Craciunul exista doar la sat

Sunt adeptul a tot ceea ce este traditional, aceasta poate si din cauza faptului ca mare parte a copilariei am petrecut-o la tara. Si nu oriunde ci intr-un loc magnific numit Maramures. Evident exista multe alte locuri in care traditiile, Craciunul sunt sarbatorite asa cum trebuie. Dar din pacate aceste zone sunt extrem de putine, iar in 99 % din cazuri sunt la sat. Insa exista si sate unde Craciunul nu prea inseamna nimic. Cand spun ,, nimic” ma refer la acel gen de sarbatori unde totul se invarte in jurul bauturilor si-a meselor copioase urmate de voma…. Oare acesta e Craciunul ?

Multi vor spune ca sarbatoresc Craciunul in suflet, da este si asta o solutie, insa pe mine nu ma multumeste pe deplin. Daca ar fi asa atunci am sarbatori zilnic, sau macar mai des. Un Craciun traditional e greu de descris, poate si din cauza faptului ca acesta presupune 99% emotie, insa acelora care nu au incercat le recomand pentru ca si eu voi face pe viitor la fel. Desi eram adeptul ca de Craciun trebuie sa fim acasa, daca acasa inseamna la oras, e mai bine sa ne retragem undeva la tara, de preferat la munte.

Ca de baut si mancat ceea ce reprezinta 99 % din Craciunul de la oras, putem sa facem asta oricand. Parca si coliondatorii de la oras sunt falsi, doar dupa bani, oameni maturi, imbracati ca de Carnavalul de la Rio, insa doar barbati. Acei cativa copii care colinda pe la usi, mai mult urla si striga in graba…Craciunul de la oras parca ii un carusel plin cu prefacuti.

Daca nu am avea televizor si acele cateva CD-uri cu muzica de Craciun, colinde si ce o mai fi, ar fi doar o seara in care am mancat tarziu.

Craciun fericit oriunde v-ati afla !

4 comments

  1. Ai dreptate, sunt putine locuri in care Craciunul este sarbatorit la fel ca in povesti. Nu am avut norocul pana acum sa petrec Craciunul intr-un asemenea loc, sper la anul sa ajung si aici. Pana atunci, va doresc Sarbatori fericite alaturi de cei dragi !

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.