buletin de identitate sau CI (cu un CNP valabil, ce poate fi verificat) până la data începerii concursului, cu excepţia angajaţilor societăţii Nokia, ai trusturilor de presă şi ai tuturor agenţiilor implicate în această campanie promoţională, precum şi a membrilor familiilor acestora (copii, părinţi, fraţi/surori, soţ/soţie).
Concursul se adresează dezvoltatorilor de aplicaţii care creează aplicaţii pe plan local care implică un conţinut în limba română ce poate fi folosit, prin intermediul dispozitivelor mobile Nokia, de consumatori care locuiesc pe teritoriul României, prin descărcarea lor din Magazinul Ovi. Participantul care se înscrie în concurs ca membru al unei echipe, pentru a fi eligibil să participe la acest concurs, trebuie să obţină acordul din partea tuturor membrilor echipei sale şi să se înscrie în concurs ca persoana fizică, conformându-se regulilor din prezentul regulament. Pentru a se putea înscrie în concurs, participanţii trebuie să fie de acord cu toate prevederile din prezentul regulament.

SECŢIUNEA 4. CONDIŢII DE PARTICIPARE.
Pentru a se putea înscrie în acest concurs participanţii trebuie să urmeze nişte reguli precise, care sunt specificate pe site-ul oficial al concursului, www.nokia.ro/developers_challenge (optional, informaţii suplimentare se pot afla şi la linkul http://appwizard.ovi.com/web_nokia/signIn.jsp )

SECŢIUNEA 5. MODUL DE DESFĂŞURARE A CONCURSULUI.
Concursul se va desfăşura pe durata a 14 săptămâni, în perioada 22 septembrie – 31 decembrie 2010. Înscrierea la acest concurs este posibilă numai online, cu ajutorul Internetului.

DESFĂŞURARE CONCURS:

1. Etapa preliminară: Participantul dezvoltator trebuie să creeze o aplicaţie mobilă, să se înscrie în Magazinul Ovi cu un username şi password şi să trimită aplicaţia spre validare, aşteptând apoi validarea oficială a aplicaţiei sale (conform regulilor de înscriere a aplicaţiilor mobile disponibile pe site-ul http://www.forum.nokia.com/ )
Aplicaţia trebuie să fie în limba română şi să nu fie deja înscrisă în Magazinul Ovi.
După validarea aplicaţiei (aproximativ 4-6 zile de la solicitarea sa de înscriere a aplicaţiei în Magazinul Ovi) dezvoltatorul va primi de la Magazinul Ovi un mesaj pe email care îi va confirma că aplicaţia lui este validată şi că aceasta a fost încărcată în Magazinul Ovi. Dezvoltatorul va primi cu această ocazie şi un link oficial către aplicaţia sa din Magazinul Ovi.

2. Înscrierea în concurs- pentru aceasta, participantul dezvoltator trebuie să acceseze site-ul de concurs www.nokia.ro/developers_challenge şi să se înregistreze în formularul de înscriere cu datele sale personale (nume, prenume, telefon, email, adresă/oraş ) precum şi cu alte detalii suplimentare de identificare: codul său de dezvoltator şi linkul către aplicaţia sa încărcată în Magazinul Ovi.
Participantul dezvoltator trebuie să aibă adresă de reşedinţă în Romania iar aplicaţia înscrisă pentru concurs trebuie să fie în limba română.
Data limită de înscriere în concurs este 31 decembrie 2010.

Ce am inteles eu din regulament.
Ca acest concurs tine pana la 31 decembrie 2010 si ca aplicatia cu care te inscrii in concurs trebuie sa fie in limba romana si adresata romanilor. E chiar specificat de mai multe ori acest lucru, dupa cum se poate vedea subliniat cu rosu. 🙂
Si chiar avea sens regulamentul. Concursul era menit in a determina dezvoltatorii romani de aplicatii pentru telefoanele Nokia sa produca si aplicatii in limba romana destinate noua, romanilor. Pentru ca ele nu prea exista, majoritatea preferand sa dezvolte aplicatii in engleza, avand astfel un public mai larg.

Cum a evoluat concursul, in realitate. Si unde s-a ajuns.

