Ce sunt notele parfumului si ce impact au asupra aromei finale?

ce-sunt-notele-parfumului

Cu siguranta ai vazut pana acum ca mirosul de parfum se schimba din momentul aplicarii si pana la cateva ore dupa. Nu vorbim aici doar despre intensitatea mirosului ci si despre aroma pe care o poti simti in timp. Initial vei simti note puternice, care umplu aerul din camera iar peste cateva ore poti simti arome ceva mai blande, dar foarte persistente, care te vor urmari peste tot. Datorita acestor note olfactive variate, parfumul tau se transforma pe parcursul unei zile.

Pentru ca parfumurile sunt unele dintre cele mai utilizate cosmetice, iti va fi mult mai usor sa le intelegi daca citesti despre cele 3 categorii de note intalnite:

Ce sunt notele de varf?

Notele de varf sunt exact acele note care formeaza prima impresie. Daca mirosi parfumul, vei simti imediat o aroma, urmata de altele. Spre exemplu, poate fi vorba despre notele de citrice, bergamota si portocala fiind doua arome foarte populare. Unele dintre cele mai apreciate arome din parfumuri sunt cele florale, care sunt folosite tot ca note de varf. Combinatia dintre flori si citrice este una castigatoare in domeniul parfumurilor, din motive lesne de inteles. Mirosul de pepene, piersica sau mandarina pot fi usor identificate imediat dupa ce ai aplicat parfumul. Aceste note sunt cele care raman in urma ta imediat dupa aplicare.

Ce sunt notele de mijloc?

Notele de mijloc sunt cele care apar odata ce notele de varf s-au diminuat. Aceste note sunt considerate de fapt inima parfumului si sunt reprezentate de combinatii de arome foarte interesante. Notele de mijloc isi fac simtita prezenta la aproximativ 15 minute dupa ce parfumul a fost aplicat. In general, un parfum de foarte buna calitate, are note de mijloc care se vor simti in jur de patru ore. Aceste arome sunt obtinute din uleiuri ceva mai grele, cele mai multe dintre ele fiind florale. Poti gasi insa si note de mijloc telurice, note cu arome de mirodenii sau note lemnoase.

Ce sunt notele de baza?

Spre deosebire de notele de mijloc, pe care le vei simti cam la 15 minute dupa aplicare, notele de baza vor incepe sa apara aproximativ la 30 de minute dupa aplicare si rezista mai mult decat cele medii. Tinand cont de compozitia pe care o are parfumul, dar si de aromele folosite, aceste note de baza iti pot ramane alaturi chiar si o zi intreaga. Notele de baza sunt cele care completeaza parfumul, ii confera rezistenta si ii dau personalitate. Este vorba despre note bogate, asa cum este de exemplu moscul, o aroma foarte des utilizata in parfumuri. Alte exemple pot fi vetiverul, ambra sau aromele telurice cum sunt muschiul si iarba.

Toate aceste arome combinate sunt cele care dau viata parfumului si il personalizeaza. Alege aromele de parfum care ti se potrivesc cel mai bine si nu vei mai avea nicio surpriza neplacuta. Tot ce trebuie sa faci este sa identifici combinatiile care te reprezinta si sa alegi parfumuri de calitate, care persista cat mai mult timp.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.