Poliţia vietnameză a confiscat o cantitate record de 350 de sticle cu bilă de urs, o substanţă utilizată în medicina tradiţională, a anunţat vineri o organizaţie pentru protecţia faunei sălbatice, informează AFP.
Autorităţile din Vietnam au interzis extragerea bilei de urs în 2005. Fermelor existente li s-a permis să păstreze animalele pe care le deţineau deja, însă cu excepţia acestor cazuri prelevarea bilei de la un urs se pedepseşte cu cinci ani de închisoare.
Poliţia a arestat săptămâna trecută un locuitor din Phuc Tho, o suburbie din Hanoi, după ce acesta a fost prins transportând în maşină 350 de sticle cu bilă de urs. Bărbatul era proprietarul a şapte astfel de animale.
Potrivit fundaţiei Educaţie pentru Natură din Hanoi, aceasta ar fi cea mai mare captură realizată vreodată în Vietnam.
„Este prima dată când un proprietar de urs din Hanoi este arestat şi cercetat penal pentru transportul ilegal şi comerţul cu bilă de urs”, a declarat într-un comunicat directorul adjunct al fundaţiei, Bui Thi Ha.
Potrivit organizaţiei, în Hanoi sunt aproape 150 de urşi ţinuţi închişi în cuşti, cifră ce reprezintă jumătate din numărul urşilor din Vietnam.
Medicina tradiţională vietnameză şi chineză atribuie bilei de urs puteri vindecătoare contra hematoamelor şi cancerului.
Asociaţia Animals Asia a anunţat că în ultimele zile a salvat trei pui şi un urs de 20 de ani în provinciile muntoase Dien Bien şi Son La. Animalele au fost transportate într-un adăpost din apropiere de Hanoi. Doi dintre pui, care se aflau în mâinile traficanţilor, cântăreau mai puţin de cinci kilograme. Ei au necesitat „îngrijiri imediate 24 de ore pe zi”, a precizat asociaţia.
Problema traficului cu bilă de urs în Vietnam este nu doar o chestiune legală, ci una profund etică și ecologică. Deși medicina tradițională asiatică atribuie acestei substanțe puteri curative, costul real în viețile animalelor și suferința lor trebuie să depășească beneficiile percepute. Experiența ne arată că, pe termen lung, astfel de practici nu sunt sustenabile și pun în pericol biodiversitatea, precum și aplicația etică asupra modului în care interacționăm cu lumea naturală. În viața de zi cu zi, ar trebui să ne străduim să ne educăm cu privire la alternativele sustenabile și să susținem soluții care protejează atât mediul, cât și ființele care îl populează.