Copiii și lectura – ce le mai citim prichindeilor

A22@Libraria Ortodoxia@zambesc.com@carti crestine pentru copii. 1

Trăim în era digitalizării, într-o realitate cotidiană ce ne vrea mereu în mișcare. Petrecem mai mult de 8 ore la muncă, alte minute bune în trafic, dar și foarte mult timp realizând activități extra pentru a suplimenta bugetul familiei. Tocmai această agitație zilnică combinată cu dorința de a acumula cât mai multă experiență, dar și o anumită sumă de bani la final de lună ne face să petrecem din ce în ce mai puțin timp acasă, cu familia, cu copiii.

Totuși, nu trebuie să uităm cât de important e să petrecem timp de calitate cu cei mici, oricât de limitat ar fi acesta. O activitate foarte bună pe care o poți face alături de copiii tăi este cititul. Chiar dacă cel mic își petrece mare parte din zi cu bunicii, asigură-te că înainte de culcare îi citești sau lecturați împreună câteva pagini dintr-o carte. Pe lângă faptul că vorbim despre o activitate de familie, vorbim și despre un proces ce îi aduce numeroase beneficii. În plus, posibilitățile sunt nenumărate: de la povești cu eroi, până la carti crestine pentru copii. Iată câteva idei de cărți ce îl vor fascina pe cel mic:

Cărțile ilustrate – o variantă ideală pentru primii ani de viață

Lectura, mai ales înainte de culcare, contribuie enorm la dezvoltarea celor mici. Până la 6 ani, alegerile copilului țin foarte mult de spectrul vizual. Din acest motiv, specialiștii recomandă ilustrația. Ei vor fi atrași de culori și forme, reușind să se concentreze mai mult asupra textului citit de către părinți. În plus, pe piață există o mulțime de cărți ilustrate, chiar în format 3D.

Basme

Vrei să petreci timp de calitate cu cel mic? Atunci asigură-te că ai cât mai multe cărți cu basme în casă și citește-i în fiecare seară. Basmul pune în evidență diferențele dintre bine și rău, ajutându-i pe copii să-și însușească cele mai bune reprezentări morale. Idolii lor, eroii principali întâlniți în filele cărților, vor deveni personalități reprezentative pentru ei. În acest fel, vor învăța despre valori precum: curaj, perseverență, ambiție, dreptate, bunătate și prietenie.

A22@Libraria Ortodoxia@zambesc.com@carti crestine pentru copii. 2

Fabule

Fabulele sunt, de asemenea, extrem de îndrăgite de cei mici, dar și importante în dezvoltarea lor. Fabula are atât rol moralizator, cât și educator și, din acest motiv, specialiștii consideră că trebuie să facă parte din activitatea zilnică a celor mici.

Poezii

O altă categorie de cărți pentru copii, aduce în prim-plan poeziile. Acestea sunt extrem de importante în dezvoltarea capacității de a înțelege și reține informații, de a vorbi și de a interpreta un anumit rol.

Așadar, lectura trebuie să facă parte din viața noastră, aceasta având un rol esențial în formarea copiilor. Trăim într-o societate modernă, iar copiii noștri sunt obișnuiți cu smartphone-ul. În plus, devine din ce în ce mai dificil să-i desprindem din fața ecranelor. Cu toate acestea, specialiștii recomandă să facem demersuri zilnice pentru a-i apropia de lumea fascinantă a literaturii.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.