define('DISALLOW_FILE_EDIT', true); Vrei sa devii obiect de muzeu ? | Zambesc
tari straine unde poti face conturi in valuta

Vrei sa devii obiect de muzeu ?

Poate e un pic impropriu spus ,, obiect ‘’ insa nu intru-totul. Muzeul Satului Banatean are un proiect interesant pentru care va angaja persoane, familii care sa traiasca in acest muzeu viu. Mai exact e vorba de un proiect ce include patru gospodarii traditionale in care se doreste sa existe si patru familii care sa traiasca in traditia si spiritul a ceea ce reprezinta constructia.

Proiectul vrea sa promoveze obiceiurile si traditiile banatenilor, sarbilor, maghiarilor dar si a svabilor, o incursiune in trecutul istoric al zonei. Probabil ca la angajare va fi obligatoriu ca persoanele sa aibe legatura cu una din comunitati, ceva cunostinte despre traiul de zi cu zi a acestora si nu ma refer la modelul actual de viata.

Interesant proiect pana la urma, 2-3 saptamani m-ar tenta si pe mine sa incerc 😀 , evident fara bani, un mic concediu. Insa eu avand origini 100% de Maramures, nu prea m-as incadra in peisaj :”> . Dar cine stie poate se extinde proiectul si se vor crea replici ale unor familii de prin Maramures. Ma intreb totusi care va fi limita de acces a vizitatorului, interactiunea ,, exponat ‘’ – vizitator…., interesant si curios in acelasi timp. Asteptam deschiderea Muzeului Viu al Satului Banatean, in speranta ca e un proiect realizabil si nu doar propunere pe hartie.

După ce am experimentat viața ca „exponat” în Muzeul Satului Bănățean, pot spune că am avut parte de o incursiune fascinantă în trecut, care mi-a lăsat o amprentă adâncă asupra felului în care privesc tradițiile și obiceiurile noastre. Traiul în acele gospodării tradiționale mi-a oferit ocazia unică de a trăi experiențele strămoșilor noștri, dându-mi seama cât de mult am pierdut din autenticitatea și simplitatea lor în lumea modernă. Această experiență m-a făcut să apreciez diversitatea culturală și să văd valoarea unei vieți trăite în armonie cu natura și rădăcinile noastre, aspecte pe care le consider acum esențiale în ritmul nostru cotidian. Dacă ești în căutarea unei deconectări autentice și a unei reconectări cu esența culturală, aceste „vacanțe” în trecut îți pot oferi mai mult decât o simplă escapadă; îți pot schimba complet perspectiva asupra vieții de zi cu zi.

5 comments

  1. In Muzeul Satului din Bucuresti, atunci cand au fost aduse casele din diferitele zone ale tarii, au fost aduse cu tot cu proprietari, astfel ca o perioada foarte lunga de timp casele din muzeul satului au fost si locuite. Nu imi mai aduc aminte exact datele dar sunt sigur ca o cautare mica pe internet va va lamuri mai in detaliu. 😉

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.