Certeze sau satul nebunilor

Cu parere de rau si oarecare rusine trebuie sa admit ca o mare parte din locuitorii satului Certeze din Satu-Mare nu sunt intregi la minte. Spun acest lucru cu responsabilitate si rusine in acelasi timp si aceasta deoarece si eu ma trag de prin zona respectiva, mai degraba suntem vecini Maramuresul cu Satu-Mare.

Imi plac locurile, imi plac oamenii dar nu pot sa accept nebunia,…..de prostie m-as cam opri sa vorbesc, desi poate e un pic si din aceasta. Nu cred ca un om normal ar munci pe meleaguri indepartate o vesnicie pentru a-si construi o balarie, hardughie de casa in care probabil cei mai multi nu vor vietui mult timp. Altii vin doar de sarbatori, adica o data sau de doua ori pe an.

De ce sunt casele mari la Certeze ?

O explicatiie logica nu prea exista,..pentru a locui in ea, nu pare a fi un motiv corect si acesta pentru ca majoritatea mai au cate o anexa unde locuiesc,….atunci de ce ?…Pentru a se mandri. Cred ca aceasta e singura explicatie..Pacat. In viata exista lucruri mult mai importante si mai frumoase decat mandria pe care unii vor sa o manifeste prin afisarea avutiei.

Personal urasc casele mari, imi plac cele mici si cochete, prefer casele de lemn sau casele a caror suprafata se justifica.
Lumea inca nu realizeaza ce s-a pierdut si ce se mai pierde inca, am inlocuit casele din lemn, portile din lemn sculptat, unice in lume cu betonul si inoxul.

Iata cum aratau casele in trecut prin aceste tinuturi :

Evident nu aceasta e solutia, am evoluat, le pastram doar la muzeu.

Dar nici ceea ce vedem in imaginile de mai jos nu este in regula, saltul este prea mare si nejustificat, nu avem astfel de nevoi, sau mai exact cei care le-au construit.

Ceea ce este mai ingrijorator este faptul ca nu doar unul sau doi locuitori ai acestei zone construiesc astfel de ,, piramide’’ ci mai toti, si aceasta mai in toate localitatile, atat din Maramures cat si din Satu-Mare. Adica avem o problema in masa, ar fi oportun sa detasam o ,, armata ‘’ de psihologi in zona, poate asa vom mai recupera cate ceva…, sau cine stie, poate si acestia s-ar apuca de construit.

9 comments

  1. Astia sunt romanasii plecati peste hotare care s-au intors cu un sac de bani si n-au stiut ce sa faca cu ei.

  2. Faza e ca practic daca stai sa te gandesti, casele le lemn solicita o soba, deci o cheltuiala in plus, nu ca casele ar fi prea ieftine, insa vorba ta multi arunca bani , nu au ce face cu ei si pace….

  3. Larisa@

    Nu vad diferenta, toate casele au nevoie de incalzire, iar incalizirea nu are legatura cu materialul din care este facuta casa. Poti sa ai incalzire centrala sau soba atat in casa de lemn cat si intr-una din caramida.

  4. Sunt si in alta parte, dar la Certeze toate casele sunt asa, nu e vorba de cateva zeci, ci sute…din acest punct de vedere sunt cam unicat pe la noi.

  5. Asa sunt romanii, muncesc o viata doar sa avem cu ce ne da mari..de la tigani luam asta..sunt sigur!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.