zambesc.com RSS Feed

Case de lemn

Casele din lemn sunt o alegere din ce in ce mai frecventa, in cele mai multe cazuri e vorba de pret. O casa de lemn va avea un pret mai mic fata de o constructie din alte materiale.
casa lemncase lemn masiv
Insa chiar si asa de multe ori lemnul nu poate convinge toti doritorii de case ceva mai ieftine. Cauzele sunt diferite de la caz la caz, incepand de la predispozitia crescuta la incendiu, pana la motive ce tin mai degraba de necunoasterea a ceea ce presupune o cladire din lemn.

Casele din lemn sunt de mai multe tipuri, in acest moment existand pe piata o sumedenie de firme care incearca sa isi diferentieze produsele. Dar per ansamblu in zona noastra putem vorbi de trei tipuri de case din lemn:

Case din lemn rotund

Casa din lemn rotund in general este o alegere perfecta cand vine vorba de o locuinta in zona montana, sau de o cabana. Este o alegere perfecta cand vine vorba de armonie intre cladire si peisaj. Daca proiectul noastru presupune o cabana mai mare se recomanda sa folosim o combinatie intre piatra si lemn. Fiind vorba de lemn rotund in forma naturala, cladirea va suferi la capitolul izolatie fonica, ceea ce poate fi un discomfort important la cladirile mari care gazduiesc multe persoane.

poze case lemn rotundcasa lemn poza
Foto : Facebook

Insa casa din lemn rotund compenseaza in rest, pentru o casa familiala fiind o alegere perfecta, iar cand vine vorba de proiecte mari este important sa avem in vedere partea fonica. La capitolul design, nu exista limita, totul este posibil, in general se recomanda sa incercam sa ne incadram in peisajul care va gazdui cladirea.

case lemn rotunddecor interior

Case din barne

Sunt cele mai vechi constructii din lemn de pe la noi. Inca exista si astazi cladiri care sunt locuite desi au cateva sute de ani. Acest tip de constructie a evoluat, de la clasica casa din barne de Maramures la modernele vile care par sa nu aibe nicio legatura cu lemnul. Candva acest tip de casa de lemn era lasat in forma naturala, in cel mai bun caz protejat lemnul cu un lac. In zilele noastre lemnul este tencuit, izolat, astfel incat nu exista nicio deosebire vizuala intre o casa de lemn si una din alt material.

casa lem si piatracase barne

Casele din barne sunt extremm de prezente in zonele de munte, fiind o solutie extrem de rentabila din toate punctele de vedere. Atat termic cat si fonic cladirea poate fi izolata perfect, la capitolul costuri se situeaza cu circa 30% mai jos fata de o cladire din caramida.

Case din OSB sau panouri prefabricate

O categorie mai aparte de case, personal as opta pentru una din categoriile de mai sus, insa daca va doriti o casa ieftina si acest model de casa poate fi o solutie. Probabil cea mai rapida metoda de constructie, in acest moment exista mai multe tipuri de materiale, moduri de lucru. Din experienta recomand cladire doar cu parter si cu o izolatie buna. In general cei care locuiesc in astfel de imobile se plang de zgomot, cladirile etajate scartie din cand in cand, chiar si acelea care au grinzi stratificate.

casa osbcasa din placi

Avantaje case de lemn

Per ansamblu toate casele din lemn, evident daca sunt construite cum trebuie sunt net avantajoase din punct de vedere economic oricarei constructii. La capitolul izolatie termica de asemenea vorbim de o economie substantiala la cheltuieli fata de o cladire din caramida. Rezistenta sporita in caz de cutremur, cladirile din lemn sunt foarte populare mai pe toate continentele lumii si acolo unde exista material lemnos sunt prima optiune. Astfel exista cladiri din lemn care au rezistat sute de ani fara probleme.

interior lemninterioare

Preturi case de lemn

La capitolul costuri ca in orice domeniu exista preturi si preturi. Nu putem vorbi de ceva exact, fiecare firma incercand sa faca un profit cat mai mare. Putem insa sa discutam de un prag minim cand vine vorba de casa lemn rotund, adica undeva intre 80-120 euro/m2, in functie si de grosimea lemnului. Cam de aici pleaca pretul pe m2 la o casa de lemn, iar in ceea ce priveste limita de sus, aceasta nu exista. Cu siguranta vor fi oferte ce vor trece si peste costurile unei case din caramida sau alte materiale.

