De ce este bine sa verifici constant starea rotilor la masina la un mecanic autorizat?

zambesc.com

Anvelopele  sunt singura parte a masinii care are contact direct cu drumul. Anvelopele afecteaza manevrarea vehiculului, mersul, franarea si siguranta. Pentru o performanta optima, anvelopele trebuie sa aiba presiunea aerului, adancimea benzii de rulare, echilibrul corect, iar rotile vehiculului trebuie sa fie aliniate corespunzator.

Verificarea regulata a anvelopelor este un pas important in protejarea sigurantei si a investitiei in automobile. In mod ideal, inspectiile anvelopelor ar trebui efectuate lunar. Daca conduci peste gropi si resturi de pe drum, traiesti intr-un climat rece sau conduci regulat pe distante lungi, atunci ar trebui sa iti inspectezi anvelopele mai des.

Intretinerea defectuoasa a anvelopei poate duce la uzura prematura a anvelopei, o pana sau chiar o explozie. Alti factori decat anvelopele in sine pot afecta uzura anvelopelor. Piesele de suspensie uzate si alinierea rotilor joaca ambele un rol direct in uzura si performanta anvelopelor.

Probleme cu anvelopele de cautat in timpul unei inspectii vizuale

Supraumflare: prea multa presiune a aerului face ca sectiunea mijlocie a anvelopei sa intre in contact cu drumul. Acest lucru creeaza uzura in primul rand in centrul benzii de rulare, cu mai putina uzura la marginile anvelopei.

Sub umflare: Presiunea prea mica a aerului face ca in mare parte marginile exterioare ale anvelopei sa intre in contact cu drumul. Acest lucru creeaza uzura in primul rand pe ambele margini ale benzii de rulare a anvelopei, cu o uzura mai mica in centru.

Uzura benzii de rulare pe o margine a anvelopei: aceasta apare de obicei atunci cand rotile nu sunt aliniate.

Uzura neregulata a benzii de rulare: aceasta se numeste adesea cupping si poate insemna ca roata este dezechilibata sau ca amortizoarele sau alte componente ale suspensiei trebuie inlocuite.

Portiune inaltata a benzii de rulare sau a peretelui lateral: poate indica faptul ca una dintre curelele din carcasa anvelopei s-a separat de cele de langa ea.

Probleme cu anvelopele de cautat in timpul conducerii

Vibratii neobisnuite sau zgomot batut: vibratiile sau zgomotele pot indica o anvelopa dezechilibrata, una cu banda de rulare care are un punct plat din cauza blocarii rotilor intr-o oprire de panica sau o anvelopa cu o centura separata.

O tragere intr-o parte: in timp ce conduci cu o viteza constanta, tragerea intr-o parte poate indica o anvelopa insuficient umflata sau deteriorata pe partea masinii spre care trage vehiculul. Daca nu este cazul, o problema de frana sau o aliniere proasta a rotilor poate cauza tractiunea.

Mentinerea anvelopelor umflate corespunzator este una dintre cele mai simple modalitati de a ajuta la mentinerea unui kilometraj bun de gaz si de a prelungi durata de viata a anvelopelor. Verifica presiunea anvelopelor masinii tale cel putin o data pe luna cu un indicator de calitate, care masoara presiunea in psi. La majoritatea magazinelor de piese auto sunt disponibile trei tipuri de manometre: digital, cu cadran si tip pix/stick.

Presiunile recomandate in anvelope sunt pentru anvelopele reci. Prin urmare, presiunea in anvelope trebuie verificata la temperatura ambianta inainte de a conduce vehiculul. Verificarea presiunii in anvelope la o masina care are anvelope calde poate duce la o citire a presiunii cu pana la 5 psi mai mare decat presiunea recomandata. Acest service roti Ploiesti, anvelopejantealiaj.ro ofera servicii impecabile rapide la preturi corecte!

Exista mai multe proceduri de intretinere a anvelopelor pe care profesionistii in reparatii auto ar trebui sa le faca, deoarece necesita instrumente si cunostinte speciale. Cu toate acestea, intelegerea acestor proceduri te va ajuta sa te simti mai increzator in relatiile cu un furnizor de reparatii.

Rotirea anvelopelor

Anvelopele din fata si din spate ale vehiculelor functioneaza la sarcini diferite si indeplinesc diferite functii de directie si franare, rezultand modele de uzura inegale. Pentru a obtine o durata maxima de viata si performanta de la anvelopele, este esential sa rotim anvelopele vehiculului. Consulta  manualul de utilizare al vehiculului vostru pentru recomandari privind kilometrajul. De obicei, rotatia anvelopelor se realizeaza intre 8.000 si 10.000 de km . Des intalnite la masinile de performanta sunt anvelopele concepute sa se roteasca intr-o directie specifica, acestea pot fi rotite numai din fata in spate si, daca sunt utilizate diferite dimensiuni de anvelope pe axele fata si spate, rotatia nu este posibila.

Echilibrarea anvelopelor

Anvelopele echilibrate corect ajuta la minimizarea uzurii neuniforme si le prelungesc durata de viata. Cand anvelopele sunt echilibrate, greutati mici sunt atasate rotilor pentru a limita vibratiile anvelopei si a rotilor in timp ce se rotesc. Anvelopele nou instalate trebuie echilibrate si, ulterior, ori de cate ori se observa o vibratie. Echilibrarea este, de asemenea, necesara ori de cate ori o anvelopa este scoasa de pe roata, de exemplu pentru a repara o perforatie.

Alinierea rotilor

Alinierea rotilor este masurarea pozitiei rotilor fata de specificatiile recomandate de producatorii de vehicule. Fiecare vehicul are setari specifice de aliniere a rotilor. Daca orice masuratoare de aliniere se incadreaza in intervalul specificat, poate rezulta uzura neuniforma a anvelopelor, manevrarea vehiculului poate fi afectata si economia de combustibil poate fi diminuata.

Ar trebui sa verifici si sa reglezi alinierea rotilor atunci cand sunt instalate anvelope noi si, ulterior, in orice moment cand sunt observate caracteristici neobisnuite de directie. Rotile unui vehicul sunt aliniate corect atunci cand masina va conduce pe sosea in linie dreapta, fara sa se deplaseze in deriva sau sa traga pe oricare parte. O deplasare sau tractiune poate fi cauzata de alte probleme decat doar alinierea, asa ca o inspectie amanuntita ar trebui efectuata de catre un magazin calificat pentru a determina natura exacta a problemei inainte de a se efectua o aliniere.

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.