Un câine, decorat pentru serviciile pe frontul din Afganistan

Un câine al armatei britanice antrenat pentru a detecta telefoanele folosite de talibani pentru a-şi coordona atacurile în Afganistan, înainte de revenirea lor la putere, a fost premiat cu o medalie pentru curaj, relatează AFP.

Hertz, un brac german, în vârstă de 10 ani, acum pensionat, a fost recompensat marţi de o asociaţie pentru drepturile animalelor PDSA pentru că a contribuit la protejarea trupelor britanice şi ale coaliţiei în Afganistan în 2013.

El este primul câine al armatei britanice care a fost antrenat să detecteze echipamentele de comunicaţii, între care telefoane mobile, ”care reprezintă o ameninţare semnificativă pentru viaţa” militarilor dar şi a civililor, a scris PDSA într-un comunicat.

”Talentele sale excepţionale au protejat, fără îndoială, trupele”, a afirmat directorul organizaţiei, Jan McLoughlin, subliniind faptul că câinele a jucat un rol cheie în multe misiuni.

Născut în Croaţia, Hertz s-a alăturat Royal Air Force când era încă pui şi a fost instruit în detectarea materialului electronic, iniţial pentru contrabandă în închisori.

Hertz şi stăpânul său, adjutantul Jonathan Tanner, au fost trimişi în Afganistan timp de 13 luni, la baza britanică ”Camp Bastion”. Câinele ”a protejat baza de ameninţări”, potrivit PDSA, care a adăugat că nu au avut loc atacuri cu rachete asupra taberei în timp ce Hertz se afla în misiune.

”Majoritatea obiectelor pe care le-a găsit au permis să se adune informaţii despre potenţiale atacuri”, a indicat organizaţia de caritate.

Creată de fondatoarea PDSA, Maria Dickin, în 1943, medalia Dickin este atribuită animalelor care demonstrează curaj şi dăruire remarcabile în timpul unui conflict militar. În total 37 de câini, 32 de porumbei, patru cai şi o pisică au primit această medalie.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.