Obiceiuri de Sfantul Andrei de prin Maramures

Pe vremuri, adica atunci cand nu exista facebook, manele si console distractia era total diferita. Astfel distractiile in perioada copilariei mele aveau alte surse si motive decat cele din prezent.
poze oblaz ruscova
Fiecare sarbatoare era un prilej in plus sa te distrezi, aveai si ,, acoperire” toate erau acoperite de traditie. De Sfantul Andrei prin zona Maramuresului unde am copilarit eu, exista sau existau cateva traditii pe care le indeplineam an de an cu placere. Obiceiul presupune ca in noaptea de Sfantul Andrei sa fie furata usa de la poarta din gospodariile unde erau fete.

poze ruscova

Evident mai toate usile erau bine fixate si multi vecini nu erau de acord ca cineva sa le demonteze usa. Sa nu mai amintim de faptul ca pe vremea aceea eu si ceata mea de prieteni nu tineam cont daca gospodaria de la care furam usa are fete sau nu. Pur si simplu furam usa si o ingropam in zapada, iar a doua zi ne cautau vecinii sa isi recupereze usile.

Intr-un an insa unul din vecini si-a pazit poarta, astfel ca am reusit sa incasam cateva lovituri de bici la fund inainte de-a da jos poarta din tatani. Am luat-o la fuga si asta a fost, insa nu ne-am dat batuti.

Ne-am razbunat…:D

Am revenit peste cateva ore cand era liniste si pace, nu am luat poarta ci ne-am dus in gradina unde vecinul avea toaleta, din aceea cum sunt pe la tara, cu manere lateral, noi fiind patru am carat-o de acolo si am postat-o in usa casei, evident cu usa deschisa, ca dimineata vecinul sa intre direct in birou….=))

Acum pare distractiv, atunci nu prea, a trebuit ca timp de cateva saptamani sa sar garduri atat eu cat si prietenii mei cand dadeam nas in nas cu vecinul.

One comment

  1. Deh, ce mai amintiri…acu’ povestim ce se intampla in cluburi, sau in barul nu stiu care…ce mai vremuri!

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.