Ce este plasa sudată și care este utilitatea ei?

scott-blake-s9XDWLJ_LyE-unsplash

Plasa sudată este un material metalic folosit pentru armarea elementelor de construcții. Aceasta are o formă de tip carcasă sau schelet metalic, permițând astfel trecerea materialului de construcție (betonului) prin ochiurile ei. Plasa sudată este folosită cel mai adesea alături de beton, cele două materiale conlucrând spre obținerea a diferite elemente de construcții.

Care este rolul plasei sudate?

Plasa sudată are rezistențe foarte mari la întindere și la încovoiere, iar utilizarea ei rigidizează elementele structurale. Spre exemplu, plasele de Buzău sunt folosite pentru armarea elementelor structurale de tipul zidurilor, a pereților sau a planșeelor, fiind în aceste cazuri deosebit de importantă armarea pe suprafață a acestora.

Plasa sudată este realizată sub forma unui caroiaj, iar dimensiunea ochiurilor ajută foarte mult la nivel de preluare a încărcărilor. Practic, betonul intră prin acest ochiuri și le acoperă în final, iar armătura încapsulată oferă rezistență și stabilitate.

În lucrări deasupra capului plasa sudată este deosebit de importantă. În cazul tavanelor, spre exemplu, ea este responsabilă de susținerea în plan orizontal a elementului, pentru că acesta nu ar putea altfel să stea suspendat.

Dacă luăm cazul unui tavan sau al unei plăci peste etaj, vom constata că succesiunea pașilor de construire este următoarea:

  • Cofrare;
  • Armare;
  • Umplere cu beton;

Armarea este deosebit de importantă deoarece dacă betonul ar fi turnat simplu, fără armătură, acesta nu ar avea cum să se autosusțină suspendat. Explicația este simplă: betonul are o rezistență foarte bună la compresiune, ceea ce înseamnă că va prelua încărcările doar de la suprafață.

Astfel, traficul la nivelul plăcii va constitui o încărcare de compresiune, însă privind sub placă, vom constata că diagrama încărcărilor se schimbă. Eforturile la acest nivel sunt de întindere, pe principiul unei bare asupra căreia acționăm cu un deget. În mijloc vom comprima la atingere, dar bara, în partea inferioară va fi întinsă.

Betonul nu va putea prelua efortul acesta de întindere, iar sub forța greutății proprii va ceda. Ruperea în masa betonului este ireversibilă, iar armătura ar juca un rol critic în acest caz.

Dacă este adoptată varianta de montaj a plasei, ruperea nu se mai produce, deoarece plasa în sine preia efortul de întindere. Mai mult decât atât, plasa nu preia încărcări punctuale, ci le preia ca întreg, pe toată suprafața, distribuind efortul uniform.

Așadar plasa este cea mai bună soluție de armare și este important ca această soluție constructivă să nu fie ignorată tocmai pentru că oferă rezultate foarte bune la nivel de stabilitate și siguranță în construcții.

Plasa sudată se poate folosi și pentru armarea pereților, a gardurilor sau a altor tipuri de elemente care necesită armare pe întreaga suprafață.

În același timp, plasa sudată poate fi folosită și pentru realizarea gardurilor metalice simple și a împrejmuirilor. De asemenea, prin prelucrare se pot realiza elementele de împrejmuire denumite gabioane, formate dintr-un schelet metalic și piatră naturală în interiorul acestuia.

Aceste tipuri de garduri sunt deosebit de estetice, fiind variante foarte elegante de gard, potrivite atât pentru locuințe individuale cât și pentru clădiri administrative sau showroomuri.

Plasa sudată este unul dintre cele mai utile materiale de construcții. Grație rezistențelor sale și capacității de a prelua eforturi, plasa sudată este indispensabilă din proiectele tehnice aferente construirii.

Alege să te bucuri de construcții sigure și durabile și cere ajutorul specialiștilor în a alege cele mai bune soluții de armare folosind plasă sudată. Cumpără de asemenea materialele din magazine specializate, precum Mathaus, pentru a fi sigur că ceea ce construiești respectă standardele de calitate impuse de normativele în construcții în vigoare.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.