De ce si cum sa reciclezi cartusele de imprimanta? Ce importanta are acest gest?

De ce si cum sa reciclezi cartusele de imprimanta Ce importanta are acest gest

Cartusele de imprimanta sunt deseuri incadrate in categoria periculoase pentru mediul inconjurator, de aceea este foarte bine ca acestea sa fie reciclate, iar cadrul legal in acest sens, mai ales pentru utilizatorii industriali si jurdici, este foarte strict. Cartusele de imprimanta devin foarte periculoase pentru mediul inconjurator, iar in cazul in care acestea nu sunt reumplute, ci schimbate cu cartuse originale sau compatibile, trebuie reciclate si nu aruncate la intamplare. In plus, producatorii de cartuse de imprimanta investesc in economia circulara sume importante de bani pentru a remanufactura si a reconditiona cartusele.

Avantaje reciclare cartuse de imprimanta

Principalele avantaje ale reciclarii cartuselor de imprimanta includ:

  • reducerea dependentei de diminuarea resurselor regenerabile, a emisiilor de gaze cu efecte de sera, pentru ca se creeaza noi materiale sub forma de economie circulara;
  • reducerea impactului asupra mediului inconjurator. Cand cartusul de imprimanta ajunge la “finalul vietii” si va fi reciclat, acesta va fi refolosit pentru a fabrica noi cartuse compatibile.

Pentru a reduce riscul impactului asupra mediului inconjurator si pentru a da o noua sansa cartuselor de imprimanta goale si originale, reciclarea este foarte importanta. Tonerul din cartusele de imprimanta este un praf fin granular, in compozitia caruia se gaseste petrol, rasini si alte componente care asigura aderenta pe hartie cand sunt topite la temperaturi foarte mari. La poluarea asupra mediului participa atat aruncarea cartuselor de imprimanta care nu sunt depozitate corect si se deterioreaza, se usuca sau expira, cat si aruncarea cartuselor folosite pentru ca au in componenta inca materiale plastica, praf rezidual si metale.

Date despre reciclarea cartuselor

Pentru a intelege mai bine importanta reciclarii cartuselor de imprimanta, este important ca utilizatorii sa cunoasca urmatoarele date:

  • perioada de descompunere a unui singur cartuse de imprimanta este de 1000 de ani, estimativ;
  • arderea unui cartus de imprimanta poate polua mii de metri cubi de aer;
  • daca s-ar alinia cartusele de imprimanta folosite anual la nivelul planetei, s-ar putea inconjura Pamantul de 3-4 ori;
  • in Romania se arunca anual 6 milioane de cartuse de imprimanta;
  • fabricarea cartuselor de imprimanta care se arunca in Romania necesita 2 milioane de litri de petrol;
  • pentru fiecare 100000 de cartuse de imprimanta reciclate se pot economisi 10000 kg de aluminiu, 40 de tone de plastic si 1 milion de litri de ulei.

Principalele metode de reciclare a cartuselor de imprimanta

Cartusele de imprimanta se pot recicla prin:

  • Aceasta este cea mai des utlizata, mai ales la cartusele uzuale. Prin manufacturare se intelege obtinerea unui cartus perfect functional, plecand de la un cartus de imprimanta gol si folosit. In decursul acestui proces, se inlocuiesc mai multe piese supuse uzurii si se reincarca cartusul cu toner;
  • Acest tip de reciclare inseamna demontarea cartusului de imprimanta folosit in partile componente si reciclarea acestora de catre firme specializate, din care se recupereaza plastic, metal si chiar toner.

Conform legislatiei in vigoare, companiile care au ca si principal domeniu de activitate folosirea imprimantelor si multifunctionalelor se obliga la incheierea unui contract cu o companie de reciclare.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.