Puritani, grecii s-au scandalizat de o filmare gay pe Acropole

Se știe că grecii antici nu cunoșteau homosexualitatea și nu au transpus scenele de zi cu zi în gravuri și statui. Astfel se explică un scandal actual al puritanilor eleni. Filmarea unei scene de sex gay pe Acropola din Atena a provocat un scandal uriaş în Grecia, Ministerul grec al Culturii anunţând marţi AFP că „doreşte să îi găsească cât mai repede posibil pe cei responsabili de această filmare ilegală”.

„O anchetă administrativă care ar putea dura ceva timp a fost deschisă vineri”, a precizat ministerul, după difuzarea pe internet a unui act sexual între doi bărbaţi mascaţi, filmat pe celebra stâncă sacră a Atenei, monument emblematic al antichităţii greceşti şi cel mai vizitat sit din Grecia.

„Situl arheologic al Acropolei nu se pretează la activism sau la orice altă acţiune care jigneşte sau nu respectă monumentul’, se arată într-un comunicat al ministerului, remis vineri.

Parthenonul simbolizează „naţionalismul, cultul Antichităţii, patriarhatul”, explică realizatorii anonimi ai scurtmetrajului incriminat. În prezentarea filmului, ei descriu această scenă erotică între doi bărbaţi în acest loc drept un „act politic”.

Filmul intitulat „Departhenon” a fost proiectat pentru prima dată în faţa unui public restrâns, pe 16 decembrie, la Universitatea din Salonic, fără a stârni vreo reacţie.

Dar vineri, acest scurtmetraj independent de 36 de minute a fost difuzat la liber pe internet, provocând un val de proteste în Grecia.

„Ca grec, îmi este ruşine”, a declarat preşedintele Asociaţiei actorilor greci, Spyros Bibilas, pentru postul de televiziune ANT1.

De asemenea, sindicatul paznicilor de muzee şi situri şi-a declarat marţi „marea indignare şi ruşinea resimţită faţă de aceste imagini ale unui film infam”.

Temându-se că va fi acuzat că nu a păzit corespunzător situl, sindicatul a ţinut să amintească că „există întotdeauna probleme cu personalul din muzee şi din situri arheologice din cauza faptului că Ministerul de Finanţe nu aprobă aproape niciodată recrutarea de paznici”.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.