Am tot auzit de certificat energetic, dar pana astazi nu am avut tangenta cu asa ceva. Dar se pare ca de ceva timp nu poti inchiria, vinde, o cladire fara un certificat energetic. Cu ce ajuta un certificat energetic ?…Habar nu am, desi astazi am asistat la culegerea de date pentru intocmirea unui certificat energetic.
Am fost vizitati la sediul firmei de doua persoane, initial am avut impresia ca s-au ratacit. Dar dupa, mi-am dat seama ca ei sunt cei cu masuratorile, nu stiu cum ar trebui sa arate cei care emit certificate energetice, sau fac masuratori….Insa cand iti bate la usa o cucoana care se tine cu mana de o coala de hartie incretita de la ninsoarea de afara, iar in spatele ei isi taraie picioarele un copilandru si cam asta e toata echipa, iti cam pui intrebari…
La toata prezenta ,, scenica’’ se mai adauga dotarile: o coala de hartie uda, un pix si o ruleta electronica, cred ca asa se numeste: ruleta electronica. Adica acea jucarie chinezeasca care masoara distanta cu ajutorul unei raze laser. Nu ma asteptam acum sa vina ala de respira greu din Star Wars, dar totusi e o treaba care costa si macar atat am putea sa primim noi clientii ,, prezenta’’.
In fine, probabil nu as fi remarcat toate acestea daca pretul unui certificat energetic ar fi fost pe masura prestatiei. Cu alte cuvinte nu reusesc sa inteleg de ce sa platesti in jur la 150 – 200 de euro pentru 10 minute de plimbat cu ruleta si cateva intrebari de genul:
– aceasta este o alta usa ?
– aceasta este o fereastra ?
– centrala ce capacitate are ?
Intrebarea cu centrala s-a repetat de vreo patru ori, iar eu am dat acelasi raspuns :
– habar nu am…
Nu inteleg de unde si pana unde aceste costuri, cum nu inteleg la ce ma v-a ajuta acest certificat energetic…
Probabil explicatia firmelor care emit certificatul energetic suna cam asa : ,, nu facem doar atat, se efectueaza calcule”..Da, am uitat de calcule, probabil se foloseste o formula ultra secreta de calcul, ceva la care au acces elevii doar cand ajung in clasa a V-a.
In concluzie, certificatul energetic e o frectie la picior de lemn, care costa de la cateva sute de lei la cateva sute de euro. Sigur nu e nici prima si nici ultima frectie care ne usureaza portofelul…..Da macar sa fie o frectie placuta, macar atat.
Foarte distractiva prezentarea, m-a facut sa rad de dimineata. 😉
Eu nu pot sa spun ca ma pricep la certificate energetice, singura legatura cu ele este ca am facut un website pentru o echipa care face asa ceva. Sunt 2 ingineri constructori cu destula experienta (cred eu, care sunt tot inginer constructor).
In ce priveste preturile, si aici cred ca v-au uat cam mult, stiu ca pretul este mai mic in realitate.
Puteti sa cautati pe Google „certificat energetic”. Primul este chiar website-ul realizat de mine, certificat-energetic-aici. ro, asa ca puteti sa verificati din aceleasi surse ca cele avute de mine la dispozitie.
Preturile sunt cam peste tot la fel din ce am vazut, in cazul de mai sus e vorba de un spatiu comercial. Nu putem compara cu un apartament pentru care se plateste 200-300 de lei, e ceva mai mare.
Buna ziua,
Numele meu este Marian Stancu si incepand cu anul 2010 sunt auditor energetic gr.I pentru constructii si instalatii.
In primul rand tin sa va felicit pentru umorul acestui articol, doar este pe „Zambesc.com” ;)… nu-i asa?!
Pentru acoperirea aspectului formal precum si pentru corecta informare imi permit sa citez din Legea 159/2013:
Art. 1. – (1) Scopul prezentei legi este promovarea măsurilor pentru creşterea performanţei energetice a clădirilor, ţinându-se cont de condiţiile climatice exterioare şi de amplasament, de cerinţele de confort interior, de nivel optim, din punct de vedere al costurilor, al cerinţelor de performanţă energetică, precum şi pentru ameliorarea aspectului urbanistic al localităţilor.
(2) Creşterea performanţei energetice a clădirilor prin proiectarea noilor clădiri cu consumuri reduse de energie şi prin reabilitarea termică a clădirilor existente, precum şi informarea corectă a proprietarilor,a administratorilor clădirilor prin certificatul de performanţă energetică, reprezintă acţiuni de interes public major şi general în contextul economisirii energiei în clădiri, al îmbunătăţirii cadrului urban construit şi al protecţiei mediului.”
Aceasta lege este transpunerea Directivei 2010/31/UE privind performanta energetica a cladirilor si cum nu suntem singuri pe lume, va trimit si un link al unei agentii imobiliare, luata la intamplare, din Franta: http:// www. laforet. com/immobilier/acheter-immobilier/acheter.php
La „Ei”, inca de la prezentarea spre vanzare sau inchiriere a unui apartament sau imobil este obligatorie informarea asupra performantelor energetice ale acestuia.
