Cu ochii ca pe butelie

Sunt sigur ca fiecare dintre voi a auzit macar o data expresia: cu ochii ca pe butelie. Daca stam sa analizam un pic sensul cuvintelor, parca nu prea se leaga lucrurile. Adica de ce sa stam cu ochii pe butelie ? O intrebare logica pentru vremurile noastre, in trecut se pare ca lucrurile stateau altfel. Butelia, caci despre ea este vorba se pare ca inainte de anii 90 era mai valoroasa decat aurul si mult mai bine vazuta decat un iPhone de ultima generatie in zilele noastre. Practic fara butelie erai nimeni, nu erai la moda, bineinteles exceptie fac cei care aveau gaz de la conducta. Si acestia din urma daca aveau ceva relatii detineau o butelie, asa pentru decor sau pentru cand se oprea gazul.

Cu alte cuvinte se pare ca butelia a fost o mare vedeta in trecut, iar daca cineva mergea la o intalnire impreuna cu butelia avea sanse mai mari sa castige inima celei pe care o curta, la nunta cel mai tare cadou era tot o butelie…Habar nu am daca asa a fost in trecut, in zona de unde sunt eu butelia nu era la moda, ci lemnul. Cert este ca lumea statea cu ochii pe butelie si aceasta pentru ca se furau si in plus erau extrem de vandabile. Nu stiu daca pe vremuri oamenii faceau cu randul sa isi pazeasca butelia, insa am auzit povesti in care unii isi legau butelia cu lant de frica hotilor.

Expresia cu ochii ca pe butelie a ramas si este extrem de folosita desi unii habar nu au de unde vine expresia si ce inseamna. Astazi am ascultat involuntar explicatia unui domn. Iar acesta era ferm convins ca expresia are legatura cu frica pe care o avea pe vremuri lumea cand vinea vorba de butelii. Cu alte cuvinte, individul explica ca romanii pe vremuri isi pazeau buteliile ca nu cumva sa bubuie. Individul parea in regula , ba chiar intelectual as zice…. Cu toate acestea eu am ramas paf, la unii chiar le bubuie mintea =)) .

One comment

  1. Adevarata istorie este ca atunci cand se statea la coada la butelii, unii mai plecau cu alte „trebi” si lasau buteliile la rand. Implicit ramaneau vecini de coada care le pazeau ( sa nu fie furate sau date mai la sfarsitul randului) , de unde expresia ………..
    In ceea ce il priveste pe intelectualul tau, pun pariu ca stie tot despre toate.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.