Cele mai frumoase orașe medievale din România

pexels-rudolf-kirchner-831082

 România are unele dintre cele mai frumoase și bine conservate orașe medievale din Europa.

Descoperă cele mai frumoase orașe medievale din România și atracțiile turistice ale acestora pentru a putea să plănuiești un city-break perfect toamna aceasta!

Orașele medievale care au rămas în picioare în Europa ne ajută să înțelegem un pic mai bine cum trăiau oamenii în Evul Mediu. De obicei, orașele medievale sunt înconjurate de un șanț și ziduri din piatră sau cărămidă. Zidurile au turnuri, rotunde sau pătrate, concepute atât pentru apărare, cât și ca decor. Orașele medievale pot fi plasate în jurul unui castel, al unei mănăstiri, pe conturul unui deal sau pe malul unui râu. Drept urmare, au străzi abrupte, șerpuite, cu o lățime neregulată. Întrucât terenul disponibil în interiorul zidurilor orașelor medievale este limitat, străzile sunt foarte înguste, așa că va trebui să vă lăsați mașina în urmă, dacă vreți să vă pierdeți prin interiorul unui astfel de oraș. Toate străzile principale duc la porțile orașului, care sunt singurele puncte de acces în oraș și în afara acestuia.

Casele din orașele medievale reflectau rangul celor care trăiau în ele. Casele oamenilor de rang înalt puteau arăta ca niște mici cetăți, în timp ce casele oamenilor de rând semănau cu cele ale țăranilor, având o curte mică și grânare.

După încheierea erei uimitoare a Evului Mediu, nenumărate orașe din Europa au reușit să-și păstreze elementele, arhitectura și farmecul medieval. De la orașe puternice cu ziduri uriașe, la sate mici cu castele există o mulțime de locații bine conservate de vizitat în Europa și, din fericire pentru noi, unele dintre cele mai frumoase orașe medievale sunt chiar aici, în România. În regiunea Transilvaniei se află unele dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa: Sighișoara, Brașov și Sibiu.

Sibiu

Sibiul este una dintre principalele atracții turistice ale României și a fost aleasă Capitala Culturală Europeană în 2007. Cunoscut în trecut sub numele de Hermannstadt, Sibiul de astăzi a păstrat multe dintre monumentele istorice, statuile și clădirile de acum 500-600 de ani. Orașul Sibiu a fost capitala Transilvaniei timp de aproape 100 de ani, între 1692 și 1791. Dacă ajungi la Sibiu în acest an, trebuie să-ți începi turul la frumoasa Piață Mare, unde vei găsi un centru restaurat, plin de cafenele confortabile și restaurante tradiționale, care păstrează încă vie atmosfera medievală. De aici, poți vizita Turnul Sfatului, Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra, Muzeul Brukenthal, Catedrala Evanghelică și Ortodoxă sau zidurile antice de apărare.

Principala artera pietonală, care pornește din Piața Mare, este Strada Nicolae Bălcescu, căptușită cu clădiri pastelate ornamentate tradițional și cu expozițiile de flori în cascadă, aflate la ferestrele și balcoanele fiecărei locuințe.

pexels-cojanu-alexandru-7606304

Brașov

Brașovul este situat în mijlocul celei mai faimoase regiuni din România, Transilvania. Înconjurat de munții Carpați, Brașovul are farmecul său medieval, evidențiat de străzile pietruite, de Biserica Neagră, de zidurile de piatră și de piața centrală pitorească. Dacă ai luat-o la pas prin oraș, trebuie să nu ratezi Strada Sforii, cea mai îngustă stradă din Europa.

Cel mai bun mod de a te deplasa prin Brașov este mersul pe jos sau cu bicicleta. Centrul istoric al orașului are o dimensiune de doar câteva blocuri și pentru a ajunge în părțile mai boeme ale sale, trebuie să mergi 40 – 50 de minute pe jos.

Brașovul are propria sa versiune a „semnului Hollywood” , care este situat pe Muntele Tâmpa. Poți lua telecabina, sau poți urma una dintre cele două poteci de drumeții până în vârful muntelui.

Sighișoara

Aflat astăzi în Patrimoniul Mondial UNESCO, cetatea locuită a Sighișoarei este o încântare, plină de străzi cu case pictate colorat, supravegheate de nouă turnuri. Sighișoara este locul de naștere al lui Vlad Țepeș, infamul domnitor care avea să devină inspirație pentru personajul Contele Dracula.

Imaginea definitorie a Sighișoarei este un turn de 64 de metri înălțime, care a fost atât principalul turn de apărare atât pentru cetate, cât și pentru primărie, până în anul 1556. Turnul cu Ceas a fost ridicat în secolul al XIII-lea și a fost mărit și remodelat în următoarele câteva sute de ani. Celebrul ceas a fost instalat în anii 1600 și are automate orientate atât spre cetate, cât și spre Orașul de Jos.

Dintr-o parte a cetății se pot vedea alegorii ale Păcii și ale Justiției, precum și doi îngeri reprezentând ziua și noaptea. Pe partea de jos a orașului este un cadran cu un grup de șapte cifre care simbolizează zilele săptămânii. În interior se află Muzeul de Istorie, unde poți urca pe balcon pentru a contempla peisajul urban romantic al Sighișoarei, acoperit de munți. Un alt obiectiv de neratat în Sighișoara este Scara Acoperită, care leagă Cetatea de Sus de Piața Cetății. Această scară datează din 1642 și este adăpostită în întregime de un acoperiș și pereți din lemn. A fost construită pentru a permite elevilor să se urce la școala de lângă Biserica de pe Deal chiar și atunci când era zăpadă pe pământ. Când scara a fost terminată, în secolul al XVII-lea, erau 300 de trepte, dar în prezent au mai rămas doar 176 de trepte.

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.