Cand am descoperit eu concursul nu era nimeni inscris. Si nici eu nu eram dezvoltator de aplicatii.
Insa aflasem de OVI App Wizard cu care am reusit sa realizez 3 mici aplicatii. Si le-am inscris in concurs.
Citind la mine pe blog, inca 2-3 persoane au realizat aplicatii folosind OVI App Wizard si le-au inscris, si ei la randul lor, in concurs.
Au mai aparut vreo 2-3 aplicatii in engleza care, la sesizarea mea, au fost sterse. Pentru ca in regulament era scris clar: aplicatia trebuie sa fie in limba romana.
Normal, o aplicatie in limba romana care se adreseaza maxim catorva milioane de posibili utilizatori nu are cum sa concureze cu o aplicatia in engleza care se adreseaza unei cifre de sute sau poate mii de ori mai mare.

Saptamanile treceau, in concurs nu aparea inca nici o aplicatie. O aplicatie dezvoltata de la 0, nu aplicatiile facute cu App Wizard care iti iau cam 10-15 minute sa le termini si publici. Asa ca, in decembrie, a aparut o modificare la regulament.

Concursul ” Developers Challenge – Competiţia dezvoltatorilor de aplicaţii mobile” se va desfăşura în perioada 22 septembrie – 31 ianuarie 2011, urmând a fi organizat şi desfăşurat pe teritoriul României, pe site-ul www.nokia.ro/developers_challenge.
Jurizarea aplicaţiilor înscrise în cadrul concursului se va desfăşura începând cu data de 02 februarie 2011. Câştigătorul concursului va fi anunţat oficial pe data de 15 februarie 2011.

DESFĂŞURARE CONCURS:
1. Etapa preliminară:
Aplicaţia trebuie să nu fie deja înscrisă în Magazinul Ovi şi poate fi făcută atât în limba română cât şi în limba engleză.
2. Înscrierea în concurs:
Participantul dezvoltator trebuie să aibă adresă de reşedinţă în Romania iar aplicaţia înscrisă pentru concurs trebuie să fie în limba română sau în limba engleză. Termenul limită de înscriere în concurs este data de 31 ianuarie 2011.

Prima modificare o mai inteleg. Adica na, imi imaginez ca baietii de la Nokia Romania raspund si ei sefilor din afara. Si cand le-au cerut raportul sa prezinte cati dezvoltatori au reusit sa atraga in concurs probabil ca le-a fost rusine sa zica „Stiti, in 4 luni de zile nu avem decat 10 aplicatii inscrise in concurs. Si toate sunt creeate folosind App wizard”. Era jenant. Asa ca na, au zis sa mai prelungeasca perioada poate poate se mai aduna aplicatii.

Dar a doua modificare, legata de limba in care sunt aplicatiile, nu o inteleg.
Deci pana acum aplicatiile puteau fi doar in romana. De acum pot fi in romana sau engleza.
Adica degeaba m-am chinuit eu 2 luni de zile sa am o aplicatie in romana publicata in OVI Store pentru ca acum poate sa vina oricine cu o aplicatie in engleza si probabil ca intr-o zi aduna la downloaduri cat adun eu intr-o luna.

Sa vedem de ce aceasta schimbare in regulament. Eu deja am un scenariu.

Cum spuneam, baietii de la Nokia Romania trebuie sa raporteze si ei mai sus ce rezultate au avut cu aceasta campanie. Si probabil ca nu aveu chef sa se laude cu cele 11 aplicatii din concurs (din care 10 facute cu App Wizard) asa ca au apelat la ce dezvoltatori romani mai cunosc si ei. Pentru ca in Romania exista destui dezvoltatori, unii din ei chiar foarte buni si probabil ca , cu unii din ei, au mai avut colaborari, se mai cunosc cat de cat.

Ce le-o fi zis „Hai ma baieti, trimiteti si voi o aplicatie aici, sa avem si noi in galeria aia ceva”.
Dezvoltatorii au raspuns si ei „Noi avem ceva aplicatii, dar nu sunt in romana. Le facem in romana sa le downloadeze 100 de oameni? Noi le-am facut in engleza sa le downloadeze milioane de ani. Schimbati si voi putin regulamentul sa putem adauga si noi aplicatiile noastre”

Sau pur si simplu au schimbat regulamentul pentru a atrage mai multe aplicatii in concurs.