, , , , , ,
12 Comentarii
 1. Madalina :

  A zis pe data de 21 iulie, 2013

  O casa de lemn este o solutie pentru cei cu bani mai putini pentru care casa e importanta. Am niste prieteni care construiesc o casa din barne si sunt foarte incantati de alegerea asta.

 2. masi :

  A zis pe data de 21 iulie, 2013

  Cred aceste case vor ajunge peste cativa ani foarte scumpe deoarece mai nou peste tot se ocroteste natura cu o forta din ce in ce mai mare, iar aceste constructii folosesc ca si materie prima un element vital al naturii: lemnul.

 3. who :

  A zis pe data de 22 iulie, 2013

  eu am o casa de OSB si e si cu etaj. am izolat-o termic foarte bine (polisitern la exterior si vata minarala la interior) si nu avem probleme nici cu galagia , nici cu frigul
  asa ca: pt cei cu venituri nu ff mari e o alegere buna

 4. ratu :

  A zis pe data de 22 iulie, 2013

  Casele de lemn imi plac foarte mult .. mai ales cu cat este mai neprelucrat lemnul. Transmite sentimentul de natural, de salbaticie si arata super bine mai ales daca e vorba de o casa de vacanta sau de o cabana.

 5. Paul :

  A zis pe data de 22 iulie, 2013

  mor dupa casele astea din lemn, sunt o solutie buna pentru la munte

 6. Paul :

  A zis pe data de 22 iulie, 2013

  sunt super casele dar pentru la munte all seson iti trebuie o izolatie buna pe interior sunt o gramada de tehnologii si firme care fac astfel de case, sfatul meu este ca inainte sa cumperi o astfel de casa sa va documentati foarte bine.

 7. Roxxy :

  A zis pe data de 24 iulie, 2013

  Iubesc casele din lemnbig grin Au acel ceva care ma incanta!

 8. Tudor :

  A zis pe data de 25 iulie, 2013

  Foarte dragute casele din lemn – nu mai stiu sigur daca nu intra in sfera caselor pasive – e posibil sa fie doar cele construite din lem reconditionat, sau restaurat. Oricum sunt o alternativa ecologica in comparatie cu alte materiale.

 9. dan :

  A zis pe data de 1 august, 2013

  Sunt modele chiar frumoase la casele din lemn mie personal chiar imi plac si plus ca sunt mai ieftine

 10. sem :

  A zis pe data de 2 august, 2013

  O casa din lemn si un peisaj la munte sunt de vis.

 11. andrei :

  A zis pe data de 5 august, 2013

  fiecare casa este unica in felul sau de acea difera pretul

 12. Mihai :

  A zis pe data de 15 august, 2013

  Diversitatea este deschizator de drumuri pentru marea majoritate a constructorilor.


Comenteaza

Atentie: Momentan comentariile sunt moderate si e posibil sa apara cu o mica intarziere.

Comentariul tau este important pentru mine, insa inainte de-a posta citeste cu atentie, e posibil ca ceea ce spui tu sa se fi spus deja. Daca ai ceva de spus spune, fraze de genul : tare, super, excelent....nu ma intereseaza. Daca doar atata poti inseamna ca ai gresit blogul. Incearca sa te semnezi cu prenume sau nume, chiar nu vreau sa conversez cu obiecte gen ,, cabluri’’.....,, scari rulante’’ sau mai stiu eu ce.

*