zambesc.com RSS Feed

Servicii IT externalizate sau nu ?

Pentru multi dintre noi fraza : ,, facem in regie proprie” inseamna mai ieftin, comparativ cu varianta chemam o firma. Da, e posibil sa ,, tina” textul de mai sus intr-o familie de constructori care isi fac un garaj happy . Dar cand vine vorba de firme, angajati, e foarte posibil sa ne trezim dupa cativa ani ca am pierdut bani pentru ca nu am ,, deschis ochii”. Analiza este una extrem de simpla, merita sa tinem un angajat sau nu ? Evident dincolo de factorul social, in afaceri trebuie sa cautam profitul, altfel pentru a proteja pe unul sau pe altul scufundam firma mai ca DiCaprio Titanicul happy .

Nu vreau sa critic pe nimeni, criza i-a trezit pe multi. Insa mai avem adepti posesori ai unor firme mici spre medii care tin sa aibe angajati care sa faca multe si practic mai nimic. Acum sa nu fiu inteles gresit, in afaceri conteaza rezultatul sau mai exact posibilitatea de-a atinge rezultatul cu costuri mai mici. De exemplu partea de servicii IT, este un departament necesar, dar poate nu este util zi de zi in toate firmele. Un angajat pe acest post cu tot cu taxe se invarte la minim 2500 lei, desi poate nu e nevoie permanenta de el.

Si costurile nu se opresc aici, angajatul are nevoie de telefon, masina, laptop, spatiu, etc. Pe cand cu o firma care iti presteaza aceaste servicii sigur vei ajunge la costuri mai mici. Sa nu mai vorbim de cazurile unde este nevoie de servicii 24 din 24. Dincolo de externalizare IT si ,,eliminarea” unui angajat sau a unei echipe, adica costuri reduse, mai putem vorbi de garantia unui serviciu de calitate. Este logic ca un prestator de servicii indiferent de domeniu va fi la curent cu toate noutatile, altfel va fi inghitit de concurenta. La capitolul personal, specialisti, lucrurile stau la fel, o firma specializata va avea tot timpul oamenii bine pregatiti. E de preferat sa lucrezi cu o firma de specialisti, decat sa angajezi unul care se formeaza la tine in firma.

Pana la urma nu m-ar mira ca peste putin timp firmele mici sa caute specialisti care sa se ocupe de externalizarea unor servicii, de reducerea costurilor pana la urma. Personal, din experienta pot spune, ca ori de cate ori ajung sa cunosc datele financiare ale unei firme nu exista sa nu gasesc macar doua posibilitati prin care respectiva societate poate economisi bani si chiar inbunatati serviciile sau calitatea unor produse. Problemele insa tin de obisnuinta si de retinerea celor care decid in a schimba ceva, in a merge pe ceva nou.

, , ,
Un Comentariu
  1. Mircea :

    A zis pe data de 24 iunie, 2015

    La firma unde lucrez s-a pus in discuție sa renunțat la firma de paza. După calcule si calcule, s-a ajuns la concluzia ca e mut mai rentabil sa avem contract cu o firma de paza. Sunt multe instituții care ar face economii daca ar externaliza anumite servicii.


Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*