zambesc.com RSS Feed

Obiceiuri de Sfantul Andrei de prin Maramures

Pe vremuri, adica atunci cand nu exista facebook, manele si console distractia era total diferita. Astfel distractiile in perioada copilariei mele aveau alte surse si motive decat cele din prezent.
poze oblaz ruscova
Fiecare sarbatoare era un prilej in plus sa te distrezi, aveai si ,, acoperire” toate erau acoperite de traditie. De Sfantul Andrei prin zona Maramuresului unde am copilarit eu, exista sau existau cateva traditii pe care le indeplineam an de an cu placere. Obiceiul presupune ca in noaptea de Sfantul Andrei sa fie furata usa de la poarta din gospodariile unde erau fete.

poze ruscova

Evident mai toate usile erau bine fixate si multi vecini nu erau de acord ca cineva sa le demonteze usa. Sa nu mai amintim de faptul ca pe vremea aceea eu si ceata mea de prieteni nu tineam cont daca gospodaria de la care furam usa are fete sau nu. Pur si simplu furam usa si o ingropam in zapada, iar a doua zi ne cautau vecinii sa isi recupereze usile.

Intr-un an insa unul din vecini si-a pazit poarta, astfel ca am reusit sa incasam cateva lovituri de bici la fund inainte de-a da jos poarta din tatani. Am luat-o la fuga si asta a fost, insa nu ne-am dat batuti.

Ne-am razbunat…big grin

Am revenit peste cateva ore cand era liniste si pace, nu am luat poarta ci ne-am dus in gradina unde vecinul avea toaleta, din aceea cum sunt pe la tara, cu manere lateral, noi fiind patru am carat-o de acolo si am postat-o in usa casei, evident cu usa deschisa, ca dimineata vecinul sa intre direct in birou….rolling on the floor

Acum pare distractiv, atunci nu prea, a trebuit ca timp de cateva saptamani sa sar garduri atat eu cat si prietenii mei cand dadeam nas in nas cu vecinul.

, , , , ,
Un Comentariu
  1. Daniel :

    A zis pe data de 2 decembrie, 2013

    Deh, ce mai amintiri…acu’ povestim ce se intampla in cluburi, sau in barul nu stiu care…ce mai vremuri!


Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*