Restauratorul ceasului astronomic din Praga, luat la întrebări

Restaurarea controversată a cadranului Ceasului astronomic din Praga a fost realizată cu intenţia reinterpretării ideilor originalului, a declarat artistul responsabil de proiect pentru ediţia de luni a publicaţiei Lidove Noviny, informează DPA.

Scandalul a izbucnit recent după ce criticii au remarcat diferenţe importante între originalul, realizat de Josef Mánes (1820-71), care se află de mult timp într-un muzeu, şi copia sa, care a fost restaurată în urmă cu patru ani.

Restauratorul Stanislav Jircík, în vârstă de 61 de ani, şi-a apărat lucrarea şi a declarat că ”a încercat să pătrundă în imaginaţia autorului original”, iar în acelaşi timp ”că creeze ceva nou”.

Schimbările includ o femeie de la ţară purtând o fustă scurtă în locul unei rochii lungi, un câine lăţos acolo unde anterior era o pată neagră şi un chip care seamănă cu scriitoarea contemporană Katerina Tucková.

Tucková, în vârstă de 41 de ani, şi-a exprimat amuzamentul, descriind opera lui Jircík ca o ”actualizarea foarte amuzantă”.

Unii critici au dezaprobat ”ruşinea culturală” şi ”furtul a ceea ce este sacru”, dar alţii consideră controversa o ”pseudo-problemă”.

Nu este foarte clar încă de ce aceste discrepanţe au ieşit la iveală abia după patru ani. Autorităţile au deschis o anchetă. Originalul, coborât în 1880 pentru a fi păstrat în siguranţă şi înlocuit cu o copie, este expus la Muzeul oraşului Praga.

Capitala cehă, Praga, îşi va închide unul dintre centrele de primire a refugiaţilor ucraineni pentru ca aceştia să se deplaseze către alte regiuni ale Republicii Cehe, după ce la Praga a fost depăşită limita de capacitate pentru găzduirea refugiaţilor, a anunţat luni primarul oraşului, Zdenek Hrib, relatează agenţia EFE.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.