Ziua gropilor din asfalt și a pălăriilor

Ziua de 15 ianuarie nu e numai ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, e și ziua acelor lacune din asfalt care ne amintesc în fiecare zi că trăim în România: gropile! Gropile de pe drumurile publice reprezintă pericole majore la adresa siguranţei participanţilor la traficul rutier şi sunt una dintre principalele cauze ale uzurii premature a autovehiculelor. Ziua gropii (#PotholeDay) a fost creată pentru a atrage atenţia asupra prezenţei acestor pericole şi pentru a stimula acţiuni pentru remedierea lor.

Gropile din asfalt sunt provocate de uzura cauzată de fluctuaţiile de temperatură, de umiditate şi de deplasările repetate ale vehiculelor peste ele. Apariţia lor este observată în general târziu de autorităţi, iar „peticele” utilizate pentru astuparea lor sunt aplicate de multe ori după ce răul a fost deja făcut.

Potrivit daysoftheyear.com, deşi sunt puţine lucruri pe care cetăţeanul obişnuit le pot face în privinţa gropilor de pe drumurile publice, sesizările adresate autorităţilor publice competente de un număr semnificativ de persoane într-o anumită zi, precum #PotholeDay, au mai multe şanse de succes.

Dar e și ziua pălăriei. De la simplu obiect menit să protejeze capul de frig, de soare sau de intemperii până la accesoriu ce completează vestimentaţia, pălăria a scris istorie, din cele mai vechi timpuri până în ziua de azi, sub cele mai variate forme ale sale. De aceea, în Statele Unite a fost creată o zi în care se poate spune, pe bună dreptate, „Jos pălăria!” în faţa meritelor acestui obiect, sărbătoare însoţită de hashtag-ul #HatDay.

Persoanele pasionate de modă şi de pălării sunt încurajate să descopere în această zi istoria acestui obiect – care există cel puţin din anul 3.000 î.Hr., potrivit imaginii unui bărbat purtând un acoperământ pentru cap ce pare realizat din paie, descoperită într-o pictură murală din acea perioadă -, dar şi a tehnicilor folosite la fabricare de-a lungul timpului şi în diverse culturi.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.