Oricum ar fii, nu e corecta schimbarea lor. Nu e corecta si consider ca era de datoria lor sa se gandeasca la acest aspect de la inceput. Ori specificau de la inceput ca aplicatiile pot fi in orice limba, ori, daca pe majoritatea duratei concursului a fost specificat clar ca aplicatiile pot fi doar in romana, nu trebuiau sa modifice acum regulamentul in acest sens. Mai ales ca dureaza ceva timp pana realizezi si mai ales reusesti sa publici o aplicatie in OVI Store.

Acum cine a ramas fraierul? l-) Eu, ca m-am chinuit sa dezvolt o aplicatie in romana.

Sa vedem daca mai am timp acum sa fac ceva in engleza.
Oricum o sa fiu foarte atent la corectudinea acestui concurs, mai ales ca mai e o mentiune importanta pe acolo. Aia cu „Aplicaţia trebuie să nu fie deja înscrisă în Magazinul Ovi

Pentru cine a mai pierdut din episoade, inca 2 concursuri Nokia: 1 si 2.

16 comments

 1. Vulpea care n-ajunge la struguri spune ca sunt acri… Andrei, vreau sa te vad pe tine organizand un asemenea concurs si dupa aceea mai vorbim…

  Cand vei crea o aplicatie cu adevarat utila si in care sa se vada ceva special mai vorbim…

  Sincer si eu as fi procedat la fel ca cei de la Nokia… sorry !

 2. Eu sunt un nimeni, Nokia e Nokia. De la ei ar trebui sa ai asteptari mai mari decat de la mine,nu? 😛
  Si, tie personal, ti se pare chiar atat de greu organizarea unui astfel de concurs? Si mai ales gandirea regulamentului de la inceput?
  Ma refer la mecanismul concursului.
  Te las sa mai analizezi putin, ai citit destule regulamente pana acum ca sa poti deosebi un concurs mai complex de unul destul de simplu. 😉

  Pe mine nu ma deranja daca era de la inceput specificat in regulament ca aplicatiile pot fii in romana sau engleza. Stiamde la inceput care sunt competitorii si ce munca trebuie sa depun.
  Ma apucam sa dezvolt si eu aplicatii in engleza. La modul cum e acum, niciodata o aplicatie realizata in romana (pentru romani) nu poate rivaliza CA NUMAR DE DOWNLOAD-URI cu o aplicatie in engleza (realizata pentru tot globul)

  Si nici nu am avut pretentia ca aplicatia mea e cine stie ce, stiu ca e ceva simplu, nu sunt absurd. Dar cand muncesti la ceva luni de zile, pierzi timp, depui ceva pasiune.
  Dupa ce o sa realizezi si tu o astfel de aplicatie (care nu trebuie sa fie cu adevarat utila), mai vorbim 😛

 3. am participat si eu.a fost cam de rahat..adevarul e ca deja se stia castigatorul..s-a musamalizat totul..

 4. E nasol cand pierzi, dar si mai nasol cand vezi conspiratii si aranjamente peste tot.
  Da, au fost niste intamplari nedorite de nimeni. Da, au ramas niste intrebari neraspunse. Dar nu este vina Nokia si nici vina noastra ca a iesit asa.

  Vina este exclusiv a celor care transforma orice concurs din Romania intr-un cosmar!

 5. Despre concursul respectiv, nu am ce comenta. Nu am participat doar am vazut reactiile pe internet. Nu zic ca a fost aranjat ci doar prost gestionat. Repet, din ce am citit pe net, ca nu am participat in nici un fel.

  Niciodata nu m-am ofticat cand am pierdut, de multe ori m-am distrat doar participand. Ce nu imi place, recunosc, e sa se schimbe regulamentul din mers.

  Concursul la care ma refer, si despre care am batut campii mai sus ar fi fost super ok atata timp cat se pastra regulamentul initial in care lucrurile erau clare: doar aplicatii in romana.
  Si treaba era usoara. Care aplicatie obtinea mai multe downloaduri, castiga.

  Acum, cand s-a adaugat faptul ca aplicatiile pot fi si in engleza, s-a mai complicat putin treaba. Pentru ca daca ai stat doua luni sa te chinui cu o aplicatie in romana,destinata utilizatorilor vorbitori de limba romana, vezi ca apar brusc 2-3 aplicatii in engleza care aduna downloaduri intr-o zi cat ai adunat tu intr-o luna.

  Nu prea e corect, nu? 😕

 6. @Andrei, eu am inteles in primul rand un lucru: din lipsa de suficienti participanti au preferat sa prelungeasca concursul (nu sunt primii, cei de la HTC Romania au facut la fel cu aplicatiile pentru Android)

  Apoi cred ca au specificat si limba engleza poate pentru simplu motiv ca au crezut ca aceasta e cauza pentru care lumea nu participa.

