De-a lungul timpului, ia a atras atenția a numeroși artiști: celebrul designer internațional Yves Saint Laurent a dedicat o întreagă colecție inspirată de ia românească, în anii `80, colecție care ulterior i-a inspirat și pe alți designeri celebri: Jean Paul Gaultier, Kenzo, Tom Ford, Oscar de la Renta, Agatha Ruiz de la Prada, Anna Sui sau Philippe Guilet.
Dintre designerii români îi amintim pe Adrian Oianu, Corina Vlădescu și Ingrid Vlasov. Tendința designerilor străini a fost de a păstra caracteristicile de ie românească tradițională aproape în întregime, despre colecția lui Yves Saint Laurent spunându-se că piesele sale sunt „identice” cu iile românești.
Pe vremuri, ia făcea parte din costumul de nuntă, dintre acestea iile cu spic, întâlnite în Moldova, remarcându-se prin frumusețe. Broderia se realiza cu puține nuanțe cromatice, iar alteori iile se brodau cu o singură culoare, în special cu negru. Femeile căsătorite sau în vârstă purtau ii sobre, iar croiala și materialul din care erau confecționate erau mai simple, pe când fetele tinere purtau ii într-o cromatică veselă, luminoasă.
În funcție de momentul purtării, ele aveau diferite semnificații pentru comunitatea din care făcea parte persoana: ornamentele negre anunțau moartea cuiva drag, iar broderiile cu culori aprinse simbolizau fecioria sau erau specifice anumitor ceremonii: nunți, jocuri, botezuri, sărbători religioase specifice anului calendaristic.
Cămășile bărbaților, care fac parte din portul popular românesc, diferă și ele. De obicei sunt lungi, croite cu sau fără platcă, iar în unele zone cămașa se compune din două piese (ciupag și fustă). Motivele ornamentale folosite sunt cele geometrice și mai rar florale.
Numeroase personalități ale României au integrat în garderoba lor ia: regina Maria, principesele Ileana și Elena, cântăreața Maria Tănase. Regina Maria, care a fost și artistă, soldat, diplomat, a fost atrasă de arta populară românească, de multe ori adaptându-și garderoba în funcție de aceasta. Regina Maria s-a lăsat fotografiată deseori în ia populară, boemia acelor vremuri fiind influențată de exemplul vestimentar al reginei.
Odată cu activitățile unei comunități online vibrante care a popularizat ia, tot mai multă lume de pe întreg globul a devenit atrasă de aceasta.
Actrița Rita Wilson, cunoscută din filmele M.A.S.H. sau Sleepless in Seattle, a purtat o ie într-un show american celebru. Cântăreața Adele a pozat pentru revista Vogue într-o ie, iar designeri ca Jean Paul Gaultier, Tom Ford, Altuzarra sau Nicole Miller au creat colecții inspirate de ia românescă. În anii `80, celebrul designer Yves Saint-Laurent a fost inspirat de o ie românească, iar prezența acesteia pe marile podiumuri ale lumii i-a sporit faima.
Și vedetele hollywoodiene poartă bluze inspirate de ia românească sau chiar ii românești. Printre acestea se numără Emma Stone, Jennifer Gardner, Kate Moss, Kourtney Kardashian, Halle Berry, Katie Holmes și Anne Hathaway.
De Sânziene, pe 24 iunie, se sărbătorește ziua iei românești. O inițiativă a comunității virtuale La Blouse Roumaine de acum câțiva ani, această zi a devenit Ziua universală a iei.
Nu este o sărbătoare națională oficială, dar Ziua universală a iei se sărbătorește în Republica Moldova (fiind notificată oficial de Ministerul Culturii) sau în Statele Unite (Washington DC). Ia este celebrată anual pe 6 continente și în peste 50 de ţări.