Finlandezii, sfătuiți să o ardă mai puțin la saună

O campanie naţională de economisire a energiei îi îndeamnă pe finlandezi să scadă cu 1 grad Celsius temperatura obişnuită de încălzire a locuinţelor lor în iarna viitoare şi să îşi reducă timpul petrecut la duş şi la saună, informează AFP.

Această campanie, intitulată „Cu un grad mai puţin”, urmează să fie lansată pe 10 octombrie, a declarat Kati Laakso, purtătoare de cuvânt a Moriva, agenţia de stat finlandeză pentru promovarea energiei durabile.

Campania a fost concepută în contextul în care invadarea Ucrainei de către Rusia – furnizor major de gaze naturale în Europa – a provocat o criză energetică de mare amploare.

Finlandezii vor fi îndemnaţi nu doar să scadă cu 1 grad Celsius temperatura obişnuită de încălzire a locuinţelor lor şi să facă mai puţine duşuri, ci şi să petreacă mai puţin timp în saunele lor.

Băile cu abur reprezintă o adevărată instituţie în Finlanda, unde există aproximativ 3 milioane de saune la o populaţie de 5,5 milioane de locuitori. Finlandezii obişnuiesc să facă astfel de băi cu abur complet goi şi în grupuri de mai multe persoane la o temperatură de aproximativ 85 de grade Celsius.

Finlandezii vor fi de asemenea îndemnaţi prin noua campanie să nu îşi mai încălzească garajele şi să utilizeze cât mai puţin posibil obiectele conectate la internet.

„Sunt doar câteva posibilităţi. Sperăm că oamenii vor înţelege că ne aşteaptă o iarnă dificilă şi că vor implementa din proprie voinţă aceste sfaturi”, a subliniat Kati Laakso.

„Cu siguranţă că oamenii nu au nevoie să meargă la saună în fiecare zi, poate că o dată pe săptămână le va fi suficient”, a adăugat ea.

Este pentru prima dată când o campanie naţională de economisire a energie urmează să fie lansată în Finlanda după criza petrolului din anii 1970.

Gigantul rus al energiei Gazprom a oprit în luna mai livrările de gaze naturale către Finlanda după refuzul Guvernului de la Helsinki de a-şi plăti facturile în ruble, aşa cum ceruse Rusia.

În 2021, Gazprom a furnizat două treimi din consumul de gaze din Finlanda, care a reprezentat însă doar 8% din totalul consumului de energie din această ţară.

Gasum, companie de stat finlandeză, încearcă de atunci să îşi diversifice sursele de aprovizionare, achiziţionând gaze naturale în special din Estonia.

One comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.