tari straine unde poti face conturi in valuta

Cat e de sanatos pestele pentru consum ?

Stiu ca regula este, sau era ,, nici o masa fara peste”, insa nici pestele nu mai e ce era. Acum sa nu va ganditi ca s-au apucat pestii de fumat, sau tras pe nas. Nu, pestele nu s-a schimbat, doar noi ce l-am poluat. Asa cate putin, ici colo, cate un mercur, plumb si alte cele. Evident carnea de peste nu mai e ce era odata, aceast lucru e cert. Pe langa aceasta in ultimii anii pestele din exploatatii piscicole domina piata de peste. Adica in loc sa servim un peste crescut in ape limpezi si repezi, servim un peste crescut in regim super intensiv cu forta. Mai ca fat-frumos, adica crescut in 7-8 luni cati altii in 5 ani. Mai fortat decat biata gaina, cu hormoni de crestere si alte ,, minuni” de furajare.

Ce peste este sanatos pentru consum ?

In primul rand pestele de captura, in al doilea rand pestele autohton. Avem ape destul de sanatoase in comparatie cu alte tari. Daca ar fi sa facem o lista avem urmatoarele : crap de captura, stiuca si somn. Cam aceasta e baza, mai pot sa apara in comert ocazional si altceva dar destul de rarut. In ce priveste pestele de acvacultura, in afara de pastravul romanesc, mai toate ofertele sunt cu cantec. Chiar si celebrul somon este criticat in tara de origine. Multe ONG-uri condamna producatorii de somon pentru excesul de chimicale. Pastravul de import nu prea are gust de peste, rar se intampla sa aibe gust. Spun aceasta si din proprie experienta, comparatia o fac cu pastravul de crescatorie. E logic pana la urma, momentan la noi sistemul de crestere a pastravului este semi intensiv. Apa este de calitate, astfel si pastravul este gustos.

Vezi si:  Termen de garantie

In concluzie nicio masa fara peste, cu conditia ca si pestele sa aibe gust de peste.

Experiența mea personală confirmă că alegerea unui pește pentru consum este un adevărat act de echilibru între sănătate și gust. De câte ori am optat pentru un păstrăv românesc, am simțit acea savoare autentică și naturală care lipsește la peștii din culturi intensive, unde se pune accent pe cantitate în defavoarea calității. Prin urmare, sfatul meu ar fi să căutați pești proveniți din medii cât mai naturale sau, și mai bine, din ape autohtone unde poluarea este la un nivel redus. Nu uitați că informarea corectă și alegerile conștiente ne pot ajuta să menținem acest echilibru fragil dintre plăcerea gustului și sănătatea organismului nostru.

2 comments

  1. De ce credeti ca cei din vest nu consuma aceste specii de pesti? Crapul se hraneste cu resturile de fundul lacului si somnul in special cu mortaciunile de pe fundul lacului. Cel mai bun peste deocamdata este cel oceanic.

  2. Crapul de Dunare, cel de balta ii drept ca are in miros nu tocmai placut.

    Pestele oceanic e plin de chimicale, de la plumb, mercur si alte metale mai toxice decat orice mananca in somn.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.