Badea, duduia si taranul

Candva anumite moduri de adresare erau folosite fara a provoca suparari din partea celui cu care vorbeai, astazi insa risti sa superi, sau chiar sa iei bataie daca te adresezi cuiva cu ,, tarane”. Nimeni nu mai vrea sa fie taran, poate fermier sau orice altceva dar taran in nici un caz. O alta forma de adresare care supara, desi nu inteleg de ce…..este duduie.

Daca vrei sa superi o tanara spune-i duduie, foarte probabil sa primesti pe langa injuraturi chiar si o palma. Desi daca vom cauta in dictionar, vom gasi urmatoarele : ,,duduie = persoana de sex feminin pana la casatorie, domnisoara, tanara ”. Nu vad nimic jignitor in aceasta explicatie, e important si in ce zona a tarii e folosit acest cuvant, in Timisoara deranjeaza sigur.

Astazi am asistat la o discutie, intre un domn si o tanara, respectivul i s-a adresat cu duduie….aceasta la auzul acestui cuvant pur si simplu a explodat..,, pe cine faci tu duduie, nesimtitule”, etc…… Nu am inteles de ce ? Pana la urma singurul epitet folosit fara sa deranjeze este badea, asta probabil si din cauza ca se foloseste la adresa unor persoane mai in varsta, care inteleg sensul, fiind de fapt o forma de respect. Pana la urma vom ramane si fara aceste cuvinte, sigur se vor gasi alternative in engleza sau poate in chineza, depinde si cat mai rezista dolarul.

7 comments

  1. Dap.. probabil reactia oamenilor la aceste cuvinte, e negativa deoarece nu cunosc sensul cuvintelor! Nu inteleg totusi nici eu, de ce se simt jigniti, daca cuvantul folosit, pentru ei e nimic! avand in vedere ca nu ii cunosc explicatia!

  2. Poate oamenii care reactioneaza agresiv la unele cuvinte o fac deoarece nu stiu exact ce inseamna sau cineva a mai folosit cuvantul respectiv la adresa lor, dar intr un mod urat

  3. Daca nu sti ce inseamna automat te gandesti la ceva negativ…
    Oricum, nu prea se mai foloseste duduie, badea etc.
    Suna mult mai bine domnisoara decat duduie, asa ca nu e mare lucru daca nu se mai foloseste… ­čÖé

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.