Atât aspectul estetic cât și condiția în care se află dinții noștri reflectă în mod direct stilul de viață pe care îl avem și atenția pe care o acordăm organismului. În cavitatea bucală își fac loc zilnic o mulțime de bacterii, multe dintre ele fiind dăunătoare sănătății noastre orale.
Placa bacteriană reprezintă partea care ne afectează dantura, prin microbi care atacă smalțul dinților, rezultând astfel în nașterea cariilor și producând în același timp un miros neplăcut la respirație.
Prin urmare, igienizarea cavității bucale nu este singura metodă prin care poți asigura o viață lungă și sănătosă danturii tale, ci întregul tău organism contribuie în mod direct și ca un tot unitar în lupta contra factorilor nocivi. Iată câteva dintre recomandările noastre:
- Fă un obicei din îngrijirea danturii. Asigură-te că efectuezi procesul de igienizare a dinților, de minim 2 ori pe zi și completează acest proces prin folosirea aței dentare, a apei de gură, astfel încât să elimini orice resturi de mâncare aflate printre dinți. Pentru a afla cum să realizezi un periaj dentar corect, urmeaza acești pași simpli:
- formează un unghi de 45 de grade între periuță și gingii;
- realizează periajul în mod corect, de sus în jos, de la dreapta la stânga sau în sens opus;
- menține un ritm corespunzător al periajului prin mișcări scurte, circulare, evitând stilul brutal pentru a nu afecta gingia;
- Periază cu atenție toate suprafețele dinților, dar si fiecare dinte în parte, timp de mai multe secunde;
- nu uita de igienizarea limbii și a părții interioare a obrajilor;
- asigură cel puțin 2 minute întregului proces pentru a obține un periaj corect;
- Spălarea corectă a periuței după fiecare folosire. Oricât de minor ar părea la prima vedere, igienizarea corectă a periuței de dinți este de fapt un factor foarte important ce contribuie la un periaj corespunzător. Recipientul aței dentare și apa de gură nu trebuie nici ele ignorate. Fii sigur că închizi bine dopul sticlei si la fel si capacul recipientului. Schimbarea periuței de dinți odată la 3 luni este de asemenea obligatorie!
- Fă-ți un control stomatologic de rutină. Nu este obligatoriu să ai o afecțiune pentru a merge la o clinică stomatologică pentru un control, însă mereu este mai bine să previi ceva decât să tratezi. Așadar, asigură-te ca dantura ta să aibă parte de un control de specialitate prin care medicii profesioniști în domeniu să poate anticipa și eventual stopa din timp anumite afecțiuni sau probleme ale dinților. În același timp, daca observi dureri în timpul masticației, sensibilitate la rece/cald, sângerări gingivale sau orice alte semne ale unei stări precare a dinților, nu ezita să te prezinți cât mai rapid la cabinetul stomatologic!
- Nu uita de profilaxia dentară – asigură-te că realizezi minim 2 ședințe/an. Periatul pe dinți rămâne un proces foarte important însă prin această procedură de specialitate, dinții tăi sunt igienizați în mod profesional. Profilaxia presupune mai multe procese, printre care: detartraj, indentificarea cariilor aflate în proces de inițiere, periaj profesional si fluorizarea danturii. Efectuarea acestor proceduri de minim 2 ori într-un an va permite zâmbetului tău să fie sănătos și strălucitor!
- Reduce cât mai mult consumul dulciurilor și carbogazoaselor din alimentația ta. Alimentele cu un conținut ridicat de zaharuri sau cele carbogazoase devin foarte dăunătoare atunci când sunt consumate în exces. Excepție nu fac nici dinții noștri! Multe studii demonstrează faptul că o alimentație bogată în sucuri, dulciuri și alte produse cu un conținut mare de zahăr este principala cauză în apariția cariilor și a altor afecțiuni dentare (retracții gingivale, sensibilitate dentară, infecții etc.)
În completarea celor 5 pași de mai sus, venim si cu recomandarea de a menține un echilibru la nivelul consumului de băuturi sau alimente foarte calde sau foarte reci.
Hidratarea joacă un rol foarte important în sănătatea orală deoarece cavitatea bucală este în strănsă conexiune cu tot restul organismului nostru! Pentru eliminarea resturilor aflate între dinți, înlocuiește scobitorile cu ața dentară. Astfel, vei elimina din start posibilitatea lezării gingiilor.