Saltelele cu spuma poliuretanica, burete, sunt sanatoase sau nu ?

Salteaua a devenit unul din cele mai importante obiecte din secolul XXI, multi inca nu realizaeaza acest lucru insa aceasta este realitatea. Somnul odihnitor a devenit un lux in zilele noastre, doua personae din trei au probleme cu somnul, iar lipsa somnului odihnitor este una din cauze in 80% din problemele medicale de care sufera omenirea. Cam asa stau lucrurile, evident nu vorbim de efecte imediate, peste noapte, problemele apar in timp. Iar remediul pentru acestea e de durata de cele mai multe ori.

Cum alegem salteaua potrivita ?

Alegerea unei saltele ar fi foarte simpla daca am fi toti identici, cum nu suntem roboti e un pic mai dificil. Dincolo de orice criteriu dupa care ne ghidam, adica saltea moale sau tare, conteaza sa alegem o saltea al carui continut sa nu ne faca rau din alte puncte de vedere. Adica sa nu ne ,,trezim” ca spuma pe care dormim e un pic toxica. Evident niciun vanzator, producator, nu o sa va zica asa ceva. Insa exista anumite tipuri de spuma care nu sunt recomandate copiilor si in mod special nou nascutilor. Si nu ma refer din perspectiva densitatii sau a duritatii saltelei, ci strict din punct de vedere chimic.

Ce ar putea sa contina spuma din saltea peste limite ?

Cum spuma poliuretanica nu creste in gradina, aceasta poate sa contina peste limita urmatoarele : metale grele, formaldehida, fenoli, arilamine, ftalati si fosfati, emisii volatile ( hidrocarburiaromatice ), etc. De aceea spuma poliuretanica a fost clasificata pe categorii. Astfel de exemplu, certificarea Oekotex ne spune urmatoarele :

– Clasa I produs pentru bebelusi, adica cele mai severe restrictii.
– Clasa II produs care intra in contact cu pielea.
– Clasa III produs care nu intra in contact direct cu pielea.
– Clasa IV materie prima produse decorative.

Evident se poate si mai jos de atat, insa ma opresc aici. Ca o concluzie din punct de vedere al listei de mai sus, saltelele ar trebui sa contina spuma clasa I, daca e certificata Oekotex, sau o alta certificare echivalenta. Si nu doar salteaua pentru nou nascut, ci toate saltelele. Comparativ cu alte produse pe baza de spuma poliuretanica, salteaua este mult mai intima. Avem contact zilnic cu aceasta, timp indelungat, inspiram ceea ce are in continut, iar daca continutul nu e cel potrivit putem avea probleme. Insa tot ceea ce este mai sanatos, mai bun, inseamna si calitate, respective pret mai mare.

Cum stim daca salteaua este din spuma de calitate sau nu ?

Este imposibil ca vizual sa ne dam seama daca produsul este de calitate sau nu. Un reper poate fi si pretul produsului, insa nu tot timpul. Exista magazine online ale caror descriere la produs nu acopera materia prima. Ceea ce ma duce cu gandul, ca nu tot ceea ce descrie fisa tehnica este si in realitate. In aceste conditii ar trebui sa ne orientam dupa trei aspecte cand vine vorba de saltele:

Sursa saltelei, producatorul. Daca vorbim de un produs importat din China, sau alte tari unde nu exista reglemantari in acest sens, e foarte posibil ca materia prima sa fie dintr-o categorie inferioara. Si aceasta pe buna dreptate, nu ai cum sa ai un produs adus de peste mari si tari la un pret mic si aceasta dupa ce a fost ,, incarcat” cu un adaos consistent.

Al doilea aspect este pretul saltelei si cine este producatorul. Adica un producator mic ,, de garaj” nu poate avea un pret mai mic decat al unui producator mai mare la un produs echivalent. Doar daca undeva exista un rabat de calitate. Povestea ca adaosul este mai mic nu v-a sta niciodata in picioare, plus ca un producator mare va avea tot timpul un pret mai bun la materia prima.

Al treilea aspect, de fapt singurul care ne poate garanta calitatea unei saltele este certificatul care atesta calitatea spumei. Orice producator de spuma are asa ceva, producatorul de saltele nu trebuie decat sa ceara. Unica problema e atunci cand producatorul de saltele nu isi doreste sa puna la dispozitie clientilor sai aceste informatii. Motivul si-l poate imagina fiecare.

Cat priveste alegerea felului saltelei, e foarte simplu. Cautati o saltea pe care sa o puteti lua in proba, acesta este testul suprem. Daca vi se pare prea complicat mergeti pe o saltea anatomica, una care sa se muleze atat cat va place dupa dumneavoastra si nu invers.

Ce saltea sa aleg: ortopedica, latex, spuma memory ?

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.