Cum poți stimula creativitatea copilului? 4 metode

xavi-cabrera-wuHWHPQZtvY-unsplash

Ca orice abilitate, și capacitatea de a fi creativ poate fi încurajată la orice vârstă. Cu cât observi și dezvolți mai devreme latura creativă a unui copil, acesta va găsi cu mai mare ușurință moduri noi de a se exprima, de a transpune în practică idei și concepte, de a vedea lumea într-un fel inedit.

Creativitatea ajută la formarea unei gândiri mai libere, non-lineare, care o completează cu succes pe cea rațională. Ca părinte, este important să îl susții pe micuțul tău oricând în demersurile sale în acest sens.

Din rândurile de mai jos vei afla cum poți stimula creativitatea celui mic, prin câteva modalități la îndemână.

Prin intermediul jocurilor de rol

Persoanele creative au un mod diferit de a percepe realitatea din jur, mai exact pot identifica mai ușor tipare ascunse și pot conecta mai rapid lucruri fără aparentă legătură între ele. Mai mult, creativitatea ajută la exprimarea liberă a emoțiilor și ideilor și stimulează capacitatea de adaptare la medii sau situații noi.

Prin jocurile de rol pentru copii, aceștia se vor transpune cu ușurință în pielea altui personaj, vor găsi soluții inedite la problemele cu care se pot confrunta în viața reală și sunt încurajați să își dezvolte abilități din cele mai diverse. Activități precum Setul micului doctor, Primul meu atelier sau Prima mea bucătărie îi ajută pe cei mici să exerseze empatia față de ceilalți, să privească lucrurile din mai multe perspective și să exprime ceea ce simt într-un mod cât mai relaxat.

Cu ajutorul jucăriilor creative de modelaj

Cei mici adoră să-și exerseze îndemânarea prin intermediul materialelor pe care le pot modela cu ușurință în mânuțe. Plastilina, spuma de modelat, chiar și nisipul kinetic sunt pentru ei moduri de a practica și a-și îmbunătăți abilitățile de manualitate și motricitate, precum puterea și controlul asupra mâinilor și degetelor.

Activitățile de apăsare, modelare, strivire sau rostogolire le dezvoltă celor mici mușchii pentru mișcări motorii fine, dar reprezintă pentru ei și un mod de a transpune în realitate numeroase creații. Pornind de la zero, aceștia vor obține nenumărate piese și obiecte noi, care sunt produse directe ale imaginației și creativității de care dispun.

Folosind seturi și instrumente de pictură și desen

Exprimarea prin intermediul imaginilor a reprezentat dintotdeauna una dintre activitățile cu rol creativ ridicat, având un rol important în dezvoltarea omenirii. Cu toate acestea, această modalitate de expresie nu este doar apanajul pictorilor sau al altor tipuri de artiști. Desenând și pictând, copiii de orice vârstă își îmbunătățesc abilitățile creatoare, dar și pe cele emoționale, cognitive sau fizice.

Oferă-i copilului tău seturi de desen sau pictură gata ambalate, sau lasă–l să se exprime cât mai liber, după o temă dată sau după imaginația proprie. La vârste mici îl poți lăsa să deseneze cu carioci lavabile chiar și pe pereți, sau direct cu mânuțele pe hârtie. Odată ce a crescut îl poți încuraja să transpună vizual peisajele din jur, sau, de ce nu, ceea ce a visat într-o noapte.

Prin animarea unor personaje

O altă modalitate creativă prin care îl poți încuraja pe copilul tău să se exprime liber este prin intermediul animației de personaje. Micuțul poate trăi, astfel, anumite situații care îl pot ajuta să evadeze din cotidian, dar și să dea frâu propriilor emoții, poate uneori neexprimate suficient.

Marionetele sau jucăriile de pluș sunt perfecte pentru a fi îmbrățișate sau manipulate așa cum își dorește cel mic. Acestea vor deveni cei mai buni prieteni ai micuțului tău, cu care pot crea împreună piese de teatru, scenarii cât se poate de inspirate și povești pline de savoare.

Creativitatea unui copil trebuie încurajată și lăsată să se exprime liber de la cele mai mici vârste. Oferă-i celui mic toate instrumentele pe care i le poți pune la dispoziție pentru a-l ajuta să-și dezvolte astfel de abilități creative. Astfel, va avea parte de experiențele cele mai originale și autentice.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.