Maramures mit sau realitate ?

Am copilarit in Maramures, adica cu alte cuvinte sunt una din persoanele care pot face o comparatie intre Maramuresul din trecut si cel din prezent. Oricat as vrea sa laud Maramuresul din prezent nu se poate, nu ar fi corect. Maramuresul de astazi este ca o licoare indoita cu apa, multa apa si nu orice apa ci una de ploaie. Nimic nu mai e ce a fost, pana la urma e normal sa fie asa, doar ca in Maramures s-a pierdut esenta a ceea ce era candva un tinut plin de farmec si magie.

Oblaz Ruscova

Totul pare diluat cand vine vorba de traditie, banul si dorinta de-a arata ca ai masina scumpa si casa mare au biruit pana la urma ceea ce dadea o aura aparte acestui tinut.

poze Oblaz

Casele din lemn traditionale sunt tot mai rare, in schimb au rasarit niste hardughii din beton si inox in jurul carora troneaza doua, trei masini scumpe. Cu alte cuvinte Maramuresul seamana tot mai mult cu o masa de pe care se iau prajiturile si se pune balega.

Ruscova

Stiu ca nu suna frumos dar asta este realitatea. Maramuresul traditional, istoric e un mit, il vom regasi doar in muzee, iar povestile cu ,, lucram afara iar dupa ne intoarcem’’..sunt doar povesti. Acum doua zile am trecut prin Certeze, localitatea unde toate casele au doua, trei nivele si spre surprinderea mea desi suntem in plina sarbatoare peste 90% din case erau pustii, fara lumina, fara brad, fara viata..Nimic, pustiu, cred ca avem cimitire mai animate decat localitatile unde vietuiesc cei bogati.

poza ruscova

Nu pot sa trag decat o concluzie: Maramuresul, sau ceea ce a fost odata Maramuresul e pe duca. Daca vreti Maramures incercati in satele din munti, sau la muzeu.

4 comments

  1. Toate locurile din Romania tind sa devina mit, nu mai pastreaza nimeni nimic, totul se transforma in bani.

  2. Trebuie sa vina strainii care sa ne cumpere casele taranesti si sa ne dea lectii despre valoarea traditiilor si cata frumusete si poezie exista in ele. Traditiile le mai pastreaza cei batrani, cei care sunt legati de glie si casuta parinteasca. Sa ai o casa mica, taraneasca, denota saracie, dar, in casutele acelea, a fost mai multa iubire si bunatate decat in hardughiile rasarite peste noapte.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.