Sper ca sunteti convins de faptul ca utilizarea rationala a energiei precum si scaderea intensitatii energetice in exploatarea cladirilor nu este un ” moft ” al guvernului ci acestea sunt deziderate la nivel european .
Practic, pe langa informarea proprietarului, cumparatorului sau chiriasului, toate certificatele de performanta energetica ajung la INCERC unde se elaboreaza studii si se propun programe nationale privind scaderea intensitatii energetice in exploatarea cladirilor (a se vedea reabilitarea termica a blocurilor de locuit pe bani publici).
Eu va inteleg cumva nedumerirea asupra modului de actiune al celor doi auditori energetici. Toata lumea se asteapta ca auditorul sa vina inarmat cu tot soiul de echipamente sofisticate, „informat” fiind de la TV unde prezenta pe ecran a unei imagini preluate cu o camera de termoviziune este obligatorie ( ca altfel nu se vinde stirea…). Termoviziunea (daca aceasta era asteptarea dumneavoastra) este o metodă nedistructivă şi non-contact, utilă pentru depistarea defectelor unei cladiri (imperfectiuni constructive, punti termice, neetanseitati, etc…); termoviziunea si activitatea de audit si certificare energetica, sunt metode complementare de diagnoza a unei cladiri.
Spre dezamagirea celor care doresc „prezenta scenica”, certificarea si auditul energetic al cladirilor comporta un numar relativ redus de echipamente „de teren” si nu are nimic „spectaculos” la prima vedere. Aceasta activitate este executata de ingineri si arhitecti ce au urmat un curs de specializare in tehnica auditului energetic pentru cladiri si care au promovat un examen extrem de selectiv cu o rata de promovare este destul de mica 🙁
Aceasta activitate are la baza Metodologia MC001 (suna cam a „Agentul 009” nu-i asa?! ) si printre cele cateva sute de pagini veti gasi si „formula ultra secreta de calcul, ceva la care au acces elevii doar cand ajung in clasa a V-a” pe care cu maiestrie ati intuit-o 🙂 ! Metodologia este publicata pe siteul MDRAP.
Spre dezamagirea carcotasilor 🙂 eu cred ca cei doi auditori faceau exact ceea ce trebuie sa faca, adica documentau lucrarea cu datele din teren.
Apropos, daca hartia era uda inseamna ca au inspectat cladirea si pe exterior, adica oamenii chiar isi faceau treaba 😉
In speranta ca vom actiona impreuna pentru reducerea consumurilor energetice ale cladirilor nu vom fi nevoiti sa punem pe foc pana si piciorul de lemn ( ala cu frectia ) si ca vom zambi la fel de sanatos si in viitor, va urez cel putin 1% inspiratie si restul…transpiratie.
Cu stima,
Marian Stancu
Marian Stancu @
Multumesc pentru informatii, mai facem si noi haz, ce ar fi lumea asta fara haz ?
Cat priveste experienta mea se pare ca e o nimica toata, unii clienti au trebuit sa faca ei masuratorile si sa le dicteze telefonic celor de la firma care le elibera documentul.
Cat priveste echipa de specialisti de care vorbesc mai sus, cred ca au uitat sa masoare cladire in exterior….:)
„Certificatul energetic” e o alta metoda a firmelor cotizante pe la diferite partide de a face bani pentru campania electorala din anul asta.
Buna seara,
In primul rand dati-mi voie sa il felicit pe dl. Marian Stancu pentru rabdarea de a clarifica lucrurile. Din pacate aceasta meserie de auditor energetic este una noua, lumea nu stie despre ce este vorba, in consecinta este vazuta cu „ochi rai” – comentariul domnului Radu Mihai…
As dori sa mentionez utilitatea certificatului cat si a auditului energetic in primul si primul rand pentru cel care locuieste in apartamentul, casa respectiva. Aceste documente nu sunt doar niste hartii pentru care trebuie sa mai scoti din buzunar alti bani (de altfel, o suma rezonabila, sper, pentru oricine) ci trebuie vazuta utilitatea lor: atestarea din punct de vedere energetic a locuintei in cauza.
O seara buna!
Cuvintele sunt multe si pompoase cand vine vorba de certificatul energetic dar doar din partea celor care se ocupa cu asa ceva.
Cu ce m-a ajutat pe mine certificatul energetic, pai cu nimic, timp pierdut cu cei care masura si banii dati aiurea, nu s-a schimbat nimic. Doar am scapat de niste banii.
Iar aceste document e doar o hartie, desi mai sus cineva spunea contrariul. O hartie si atat, un loz necastigator daca vreti.
Certificatul energetic nu este doar o hartie, certifica din punct de vedere energetic imobilul respectiv. Poate fi facuta o comparatie cu atestarea energetica a electrocasnicelor, cumparatorul este interesat de clasa energetica a aparatului respectiv deoarece consumul de energie se va rasfrange asupra „buzunarului”.
Mirela Popa @
in cazul de mai sus e vorba de un spatiu comercial, fara electrocasnice, certificatul energetic nu a fost altceva decat o pierdere de bani si timp. Chiria e aceeasi, facturile sunt la fel…Nu ne-a ajutat cu nimic, doar am pierdut niste bani.