Aritmiile reprezintă unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolilor de inimă și sunt asociate cu rate semnificative de morbiditate, fiind inclusiv factori cauzatori ai accidentului vascular cerebral. Avansurile tehnologice din ultimii ani au permis îmbunătățirea considerabilă a modului în care sunt tratate aritmiile [1]. Citește în continuare și află care sunt cele mai moderne tratamente pentru aritmiile cardiace.
Pacemakerul
Pacemakerul sau stimulatorul cardiac este un dispozitiv electronic de mici dimensiuni care are rolul de a monitoriza bătăile inimii și de a o împiedica să bată prea încet. Atunci când inima nu bate suficient de repede, nu poate pompa o cantitate adecvată de sânge în organism și poate determina apariția altor afecțiuni sau a unor simptome precum oboseala, amețeala sau senzația de leșin.
Implantarea stimulatorului cardiac ARES poate fi indicată în cazul unor patologii precum:
- bradicardia – inima bate prea încet;
- sindromul tahicardie-bradicardie – caracterizat de perioade alternative în care inima bate uneori prea repede, alteori prea încet;
- blocul atrioventricular – semnalul electric este întârziat sau blocat și nu mai este transmis corespunzător.
Pacemakerul este implantat sub piele în zona claviculei și este conectat la inimă prin intermediul unor fire subțiri [2].
Defibrilatorul cardiac
Defibrilatorul cardiac este un alt dispozitiv electronic implantat sub piele care are rolul de a monitoriza continuu ritmul cardiac și de a detecta și corecta ritmurile prea rapide ale inimii. Atunci când dispozitivul identifică un ritm neregulat de bătaie provenit din camerele inferioare ale inimii (ventricule), va emite un șoc datorită căruia se va restabili ritmul normal al inimii.
În plus, dispozitivul poate fi programat să funcționeze și ca un pacemaker. După emiterea șocului care corectează ritmul prea rapid, este posibil ca inima să bată prea încet, astfel că pacemakerul va interveni și va susține temporar ritmul inimii [3].
Ablația
Ablația este o procedură minim invazivă folosită pentru tratamentul unor aritmii precum fibrilația atrială, flutterul atrial sau tahicardia supraventriculară. Procedura se realizează sub anestezie locală și implică introducerea unui cateter printr-o arteră (frecvent, este folosită artera femurală localizată în zona inghinală) și ghidarea ulterioară a acestuia sub control imagistic până la nivelul inimii. Odată ajuns în poziția potrivită, vârful cateterului va transmite unde de radiofrecvență care vor distruge și cicatriza țesutul inimii la nivelul căruia a apărut focarul responsabil de generarea impulsurilor ce au cauzat aritmia [4].
În concluzie, aritmiile cardiace pot pune probleme importante de sănătate supunându-te riscului de a dezvolta alte patologii sau de a te confrunta cu o serie de simptome neplăcute ce îți pot pune chiar viața în pericol. Dacă te confrunți cu tulburări ale ritmului inimii, discută cu medicul tău cardiolog despre posibilitatea de a beneficia de pe urma metodelor moderne de tratament.
Surse informative
- Lüscher, Thomas F. “Managing Arrhythmias: Diagnosis and Modern Treatment.” European Heart Journal, vol. 37, no. 7, 2016, pp. 577–579., doi:10.1093/eurheartj/ehw030.
- “Pacemaker Insertion.” Johns Hopkins Medicine, 8 Aug. 2021, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/pacemaker-insertion.
- “Implantable Cardioverter Defibrillator (ICD) Insertion.” Johns Hopkins Medicine, 14 Aug. 2019, www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/implantable-cardioverter-defibrillator-icd-insertion.
- Bernstein, Susan. “Catheter Ablation for AFIB: Purpose, Procedure, Risks, Recovery.” WebMD, 27 Jan. 2022, www.webmd.com/heart-disease/atrial-fibrillation/catheter-ablation-afib-atrial-fibrillation.
Ca cineva care a experimentat implantarea unui pacemaker, pot confirma faptul că această tehnologie modernă poate schimba radical calitatea vieții, oferind un sentiment de siguranță și stabilitate al ritmului cardiac. Am fost surprins de cât de puțin invazivă și rapidă este procedura de implantare, iar recuperarea a fost mult mai ușoară decât mi-am imaginat. În plus, funcționalitatea suplimentară a defibrilatorului cardiac, capabil să intervină automat în cazul unor ritmuri neregulate, îți oferă un nivel suplimentar de protecție, eliminând teama constantă de complicații. De asemenea, ablația oferă o soluție eficientă și minim invazivă pentru anumite tipuri de aritmii, permițând pacienților să revină la activitățile lor zilnice fără restricții semnificative. Aceste tratamente reprezintă cu adevărat un pas înainte în gestionarea aritmiei cardiace, ceea ce ar trebui să ne încurajeze pe toți să investigăm și să accesăm inovațiile disponibile pentru a beneficia de o viață mai sănătoasă și mai lipsită de stres.