zambesc.com RSS Feed

S-a copiat la bacalaureat ? In Moreni ?

Era retorica intrebarea. Evident ca s-a copiat! In toata tara se copiaza la bacalaureat. Si se copiaza masiv. In unele locuri, in stil organizat.
Asa imi e de sila cand vad cate un reportaj la TV „Vai… s-a copiat la bacalaureat… cum se poate… se vor lua masuri drastice„. Sanctioneaza un elev dintr-un liceu, inca 3 din alt liceu si gata… s-a rezolvat. De la minister se declara cu multumire: „Bacalaureatul s-a desfasurat in cele mai bune conditii … bla bla bla… totul s-a desfasurat cum trebuia.”

Deci sincer, astia de la minister si de prin media (tv, ziare) ori traiesc intr-o realitate paralela ori se chinuie din rasputeri sa ignore realiatatea.
Iar realitatea e una trista: la bacalaureat se copiaza. LA GREU !

Imi aduc aminte de cand am dat eu bacalaureatul, in 2001.
Romana scris: s-a copiat cu greu, profesorii erau „atenti”
Matematica: acolo chiar nu stiu ce s-a intamplat, eu imi vedeam de foaia mea si ma concentram sa rezolv subiectele
Anatomie/Genetica: profesorii din sala stateau de sase la usa iar prin sala de examen zburau carti, foi

Si de atunci au trecut multi ani. A evoluat tehnica. Telefoane perfomante, bluetooth, tot felul de gadgeturi. Subiectele se dau cu mult timp inainte, iar elevii intra cu rezolvarile la examen. Si metoda e simpla, am vazut-o la o fata acum doi ani. Mergeam cu ea in microbuz si tot vedeam ca se controleaza la pantaloni. De curiozitate, am intrebat-o care e problema. Fata, s-a descheiat si mi-a aratat. Avea subiectele rezolvate, miniaturizate, bagate la bikini. Jumate intr-o parte, jumate intr-o parte. Sa nu traga greu. Intra in examen, afla ce subiect s-a tras, merge la toaleta, arunca subiectele nefolositoare si il pastreaza doar pe cel bun. Nota garantata, minim 9.

Apoi, mai exista si „coalitia judeteana”. Care e principiul: profesorii din orasul X merg sa ii supravegheze pe copii din orasul Y. Profesorii din orasul Y vin sa ii supravegheze pe copii din orasul X.
Daca elevii din X nu pot sa miste (a se citi copia) automat nici cei din Y nu vor putea. Ca na, si intre profesori si licee, la nivel de judet exista orgolii, clasamente, rezultate si alte nebunii. Asa ca ei merg pe ideea „noi ii lasam pe ai vostri sa copieze si voi ii lasati pe ai nostri si copieze”. Si toata lumea e fericita.

Asa ca astept cu nerabdare un reportaj despre: in ce liceu nu s-a copiat. Da sa fie pe bune, nu facut asa, sa dea bine in rapoarte.

Bafta la admitere !

, ,
18 Comentarii
 1. Gabriela :

  A zis pe data de 2 iulie, 2009

  Depinde ce intelegi prin copiat..pentru ca unii doar au comunicat cu ceilalti din clasa lor..in timp ce altii au comunicat cu cei de acasa care le dictau subiectele.. i dont know

 2. Gabriela :

  A zis pe data de 2 iulie, 2009

  ma rog..eu nu vorbesc de liceul din Moreni.. tongue

 3. Gabriela :

  A zis pe data de 2 iulie, 2009

  ah..si tehnica nu e cu profii de la X sunt la liceul Y si viceversa. S-a schimbat. winking acum..sunt profesori si invatatoare de peste tot..la un liceu la care nu predau..si nu inverseaza comisiile din licee.

 4. Andrei :

  A zis pe data de 2 iulie, 2009

  Astea sunt detalii. Realitatea e ca peste tot se copiaza. Masiv.

  Hai fi sincera, ca nu se da in direct. Ai copiat? big grin

 5. Andrei :

  A zis pe data de 2 iulie, 2009

  Si tehnica aia o s fie tot timpul. Pentru ca se stiu ei intre ei, in judet. Care si pe unde au fost in comisii. Cred ca au si carnetele speciale pentru asta. winking

 6. Gabriela :

  A zis pe data de 2 iulie, 2009

  si Concluzia:

  Bac-ul sucks! cei care au invatat 4 ani de liceu au avut 2 chestii numite bun-simt si corectitudine..si nu au copiat. Need i say more ca cei care nu au trecut cu lunile pe la scoala vor lua note fabuloase? cred ca nu.