  Mai departe iti spun din experianta proprie si personala ca prefer sa platesc 1.000 de euro pentru o aplicatie pe care sa o vand apoi cu 1 euro si sa scot din ea inzecit, in loc sa ofer un premiu de 1.000 de euro pentru o aplicatie oferita mai apoi gratuit utilizatorului si care chiar si asa nu va avea mai mult de 1.000 de instalari de-acum incolo.

  Cat priveste pasiunea ta pentru aplicatii mobile, nu o pun in discutie, insa daca iti ia 2 luni ca sa dezvolti ceea ce ai dezvoltat e cazul sa-ti pui cateva intrebari serioase…

 7. De ce nu citesti cu atentie ce am scris? 😛

  Ca au prelungit inteleg. Am scris asta si in articol. Inteleg dar asta nu inseamna ca sunt de acord. Pentru ca nu e vina mea ca nu au fost in stare sa promoveze concursul indeajuns de bine incat sa atraga destui participanti. „Legal” poate sa il prelungeasca cat vor ei, si parca chiar a mai fost un concurs odata unde tot prelungeau termenul pana s-a uitat de el. 🙂

  Despre aplicatie, nu a durat 2 luni sa o dezvolt. Iti repet, citeste cu atentie articolul (ai chiar si linkuri pe acolo). Aplicatia am facut-o intr-o saptamana. Procesul de aprobare in OVI Store dureaza foarteeeeeeeeee mult (probabil nu au destui angajati care sa analizeze aplicatiile trimise).
  Inca mai am ao aplicatie trimisa spre verificare, tot cam asa, de 2 luni, si momentan de abia e pe la 50% ca grad de analiza.

  Cat despre partea cu limba, da , poate ai dreptate. Dar nu asta e problema. Nu trebuiau sa se gandeasca la acest aspect de la inceput? Din regulament reiese clar ca intai au vrut sa aibe doar aplicatii in romana (e mentionat de mai multe ori lucrul asta). Ti se pare corect ca pe ultima suta de metri sa revina asupra regulamentului si sa il modifice radical ?
  Si aplicatiile inscrise in concurs nu sunt ale Nokia, sunt ale noastre si vor ramane ale noastre. Deci pe ei nu ii influenteaza cu nimic.

  Concursul nu a fost facut sa stranga Nokia aplicatii din care sa scoata bani, concursul a fost facut sa trezeasca interesul dezvoltatorilor de aplicatii sa realizeze ceva si in limba romana.

 8. Dintre toate aplicatiile inscrise de tine in concurs, care crezi ca e cea mai utila..?! Si care are cele mai multe download-uri..?! Ms

 9. Din cele realizate cu OVI App Wizard probabil Cursul valutar e cat de cat util. Si ea a adunat cele mai multe downloaduri.

  Singura aplicatie realizata de mine, Generatorul de variante loto, a fost mai mult ca sa vad daca sunt in stare sa realizez si sa public o aplicatie. Utilitate multa nu prea are insa a adunat ceva downloaduri pana acum.

 10. Le cam dau in bara Nokia cu concursurile rau de tot.De ala de pe bloguri cu n8 cu pozele ai auzit?Mare manarie…..

 11. Din ce am citit (ca nu am participat la el in nici un fel) nu a fost neaparat manarie. Doar o proasta organizare.
  Ca si la concursul actual.

  Eu merg pe ideea ca concursurile chiar sunt pe bune, nu e nici o manarie, nimic aranjat. Doar ca regulamentele si mecanismele concursurilor uneori nu prea sunt gandite. Si cel mai mult ma enerveza cand se modifica regulamentul in mijlocul concursului (sau spre sfarsitul lui.) 😐

 12. Cu siguranta „trip journal” va castiga competitia.Daca nu aveti deja cateva mii de downloaduri puteti sa va recunoasteti invinsi.Este cea mai premiata aplicatie romaneasca, printre care si marele premiu oferit de Google in valoare de 100.000 $.Numai in cateva zile a facut 1.200 de downloaduri.Sorry Andrei dar nu stiu cate downloduri ai fi putut u strange cu o aplicatie de curs valutar.Dar chiar, nu ne zici cate ai pana acum?! :)))

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.