De cate feluri poate fi botezul ?

E un domeniu la care nu pot spune ca ma pricep, insa am remarcat ca un botez intr-o biserica ortodoxa poate fi de cel putin doua feluri. Sambata am fost invitat si eu la un botez, evenimentul a avut loc intr-o biserica frumoasa din Timisoara. Inaintea evenimentului la care am fost invitatera un eveniment similar, adica tot un botez, insa diferit. Adica daca bebele are un tatic sau bunic cu ceva functie bebele nu e botezat de un preot oarecare ci de unul cu functie.

Adica in locul unui preot din biserica s-a prezentat la eveniment insusi cel mai mare sef al bisericii din zona Banatului. E vorba de episcopul Paisie Lugojanul…nu l-am recunoscut, dar susotea lumea prin curtea bisericii. Era nevoie de cineva cu rang, ca doar si bebele botezat avea ,, spate” seful penitenciarului din Timisoara.

Si evident toata incarcatura asta de functii intarzie restul evenimentelor din biserica, in mod direct evenimentul la care eram si eu invitat. Dar nu asta e problema, ma intreb de ce sefii sunt serviti de sefi, o fi bebele celalalt din start mai presus decat restul. Parca eram egali la nastere…sau de aici incepe competitia. Un preot cu functie adica mai sfant, mai aproape de Dumnezeu, automat va clasa pe cel botezat pe o treapta mai inalta.

E asemanator ca in jocurile de pe calculator, sari cateva niveluri, ajungi puternic din start, adica va lua startul cu un kilometru dupa linia de start, se face un upgrade mai puternic….Aberatii.., lumea inca nu a inteles ca toate aceste lucruri nu au legatura cu Dumnezeu, credinta, e mai degraba un plus cu care se vor lauda pe facebook…si vezi doamne cineva cu functie nu poate accepta pe cineva inferior, adica preotul de serviciu, ci trebuie unul mai cu staif.

Pana la urma botezul in biserica Ortodoxa este de doua feluri: cel obisnuit, pentru mai toti dintre noi si cel special, unde vin sefii bisericii si evident il anunta si pe Dumnezeu sa fie mai prezent decat de obicei, ca doar si ei au lasat toate lucrurile balta si s-au deplasat la eveniment..Deci totul e special, pentru oameni si mai ,, speciali”…ceva in genul botez pentru superman, sau omul paianjen….ne depaseste situatia pe noi muritorii.

Obiceiul acesta nu e unic pe la noi, tiganeala asta se cam intampla mai in toate situatiile celor care se cred mai altfel decat restul.

One comment

  1. Asta se intampla peste tot, bine ca nu la adus pe Mitropolit, Guta si mai stiu eu cine .

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.