  Asadar, poti avea cea mai mare nota..insa din 5 cuvinte ti se poate termina vocabularul. straight face si poti sa fii genial..insa sa fi refuzat sa ti se bage pe gat anumite materii care nu iti plac.

 7. Andrei :

  A zis pe data de 2 iulie, 2009

  Asta e Romania, in care se pune baza si se face un motiv de mandrie daca copiezi.

  Iar apoi totul se sarbatoreste cu o manea strasnica.

 8. Florin :

  A zis pe data de 2 iulie, 2009

  S-a copiat in multe centre, desi cred ca sa spui „copiat” e deplasat. Comisia a fost mai indulgenta. Dupa cum spunea cineva din comisia de bac de anul acesta „I-ai adus pe elevi pana in clasa a 12-a asa cum sunt si acum sa ii pici … „. Fata de anul trecut cred ca ori s-au mai potolit ori au tinut secretul mai bine, desi elevii au sustinut sus si tare ca unele comisii au fost mai indulgente.

 9. Andrei :

  A zis pe data de 3 iulie, 2009

  Cu trecerea anilor se copiaza din ce in ce mai mult. Iar asta se observa usor: elevii promoveaza bacul.
  Daca nu s-ar copia, nu ar fi comisiile supra-mega-indulgente, promovabilitatea ar fi undeva pe la 10%. winking

 10. Florin :

  A zis pe data de 3 iulie, 2009

  Din pacate ai dreptate. Apoi acesti elevi care promoveaza cum promoveaza bacul se duc la facultati private de unde isi iau diploma fara sa invete nimic.

 11. aura :

  A zis pe data de 3 iulie, 2009

  se face atata caz de acest examen- bacalaureatu’ lu’ peste-…..si ce-i daca se copiaza? hotu neprins e…..trebe sa aiba si jurnalistii din ce trai…..vaneaza stirile ca pe niste himere vii…..doar si ei au trecut prin asa ceva…..sincer – sa fim seriosi. cine nu a copiat????

 12. iulia :

  A zis pe data de 3 iulie, 2009

  La liceu ne spuneau profesorii” lasa ca vedeti voi, la facultate nici nu se va pune problema sa puteti copia”..
  Am ajuns la facultate,profesori severi, intr-adevar, au trecut 3 ani, am ajuns sa imi cunosc mai bine colegii, si sa aflu ca majoritatea celor care iau burse ”de merit” , au investit in hand’s free’-uri .
  Cum nu se copiaza? Trebuie sa fie bou cel care sustine asa ceva. Se copiaza, se da si se ia mita, cresc notele pe baza cunostiintelor pe care le ai printre profesori, etc.
  Notele nu reflecta adevaratele cunostiinte,

 13. Andrei :

  A zis pe data de 3 iulie, 2009

  Nici nu vreau sa ma apuc sa discut de facultate si de mafia care e acolo. Nu de alta, da in 3 saptamani am examenu de dizertatie si vreau sa mi se permita sa il sustin. hee hee

 14. Ciorax :

  A zis pe data de 4 iulie, 2009

  Peste tot se copiaza, dar ce spui tu a fost de mult timp! Anu asta a fost mai greu. Fara sa stim ce variante sunt, fara telefoane .. sau ceva! Controale peste controale.

 15. Magazin online :

  A zis pe data de 4 iulie, 2009

  Peste tot se copiaza dar mai naspa sa nu ai de la cine copia. Am patit-o cand am dat baq-ul la mate am copiat la toate probele, ce e drept doar intre noi cu foile de rezolvare fara carti ci sopiute. Si ce am copiat eu, ce am rezolvat ca am picat. In toamna merge mai bine cu copiatul winking

 16. Gabriela :

  A zis pe data de 5 iulie, 2009

  s-a copiat..nu s-a copiat..eu stiu un lucru..
  Nu am copiat dupa altii sau dupa alte resurse. I-am ajutat intr-adevar pe cei de langa mine sa promoveze sau chiar sa ia o nota mai mare.

  si azi am aflat..9.93..cea mai mare medie din 2 licee..iar cei care au copiat..8.80..9.30..intre acest interval.
  sincer?
  Dumnezeu e femeie si ma iubeste! laughing

 17. Andrei :

  A zis pe data de 5 iulie, 2009

  Bbbbbvvvvvooooo !!!!! =D

  Felicitari si … distractie placuta mai departe. big grin

 18. biletel :

  A zis pe data de 6 iulie, 2009

  Fara suprare… daca ai facut 4 ani de liceu si nu esti instare sa iei cinciul… esti o varza, sincer.
  Subiectele sunt de nivel mediu. Sa fim seriosi!


Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*