Casa Memoriala Alexandru Vlahuta si Manastirea Agapia

In drumul meu prin Moldova, undeva aproape de bojdeuca lui Creanga am dat peste un indicator care ma indruma sa vizitez Manastirea Agapia, fiind locatia care apare si intr-unul din filmele ,,BD in actiune”..filme de care nu ma mai satur. Desi stiu mai toate replicile pe dinafara, mi-am zis ca nu pot sa ratez ocazia in a vizita locurile. Locatia manastirii este una superba, un pesaj montan magnific, iar odata ajuns acolo, am mai descoperit un punct de atractie…Casa Memoriala Alexandru Vlahuta.

casa memorial alexandru vlahuta - 3

Evident ,,am batut ” la poarta lu Vlahuta…el nu era acasa…:)…insa am fost primit intr-o casuta superba, cu o priveliste frumoasa.

casa memoriala Alexandru Vlahuta

De cum am pasit in prima odaie, o calugarita ne-a destainuit ca aceasta cladire, este doar una din locurile in care Vlahuta a poposit, nefiind o resedinta permanenta. Insa locul a fost deseori vizitat de scriitori, poeti care veneau deseori la invitatia lui Vlahuta. Astfel nu o data in aceasta casuta aveau loc serate literare la care participau o serie de personaje de prim rang ale acelor vremuri.

Alexandru VlahutaPoze casa memoriala Alexandru Vlahuta

E interesant sa vezi masa la care a stat Vlahuta cu I.L. Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea sau chiar Octavian Goga. Locatia s-a pastrat foarte bine, inclusiv mobilierul si anumite obiecte personale. Cu mici interventii inutile si de prost gust, tavanul are aplicat un lambriu de plastic. Este totusi un loc care merita vazut mai ales ca se invecineaza cu Manastirea Agapia, care la randul ei este un edificiu extrem de primitor. Cred ca este cea mai ,,inflorita” manastire pe care am vazut-o pana in prezent.

Poze Manastirea Agapia

Atat in interiorul manastirii, cat si pe terasele caselor private ce imprejmuiesc manastirea se revarsa multe flori viu colorate, fapt ce face ca locul sa fie unul de poveste. Imaginile vorbesc de la sine. Cat priveste locatia filmarilor pentru filmul ,,BD in actiune”, aceasta se afla ceva mai sus, e vorba de Schitul Agapia, nu este asfalt pana sus astfel ca nu am ajuns pana acolo.

Imagini Manastirea Agapia

Insa zona aceasta este una fantastica din punct de vedere turistic, la fiecare 10 kilometri existand cate ceva de vazut. Manastiri, cetati, case memoriale si multe altele..o zona in care nu te plictisesti..doar timp sa ai.

4 comments

  1. Moldova e plina la tot pasul de locuri frumoase, poate un pic mai curata si un plus la infrastructura in viitor ii vor creste si mai mult popularitatea.

  2. În urmă cu câţiva ani, am făcut turul mânăstirilor din Moldova şi, deşi nu mă consider o persoană religioasă, am rămas profund impresionat de frumuseţea lor.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.