Nu sunt bucatar si nici inventator de retete. Insa am gatit piept de gasca si pulpe dupa diverse retete renumite de pe net, iar rezultatele nu au fost stralucite. Astfel ca am decis sa adaptez usor reteta si sa explic un pic mai in detaliu ce si cum :).
Pulpe de gasca cu varza rosie
Ingrediente :
– doua pulpe gasca
– o varza rosie mai mica
– sare
– piper
– strop de zahar
Pentru doua pulpe putem folosi o varza mai mica sau jumatate dintr-una mare. Incepem cu varza, se taie marunt, se sareaza de preferat cu sare grunjoasa aruncam un pic de zahar peste. Amestecam usor toate acestea si lasam sa se odihneasca. Astfel varza se va inmuia si va lasa si in pic de apa. E bine daca putem sa o lasam macar o ora si mestecata din 15 in 15 minute.
Pulpele se condimenteaza dupa gust, doar sare si piper. Incingem o tigaie, in care vom pune pulpele fara nimic altceva. Pulpele de gasca au destul grasime, nu este nevoie de ulei sau altceva. Prajim bine pe o parte si pe cealalta, la mine a durta circa 30 de minute. Nu uitati sa acoperiti tigaia. Spre final adugam peste pulpe trei cepe rosii tocate julien. Amestecam din cand in cand, cand ceapa devine usor sticloasa, este momentul pentru a intregi combinatia. Pentru acesta vom folosi un vas cu pereti mai grosi de preferat din fonta. Eu am folosit un ceaun, asternem un strat de varza rosie, peste care punem tot continutul din tigaie adica pulpele de gasca si ceapa prajita.
Tot aceste amestec il tinem la foc potrivit si acoperit, a durat undeva la 60 – 70 de minute, poate dura si mai mult in functie si de cantitatea de varza. Ca idee cand este gata varza trebuie sa scada aproape de jumatate si sa devina foarte moale si lipicioasa. Inainte cu 10 minute de-a lua vasul de pe argaz, descoperiti oala. Foarte important, trebuie sa mestecati foarte des. Iar ca o caracteristica ca mancarea e gata varza incepe sa se prinda de fundul vasului.
Foarte important, carnea de gasca este destul de tare si aceasta indifferent cat gatim carnea sau cat e de tanara gasca. In consecinta trebuie feliata subtire, mai ales cand este vorba de pieptul de gasca.
Se poate servi ca atare, eu am preferat sa fac o mamaliga cu cartofi. A mers de minune combinatia :).